Infografika: Digitalni odtis.

  • Avtor: Neli Bedene
  • Menorica: asis. dr. Alenka Žerovnik
  • Študijska smer, predmet in letnik študija: Razredni pouk, IKT, 1. letnik
  • Pripadnost univerzi in članici: Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani
  • Datum nastanka: 22. 6. 2022
  • Licenca dela: Digitalni odtis © 2022 by Nelka is licensed under CC BY 4.0

V programu Canva sem izdelala infografiko na temo digitalni odtis. O tej temi sem izvedela veliko novega, znanje pa želim deliti še z drugimi. Ciljna publika so vsi uporabniki spleta. Tokrat se nisem omejila le na osnovnošolske otroke, ampak predvsem starejše ustvarjalce. Skušala sem predati nekaj nasvetov in informacij, ki bi lahko koristile uporabnikom. Svoje znanje o programu sem še utrdila in nadgradila

POSTOPEK IZDELAVE INFOGRAFIKE NA TEMO DIGITALNI ODTIS

Začela sem z iskanjem ustrezne predloge za mojo vsebino. Ko sem jo našla, sem začela s urejanjem le-te.

Slika 1 © 2022 by Nelka is licensed under CC BY 4.0

Naslednji korak je bil odstranjevanje že obstoječih elementov in zamenjava z novimi. To sem storila tako, da sem označila element, ki sem ga želela odstraniti, izbrala novega in ga umestila v prostor. Iz elementov sem izbrala sliko prstnega odtisa, ker se mi je zdel ustrezen glede na vsebino.

Slika 2 © 2022 by Nelka is licensed under CC BY 4.0

Modra barva mi ni ustrezala, zato sem jo spremenila v sivo. Odstranila sem dve packi v ozadju in ju nadomestila z dvema odtisoma rok. Najprej sem ju postavila v ozadje, vendar z njuno pozicijo nisem bila zadovoljna. Prenesla sem ju v odspredje in jima zmanjšala transparentnost.

Slika 3 © 2022 by Nelka is licensed under CC BY 4.0

Sledil je naslov in podnaslov, s katerimi sem želela predstaviti, kaj bo infografika predstavljala in na kakšen način. Vprašanja pod naslovom bralcu ohranjajo zanimanje za nadaljno branje in spoznavanje s temo. Za večji poudarek sem pod vsakim stavkom dodala črto. To sem naredila tako, da sem v elemntih izbrala črto in jo vstavila v plakat.

Slika 4 © 2022 by Nelka is licensed under CC BY 4.0

Sledilo je brisanje že obstoječega besedila in vnašanje novega. Spremenila sem barvo okvirjev, pisavo ter velikost.

Slika 5 © 2022 by Nelka is licensed under CC BY 4.0

Infografika se mi je zdela pusta, zato sem dodala še nekaj elementov, ki so ustrezali vsebini in so bili primerni. Poiskala sem jih v elementih. Sledilo je še ustvarjanje licence.

Slika 6 © 2022 by Nelka is licensed under CC BY 4.0

KONČNI IZDELEK

Datoteka v obliki visoke resolucije:

Digitalni odtis © 2022 by Nelka is licensed under CC BY 4.0

Datoteka v obliki PDF:

Viri:

Kronegger S. (2018). Kakšen je moj digitalni odtis?- Duševno zdravje https://zasrce.si/clanek/kaksen-je-moj-digitalni-odtis/

Refleksija in samovrednotenje.

V oblikovanju infografike sem zelo uživala. Program Canva vsebuje veliko možnosti za urejanje, oblikovanje ter ustvarjanje dokumentov. Delo je enostavno in praktično. V veliko pomoč so mi bili na začetku že ustavrjeni projekti in infografike, saj sem iz njih črpala inspiracijo. Trudila sem se, da v infografiko ne bi vključila elemntov, ki ne spadajo v vsebino. Večkrat se mi je namreč že zgodilo, da sem vključila preveč elementov in je infografika s svojo nasičenostjo odvračala pozornost od vsebine. Ker mi je tema digitalni odtis zelo pomembna, sem se trudila podati čimveč informacij. Presenetila me je količina podatkov, ki sem jih našla na spletu. Imela sem težave s izborom, katere informacije naj vključim, saj so se mi vse zdele pomembne in vredne opombe. Z besedilo nisem hotela pretiravati, saj to lahko odvrne od branja. Moj cilj je bil izpostaviti glavne informacije, katere si bodo bralci zapomnili.

Največ časa sem porabila za iskanje, izbor in vnašanje besedila. Prav tako nisem vedela, kako iz široke teme, kot je digitalni odtis, izpostaviti glavne podatke in jih povezati v smiselno celoto. Pomagala sem si s tem, da sem vprašala sama sebe, kaj bi mene zanimalo o tej temi, oz. kaj bi želela o njej izvedeti.

Pri oblikovanju in izbiranju barve sem stopila izven svojega območja udobja in se odločila za drugačno oblikovanje kot ponavadi. Pri mojih preteklih infografikah sem vedno posegala po živahnih barvah, igrivih elementih in preprostih oblikah. To sem želela pri tej infografiki spremeniti in s tem še dodati k resnosti izbrane teme. Moje mnenje je, da to vpliva na bralčevo razumevanje in odnos do prebranega.

S svojo infografiko sem zadovoljna, ker je zelo drugačna od mojih preteklih izdelkov. Za oblikovanje sem porabila kar nekaj časa, ampak sem se preko izdelave ogromno tudi naučila. Z Canvo rada ustvarjam in vem, da se bom tekom študija z njo še srečala. Želela bi si, da bi nam že v srednji ali osnovni šoli predstavili tak način ustvarjanja, saj ni prezahtevno, je pa zelo uporabno. Veselim se uporabe Canve v mojem bodočem poklicu, saj ponuja veliko možnosti za oblikovanje vsebine in jo bolj približati učencem.

(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost