2. projektna naloga: SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE

Postopek izdelave vektorske grafike

Vektorsko grafiko sem izdela s pomočjo aplikacije Inkscape.

Vektorska grafika 1

Vektorska grafika 1 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V levi orodni vrsti sem izbrala Orodje za risanje pravokotnikov in kvadratov, s katerim sem oblikovala želen pravokotnik. Preden sem ga oblikovala, sem v spodnji orodni vrsti (Polnila), izbrala rjavo barvo.

Vektorska grafika 2

Vektorska grafika 2 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem v spodnji orodni vrstici (Polnila) izbrala svetlejšo rjavo. Kliknila sem na Orodje za risanje pravokotnikov in kvadratov ter oblikovala manjši pravokotnik.

Vektorska grafika 3

Vektorska grafika 3 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V levi orodni vrstici zgoraj, sem nato izbrala puščico (Izberite in preoblikujte predmete). Z puščico sem nato označila manjši svetlo rjav pravokotnik. Nato sem kliknila na desni gumb miške. Izpisal se mi je seznam funkcij, ki jih lahko izberem. Izbrala sem funkcijo Podvoji, saj sem potrebovala še nekaj enakih pravokotnikov. To sem počela tako dolgo dokler nisem imela dovolj velikega števila manjših svetlo rjavih pravokotnikov, da sem zapolnila rjavo podlago in dobila želene oblike.

Vektorska grafika 4

Vektorska grafika 4 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Z postopkom podvojevanja sem dobila želen videz opečnatega zidu. Ta del vektorske grafike predstavlja požarni zid.

Vektorska grafika 5

Vektorska grafika 5 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem držala gumb Shift in označila vse majhne pravokotnike in velikega. Sledil je klik na desni gumb miške in izbira funkcije Združi. Vsi elementi so postali tako enotna slika.

Vektorska grafika 6

Vektorska grafika 6 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

S klikom na sliko so se okoli nje pojavile puščice, ki so omogočale povečavo in rotacijo. Tako sem sliko zarotirala.

Vektorska grafika 7

Vektorska grafika 7 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V levi orodni vrsti sem izbrala Orodje za risanje pravokotnikov in kvadratov, s katerim sem oblikovala najprej večji siv pravokotnik, na njem še manjšega modrega pod njiju pa dodala še majhen siv pravokotnik. Za vsakega sem pred tem v spodnji orodni vrstici (Polnila), izbrala poljubno barvo.

Vektorska grafika 8

Vektorska grafika 8 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Zdelo se mi je smiselno, da dodam še pod manjši siv pravokotnik, daljši siv pravokotnik, ki bo predstavljal podstavek zaslonu. Ta del vektorske grafike predstavlja računalnik. Nato sem držala gumb Shift in označila vse pravokotnike. Sledil je klik na desni gumb miške in izbira funkcije Združi. Vsi elementi so postali tako enotna slika.

Vektorska grafika 9

Vektorska grafika 9 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Element ¨požarni zdi¨ sem nato izrezala (desni klik na miški in izbira funkcije Izreži) in ga nalepila (desni klik na miški in izbira funkcije Prilepi) nazaj tako, da rahlo prekriva ¨računalnik¨. Želela sem tako ustvarit učinek, da ¨računalnik¨ stoji za ¨požarnim zidom¨ in ga ta tudi varuje.

Vektorska grafika 10

Vektorska grafika 10 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na desno stran sem z Orodjem za risanje krogov, elips in lokov oblikovala temno moder krog. V spodnji orodni vrstici (Polnila) sem mu izbrala barvo. Modra barva kroga predstavlja oceane in vodovja.

Vektorska grafika 11

Vektorska grafika 11 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nanj sem nato dodala ponovno z Orodjem za risanje krogov, elips in lokov, kroge različnih velikosti. V spodnji orodni vrstici (Polnila) sem jim izbrala barvo. Izbrala sem temno zeleno.

Vektorska grafika 12

Vektorska grafika 12 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ker sem želela, da predstavljajo ti krogi dele kopnega na Zemlji, sem jih preoblikovala v asimetrične oblike. Kliknila sem najprej s puščico na želen krog, nato pa v levi orodni vrstici na orodje, ki omogoča preoblikovanje (Uredite poti po vozliščih). V zgornji orodni vrstici sem se z miško postavila na razdelek Pot in v seznamu funkcij izbrala Predmet v pot. Na krogu so se tako pojavila vozlišča in ročice, ki si sem jih s klikom na njih in potegom premikal. S tem sem tudi preoblikovala krog in vse nadaljnje, do poljubnih asimetričnih oblik.

Vektorska grafika 13

Vektorska grafika 13 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem držala gumb Shift in označila vse asimetrične zelene elemente. Sledil je klik na desni gumb miške in izbira funkcije Združi. Vsi elementi so postali tako enotna slika. ¨Zemlja¨ tako predstavlja splet. Nato sem v levi orodni vrsti izbrala Orodje za risanje pravokotnikov in kvadratov, s katerim sem oblikovala bel pravokotnik. Pred tem sem spodnji orodni vrstici (Polnila), izbrala belo barvo. Pravokotnik sem prenesla na sliko ¨požarnega zidu¨. Ob kliku na pravokotnik so se pojavile puščice za povečavo in rotacijo. Pravokotnik sem povečala, rotirala in postavila tako, da je prekrival dva ¨zidaka požarnega zidu¨. Nato sem držala gumb Shift in označila ¨požarni zid¨ in bel pravokotnik. Sledil je klik na desni gumb miške in izbira funkcije Združi. Tako sta se elementa slike združila. Ta bel pravokotnik, predstavlja ¨luknjo v požarnem zidu¨.

Vektorska grafika 14

Vektorska grafika 14 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V levi orodni vrsti sem izbrala Orodje za risanje pravokotnikov in kvadratov, s katerim sem oblikovala rdeč pravokotnik. Pred tem sem spodnji orodni vrstici (Polnila), izbrala rdečo barvo, za njegovo polnilo.

Vektorska grafika 15

Vektorska grafika 15 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V levi orodni vrstici zgoraj, sem nato izbrala puščico (Izberite in preoblikujte predmete). Z puščico sem nato označila rdeč pravokotnik. Nato sem kliknila na desni gumb miške in iz seznama funkcij izbrala funkcijo Podvoji, saj sem potrebovala še en rdeč pravokotnik. Ob kliku na pravokotnik so se pojavile puščice za povečavo in rotacijo. Pravokotnik sem povečala, rotirala in postavila pod želenim kotom, tako kot da se ta rdeča črta odbije od ¨požarnega zidu¨. V levi orodni vrsti sem izbrala Orodje za risanje zvezd in mnogokotnikov, v zgornji orodni vrstici pa funkcijo Običajen mnogokotnik (z eno ročico) namesto zvezde, ter, da ima ta mnogokotnik 3 oglišča (Oglišča). Tako sem oblikovala trikotnik, kateremu sem izbrala rdeče polnilo (Polnila). Trikotnik sem povečala, rotirala in postavila pod želenim kotom, na konec drugega pravokotnika. Nato sem držala gumb Shift in označila oba pravokotnika in trikotnik. Sledil je klik na desni gumb miške in izbira funkcije Združi. Vsi elementi so postali tako enotna slika. Ta rdeča puščica, predstavlja, da ¨požarni zid¨ odbije vso nevarno programsko opremo, ter tako varuje računalnik. Rdeča barva v tem primeru predstavlja nevarnost.

Vektorska grafika 16

Vektorska grafika 16 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V levi orodni vrsti sem izbrala Orodje za risanje pravokotnikov in kvadratov, s katerim sem oblikovala zelen pravokotnik. Pred tem sem spodnji orodni vrstici (Polnila), izbrala zeleno barvo, za njegovo polnilo.

Vektorska grafika 17

Vektorska grafika 17 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V levi orodni vrsti sem izbrala Orodje za risanje zvezd in mnogokotnikov, v zgornji orodni vrstici pa funkcijo Običajen mnogokotnik (z eno ročico) namesto zvezde, ter, da ima ta mnogokotnik 3 oglišča (Oglišča). Tako sem oblikovala trikotnik, kateremu sem izbrala zeleno polnilo (Polnila). Nato sem držala gumb Shift in označila pravokotnik in trikotnik. Sledil je klik na desni gumb miške in izbira funkcije Združi. Vsi elementi so postali tako enotna slika. Trikotnik sem povečala, rotirala in postavila na konec pravokotnika. Ta zelena puščica predstavlja programsko opremo, ki je neškodljiva za računalnik in jih požarni zid, pusti k računalniku.

Vektorska grafika 18

Vektorska grafika 18 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V desnem kotu spodaj sem tako izbrala funkcijo Izvozi in nastalo vektorsko grafiko shranila.

Vektorska grafika 19

Vektorska grafika 19 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Viri

Za urejanje fotografij sem uporabila program Photoscape X.

Za izdelavo vektorske grafike sem uporabila aplikacijo Inkscape.

Fotografije sem zajela sama, prav tako sem vektorsko grafiko izdelala sama.

V pomoč mi je bil tudi naslednji vir:

Osnovna šola Miklavž. (2019). Spletni bonton. PDF. http://osmiklavz.splet.arnes.si/files/2019/08/Bonton_varnost_na_spletu_4.-5.razred.pdf

(Skupno 71 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost