2. projektna naloga: SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE

Postopek urejanja

Prvi korak: Že slika pred obdelavo je malce obdelana, saj sem morala izrezati vse strani, da bo v sliki glavni del, ki je logično pogovor, ki prikazuje kako oseba lahko izda svoje osebne podatke. Sliko sem odprla v programu Photopea.

Osebni podatki 2 © 2022 by Zala Bešić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Drugi korak: 2. korak prikazuje sliko pred obdelavo, ki je bila izrezana.

Osebni podatki 3 © 2022 by Zala Bešić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

3. Korak Uporabila sem spletni urejevalnik, ko sem odprla Photopea | Online Photo Editor so se mi na levi strani pokazala vsa možna orodja, ki jih lahko uporabljam pri obdelavi slik. To izrezano sliko sem potem malo bolj oddaljila da je bila bolj pregledna. Uporabila sem preprosto orodje za izdelavo raznih oblik. Jaz sem imela v mislih da naj znak prikazuje nekaj podobnega kot prepovedano zato sem naredila rdeč krog ter dve ravni črti katere sem postavila notri. Na koncu pa sem vse tri oblike še označila in pobarvala rdeče.

Osebni podatki 4 © 2022 by Zala Bešić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

4. Korak Potem sem vstavila še tekst in izbrala črno pisavo ter dodala sem še klicaj ter ga povečala, saj sem želela, da je sporočilo glasno in jasno. Ko mi je bil izdelek všeč sem ga pa izvozila kot .jpg sliko ter jo shranila na namizju.

Osebni podatki 5 © 2022 by Zala Bešić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek izdelave vektorske grafike

Prvi korak: Vektorsko grafiko sem želela narediti v programu Inkscape, vendar mi računalnik, zaradi neznanega razloga ni dovolil urejanja oziroma se mi je ugašal in prižigal, sklepam, da zaradi tega, ker je starejši in počasnejši. Zato sem se dela lotila v slikarju, saj sem s to aplikacijo malo bolj poznana. Želela sem ustvariti neko figuro, ki v roki drži plakat, na katerem pa bi pisala misel, ki je povezana z varstvom na spletu. Ko sem odprla aplikacijo so se mi zgoraj prikazale možnosti urejanja.

vedno na spletu © 2022 by Zala Bešić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Drugi korak: Odločila sem se za človečka v črni barvi, saj sem želela imeti belo podlago. Začela sem tako, da sem si pri oblikah, ki so na voljo, kot prvo izbrala glavo, nato sem mu z isto obliko še narisala oči, ki so bile seveda manjše od glave. Nato sem z linijo, ki tudi spada pod oblike narisala še usta. Nadaljevala sem z linijo, ki sem jo uporabila kot trup, nato pa še kot noge in roke. Eno roko sem obrnila navzgor, saj sem imela idejo, da bo to človeček držal svoj plakat.

vedno na spletu 2 © 2022 by Zala Bešić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Tretji korak: Izbrala sem si bež barvo, saj nisem želela, da bi bila spet črna, saj tako ne bi izstopala. Tu sem uporabila obliko pravokotnika, najprek majhen pokončen pravokotnik, ki predstavlja držalo, nato pa se pravokotnik, ki predstavlja napis.

vedno na spletu 3 © 2022 by Zala Bešić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Četrti korak: Za naslednji korak pa sem si izbrala “tekst” oziroma svinčnik. Notri sem s črno barvo, ki sem jo spet izbrala, saj nisem želela prepletati še ene barve napisala, kar enkrat objaviš za vedno ostane na spletu.

Z izdelkom sem zadovoljna, vendar mislim, da bi še bolje izpadel, če bi uporabljala aplikacijo Inkscape, vendar sem vseeno zadovoljna, saj sem se znašla tudi v slikarju.

vedno na spletu 4 © 2022 by Zala Bešić is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA

V tem projektu sem se naučila veliko novega, predvsem naučila uporabljati vektorsko grafiko, saj se s to vrsto grafike še nisem srečala. Do sedaj sem slike urejala le na telefonu, saj obstaja veliko aplikacij na app storu, ki omogočajo to funkcijo. Če bi imela več časa bi se posvetila še kakšni drugi ideji glede varnosti na spletu, saj mi je “brain storming” pri srcu, malo bolj bi se posvetila tudi urejanju slik in dodala še kakšen napis ali pa spremenila kakšen efekt. Največ časa bi sama rekla, da sem posvetila prvi sliki pri rastrski grafiki, saj sem v pogovor vključila še fanta in sva se skupaj morala odločiti kaj bova napisala. Veliko časa pa je šlo tudi v vektorsko grafiko, saj kot sem že omenila se z njo še nisem srečala. Veliko časa sem tudi porabila za opis postopka urejanja fotografije, saj sem morala sproti delati še posnetke zaslona za vsak korak, ki sem ga storila. Najtežja se mi je zdela izdelava vektorske grafike, saj sem že prej omenila, da sem se s tako obliko dela srečala prvič, kar pa mi je posledično vzelo tudi največ časa vendar mislim, da bom izdelavo vektorske grafike še velikokrat uporabila, tako tekom študija, kot tudi na moji poklicni poti oziroma ne mislim ampak vem da jo bom, vsaj za učne liste za moje učence. Imela pa sem tudi manjši problem z računalnikom, saj je zelo počasen in dokaj star, zato mi nekaterih programov sploh ni dovolil odpreti. Menim, da sem nalogo dobro opravila. Najbolj všeč pri tej nalogi mi je bila izdelava rastrske grafike, saj sem bila lahko ustvarjalna in hkrati sem že takoj na začetku vedela kakšno zamisel imam in kako jo bom ureničila, zato pri njej ne bi ničesar spreminjala.

VIRI:

Program Slikar: Windows-ov program, ki je naložen že na vsakem računalniku

Spletni urejevalnik fotografij Photopea: Photopea | Online Photo Editor

(Skupno 12 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost