4. projektna naloga: INFOGRAFIKA

Za izdelavo plakata sem uporabljala brezplačno spletno orodje za grafično oblikovanje – Canva. Vsebino plakata pa sem našla na spletni strani Safe.si – točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje.


Plakat kot slika (png):

Varnost na spletu (plakat) by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0


Plakat kot video (mp4):

Varnost na spletu (video) by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0


Postopek izdelave plakata:

Najprej sem obiskala spletno stran Canva, kjer sem se prijavila s šolskim uporabniškim računom. Za izdelavo plakata sem izbrala možnost ‘Ustvari izdelek’ in ‘Razredni plakat’. Aplikacija mi avtomatsko sama ponudi možne predloge, da je urejanje lažje. Izbrala sem predlogo z naslovom ‘Classroom Golden Rules’.

Izbira predloge by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato sem iz predloge odstranila elemente, ki se niso ujemali s temo mojega plakata in obdržala le tiste, ki so zame uporabni. 

Odstranjevanje elementov by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Začela sem z urejanjem in dodajanjem besedila na plakat. Kadar ustvarjam neko besedilo vedno rada poskusim veliko različnih pisav in na ta način primerjam, katera je najbolj čitljiva in razločna. Za naslov sem izbrala nekoliko estetsko lepšo pisavo, da pritegne bralčevo pozornost (pisava Beautiful). Za besedilo na listkih pa sem izbrala pisavo Lovelyn, ki je zelo razločna. 

Vstavljanje besedila by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Želela sem poudariti tematiko, o kateri govorim, zato sem na plakat dodala nekatere elemente, povezane z varno rabo interneta. Dodala sem torej tri nove elemente: dva računalnika in eno računalniško kamero. 

Vstavljanje elementov by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ker sem prej pozabila podrobneje omeniti, pisavo urejam v drsnici nad plakatom in levo, pod razdelkom ‘Besedilo’. Ker sem želela poudariti pomembne besede, sem jih označila z modro barvo, da še bolj pridejo do izraza. 

Urejanje besedila po barvi in pisavi by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato sem se ob pogledu na plakat odločila, da dodam še en element povezan s temo plakata, ker se mi je zdel zgornji rob plakata precej pust in enoličen. Dodala sem Wifi oddajnik. 

Zadnji popravki by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ko sem končala z oblikovanjem plakata, sem ga najprej prenesla v png obliki.

Prenos png by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato pa sem ga prenesla še kot videoposnetek mp4. S tem je bilo moje delo končano.

Prenos mp4 by Nika Bjelajac Vlašič is licensed under CC BY-NC-ND 4.0


REFLEKSIJA

V tem projektu sem se naučila uporabljati spletno aplikacijo Canva, s katero pred tem nisem rokovala. Kar me navdušuje pri Canvi je tako široka možnost izbire za ustvarjanje. Z vsemi elementi, podlogami in učinki, ki jih nudi, lahko ustvarjaš zelo izvirne, barvite in domiselne kombinacije. 

Največ časa sem najverjetneje porabila pri iskanju predloge, ker je toliko različnih izborov, da niti neveš več med čem bi izbiral. Za tem pa stvari stečejo gladko in neovirano, kajti aplikacija je narejena zelo pregledno. 

Ker zelo rada ustvarjam take stvari, kjer lahko svobodno okrašujem in izbiram elemente naloge, mi je bila ta projektna naloga najvrjetneje ena izmed ljubših. Pri delu sem uživala in zelo hitro je minilo. 

Vsekakor sem se tudi tokrat naučila nečesa novega, in to je uporabe aplikacije Canva. Spoznala sem kakšne možnosti ponuja in z veseljem bom še kdaj ustvarjala v njej. Kar se mi posebej dopade so te predloge, ki jih bom lahko tudi kasneje v svojem poklicu uporabila, da otrokom izdelam miselne vzorce, tabele ali podobne stvari.


Avtor: Nika Bjelajac Vlašič 

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijsko komunikacijske tehnologije v izobraževanju 

Fakulteta: Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Smer: Razrednik pouk, 1. letnik 

Datum: junij 2022

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost