4. projektna naloga: INFOGRAFIKA

Avtor: Pija Štiglic

Mentorici: asist. dr. Alenka Žerovnik, doc. dr. Irena Nančovska-Šerbec

Študijska smer, predmet in letnik študija: Razredni pouk, Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju, 1. letnik

Pripadnost univerzi in članici: Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Datum nastanka: 10. 8. 2022

Licenca:

4. projektna naloga: INFOGRAFIKA by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Tema projektne naloge: Varnost na spletu

Plakat

Slika visoke resolucije (png):

Varnost na spletu PNG

Varnost na spletu PNG by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

PDF dokument:

VARNOST-NA-SPLETU-PDF by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek izdelave plakata

Plakat sem izdelala s pomočjo spletnega orodja Canva. Ko sem jo odprla sem se najprej prijavil vanjo s svojim uporabniškim računom. Nato sem v desnem zgornjem kotu kliknila Ustvari nov izdelek.

Infografika 1

Infografika 1 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V razdelku Predloge, sem v brskalnik napisala Šolski plakat. Orodje mi je tako avtomatsko ponudilo možne predloge na dano temo.

Infografika 2

Infografika 2 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Izbrala sem predlogo Simple machines.

Infografika 3

Infografika 3 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Elemente predloge, kateri niso ustrezali temi mojega plakata sem izbrisala. Z ozadjem predloge sem bila zadovoljna.

Infografika 4

Infografika 4 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V razdelku Besedilo sem izbrala možnost Dodajte naslov, ter tako dodala na svoj plakat okno v katerega bom zapisala svoj naslov.

Infografika 5

Infografika 5 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Zapisala sem svoj naslov v okno namenjenemu temu. Prav tako sem spremenila slog in velikost pisave, v zgornji orodni vrstici. Pisavo sem spremenila iz Open Sans Extra Bold v Hussar Ekologiczy, saj mi je bila ta bolj všeč. Velikost naslova sem prilagodila glede na simetričnost in ujemanje z barvnimi kvadrati na predlogi.

Infografika 6

Infografika 6 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ponovno sem izbrala zavihek Besedilo in izbrala možnost Dodajte nekaj besedila telesa. V vsak barvni kvadrat sem postavila to okno. Nato sem vanj zapisala vsebino mojega plakata. Vsebino sem črpala iz spletne strani Safe.si Otroci.

Infografika 7

Infografika 7 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

S klikom na posamezno okno besedila se je izpisala orodna vrstica z možnostmi urejanja besedila. Ker mi prvotni slog ni bil všeč sem ga zamenjala z slogom Now. To sem storila pri vsakem oknu z vsebino.

Infografika 8

Infografika 8 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Prav tako sem v oknih z besedilom, pomembnejše dele oz. celotno besedilo označila z Krepko pisavo (B). Ta možnost se nahaja v razdelku Besedilo v orodni vrstici z možnostmi urejanja besedila.

Infografika 9

Infografika 9 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V razdelku Elementi sem v brskalniku, z vpisovanjem ključnih besed, poiskala različne elemente, ki bi vizualno še dopolnili plakat in besedilo. Dodala sem šest elementov: ključavnico z geslom (predstavlja varovanje gesel), ščit z osebo (predstavlja varovanje osebnih podatkov), protivirusni ščit, osebi, ki se pogovarjata (ti sem kasneje zamenjala z drugim elementom, saj po mojem mnenju ta ni bil povezan z vsebino tega okna), fotoaparat s fotografijami (predstavlja premišljeno objavljanje fotografij) in spletno okno (predstavlja tako spletno stran in mail). Prav tako sem s klikom na okno z besedilom prilagodila velikost le tega, tako, da je zajemal le določeno barvno okno in bil simetričen glede na ostale.

Infografika 10

Infografika 10 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ker se mi je zdelo da se slog naslova ne sklada z preostalim, sem v razdelku Besedilo v orodni vrstici z možnostmi urejanja besedila izbrala slog Now Bold.

Infografika 11

Infografika 11 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ker se po mojem mnenju element, ki sem ga dodala rumenemu oknu ni skladal z njegovo vsebino, sem ga zamenjala. Dodala sem element hacker, ki predstavlja neznanca iz za zaslona. Prav tako sem še dodatno prilagodila zadnje okno z besedilom v levi vrsti.

Infografika 12

Infografika 12 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V denem zgornjem kotu sem kliknila Deli z drugimi, Prenosi. Izbrala sem možnost, da plakat prenesem v PNG obliki datoteke. Nato sem ga shranila.

Infografika 13

Infografika 13 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato pa sem plakat prenesla še v obliki PDF datoteke in ga ponovno shranila.

Infografika 14

Infografika 14 by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija in samovrednotenje

V tem projektu sem se naučila kako uporabljati spletno orodje Canva, ki ga do sedaj še nisem poznala in kako paziti na barvno ujemanje in tipografijo pri izdelavi različnih izdelkov. Svojo infografiko bi lahko izboljšala tako, da bi sama izdelala ozadje plakata in ne uporabila predloge. Največ časa pri tej projektni nalogi sem posvetila postavljanju elementov na plakat, saj se mi je vedno zdelo, da kateri izmed njih ni v skladu z drugimi. Prav tako sem tudi dolgo iskala elemente, ki bodo vsej približno barvno skladni z barvnim oknom pri katerem se nahajajo. Mislim, da sem svoje delo opravila korektno, saj sem potrudila pri ureditvi tega, izbiri barv in pisav. Mislim, da mi bo znanje uporabe Canve prišlo zelo prav tako tekom študija, kot tudi na poklicni poti. Tako bom lahko izdelala različne plakate, predstavitve in učne liste, ki bodo poleg vsebinske dovršenosti dovršeni tudi vizualno in estetsko. Pri projektu mi je bilo najljubše samo oblikovanje plakata in izbiranje elementov k besedilu, saj je to vzbudilo mojo ustvarjalnost. Najmanj všeč pa mi je bilo pisanje licenc pri vsaki fotografiji, saj je trajalo zelo dolgo. Pri projektu nebi spremenila ničesar, všeč mi je takšen kot je.

Viri

Za izdelavo infografike sem uporabila spletno orodje Canva.

Za označevanje zaslonskih posnetkov sem izbrala program Slikar.

Vsebino infografike sem črpala iz:

Safe.si. (b. d.) Otroci Safe.si. https://otroci.safe.si/#

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost