VEKTORSKA IN RASTRSKA GRAFIKA

RASTRSKA GRAFIKA

Projektno delo brez obdelave by Vanča is marked with CC0 1.0

Projektno delo z obdelavo by Vanča is marked with CC0 1.0

Prašen računalnik by Vanča is marked with CC0 1.0

Prašen računalnik rastrska grafika by Vanča is marked with CC0 1.0

POSTOPEK DELA RASTRSKA GRAFIKA

Najprej sem želeno sliko naložila v program Photoscape katerega sem izbrala za obdelavo slike v rastrski grafiki. Začela sem z funkcijo ”colors”, kjer sem potemnila fotografijo, ter prilagodila kako temne bodo sence ter zmanjšala osvetljenost najsvetlejših točk. Pod funkcijo orodja, sem nato poiskala funkcijo ostrenja in izostrila celotno sliko, s tem sem izostrila tudi besedilo na zaslonu, da je lažje berljivo. Želela sem dodati oblaček z mislijo, zato sem kliknila gumb ”insert” in poiskala možnost ”stickers”, pod katero sem našla bele oblačke. V oblaček sem nato z funkcijo ”text” dodala besedilo, ki sem ga s pomočjo orodne vrstice uredila po svojih željah- navadna pisava v črni barvi. Na koncu sem sliko shranila na svoj računalik v primerni velikosti.

Vektorska grafika by Vanča is marked with CC0 1.0

POSTOPEK DELA ZA ENOSTAVNO VEKTORSKO SLIKO

Enostavno vektorsko sliko sem izdelovala s pomočjo programa Inkscape . Najprej sem v orodni vrstici poiskala funkcijo s katero sem ustvarila in uredila različne kvadrate, ki predstavljajo računalnik in zaslon ter tipkovnico, da tipk na tipkovnici nisem ustvarjala in risala vsako posebaj sem uporabila možnost podvajanja ( desen klik z miško, možnost ”podvajanje”) in tako samo podvajala kvadratek, ki sem si za zamislila. S pomočjo funkcije ”riši prostoročno”, sem narisala kabel, ki povezuje tipkovnico in zaslon. S pomočjo funkcije risanja točk, sem ustvarila znak pozor, ki sem ga prav tako uredila v barvnem kolesu. Na koncu, sem na zaslon s funkcijo vstavljanja besedila dodala tudi napis, pisavo sem obarvala z belo barvo in spremenila slog.

REFLEKSIJA

V tem projektu sem se naučila, kako uporabljati programa Inkspace in PhotoScapex. Če bi imela več časa, bi se bolje posvetila vektorski grafiki, saj čas zelo hitro mine, ko se ukvarjaš z oblikovanjem vseh malenkosti. Največ časa sem posvetila zato tudi vektorski grafiki s katero sem se ukvarjala eno uro, saj sem želela na svoje delo vključiti čim več kvalitetnih elementov. Svoje delo ocenjujem, kot povprečno, do realizacije celotnega projekta do potankosti bi potrebovala več vaje in predhodnih izkušenj s podanimi programi. Samo delo mi je bilo zelo zanimivo in v njem sem zelo uživala, najbolj mi je bilo všeč uporabno znanje, ki sem ga pridobila. Pri sami definiciji projekta ne bi spremenila nič.

viri in literatura:

AVTOR: Vanča

MENTOR: mag. Alenka Žerovnik

NOSILEC PREDMETA: dr. Irena Nančovska Šerbec

ŠTUDIJSKA SMER: Oddelek za razredni pouk

PREDMET: Informacijska in komunikacijska tehnologija

LETNIK ŠTUDIJA: 2021/22

DATUM: 29. 5. 2022

(Skupno 5 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost