3. projektna naloga: INTERAKTIVNA MULTIMEDIJSKA PREDSTAVITEV

Avtor: Pija Štiglic

Mentorici: asist. dr. Alenka Žerovnik, doc. dr. Irena Nanočovska-Šerbec

Študijska smer, predmet in letnik študija: Razredni pouk, Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju, 1. letnik

Pripadnost univerzi in članici: Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Datum nastanka: 14. 8. 2022

Licenca:

3. projektna naloga: INTERAKTIVNA MULTIMEDIJSKA PREDSTAVITEV by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Tema projektne naloge: Varnost na spletu

Opis predstavitve

Predstavitev sem izdelala na temo varnosti na spletu. V njej je predstavljenih 5 nasvetov varne uporabe spleta. V današnjih časih otroci že zelo zgodaj znajo popolnoma samostojno uporabljati splet, vendar niso ozaveščeni o pasteh, ki prežijo tam na njih. Pomembno je da jim mi, kot odrasle osebe z več izkušnjami, predstavimo te pasti, načine kako se soočiti z njimi in kako lahko z lastnim previdnejšim ter preventivnim delovanjem preprečimo nastanek le-teh. Z takšnim preventivnim delovanjem bomo tudi prispevali k zmanjšanju zlorab otrok ter kraj identitet in drugih stvari na spletu. S tem namenom sem v predstavitev dodala tudi naloge, v katerih je otrok postavljen v neko dano situacijo in mora poiskati najbolj ustrezno rešitev tega problema. V nekaterih naloga pa mora otrok premisliti, katere trditve so pravilne ali pa dopolniti besedilo, ki ga informira še z dodatnimi nasveti na dano temo.

Namen te predstavitve je ozaveščanje otrok o varni rabi spleta in preventivnem delovanju na spletu. Ciljna publika moje predstavitve so otroci 4. in 5. razreda osnovne šole, saj predstavitev vsebuje naloge, kjer morajo otroci premisliti o svojem delovanju oziroma ovrednotiti svoje delovanje, kar je težje za otroke nižjih razredov. Na predstavitvi je tudi veliko besedila, kar pomeni, da ne bi bila primerna za otroke 1. in 2. razreda, saj ne znajo brati oziroma je besedila za njih preveč. Cilj same predstavitve je spoznavanje varne rabe spleta, spodbujanje previdnejše rabe spleta in preventivno delovanje na spletu.

Predstavitev

5 nasvetov za varno uporabo spleta by Pija Štiglic is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Viri

Interaktivno multimedijsko predstavitev sem ustvarila s pomočjo H5P Content, ki je vdelan v spletišče razredni IKT.

Zvočna posnetka sem uredila s programom Audacity.

Vektorsko grafiko (prva stran predstavitve) sem našla na Pixabay.

¨Stop motion¨ animacijo in lastno fotografijo (peta stran predstavitve) sem uredila v programu PhotoScapeX.

Lastno vektorsko grafiko sem izdelala v programu Inkscape.

Vsebino za predstavitev sem črpala iz naslednjih virov:

Safe.si. (b. d.) Otroci Safe.si. https://otroci.safe.si/#

Osnovna šola Miklavž. (2019). Spletni bonton. PDF. http://osmiklavz.splet.arnes.si/files/2019/08/Bonton_varnost_na_spletu_4.-5.razred.pdf

Refleksija in samovrednotenje

V tem projektu sem se na novo naučila izdelati interaktivno multimedijsko predstavitev oziroma video, kako uredit zvočni posnetek in narediti ¨stop motion¨ animacijo. Ker še programa H5P Content nikoli do sedaj nisem uporabljala, sem si morala na začetku pogledati spletni vodič za njegovo uporabo, potem pa je delo potekalo zelo tekoče. Veliko časa mi je vzela zasnova same predstavitve, saj sem morala najprej najti ustrezne vire, se domisliti celotne podobe predstavitve, da bo skupaj delovala kot celota. Moj cilj je bil, da naredim kratko poučno predstavitev z različnimi tipi nalog. Mislim, da mi je ta cilj uspelo doseči in da je moj izdelek dober. V bodočem poklicu se bom velikokrat še poslužila izdelave te vrste predstavitve, saj se mi zdi, da zelo pritegnejo otrokovo pozornost in učitelju preko sprotnih dejavnosti omogočajo takojšen vpogled v razumevanje obravnavane snovi, prav tako pa tudi spodbujajo večjo sodelovanje otrok. Tudi sama kot študentka opazim, da ti tipi predstavitev in videov, bolj pritegnejo mojo pozornost in me bolj spodbudijo k poslušanju snovi. H5P Content storitev se mi zdi tudi dobra za izdelavo predstavitev seminarskih ali pa raziskovalnih nalog, saj spodbuja tudi poslušalce oziroma gledalce k interakciji, bolj kot pa običajne PowerPointove predstavitve. Najljubše pri tem projektu mi je bilo spoznavanje storitve H5P Content, saj omogoča izdelavo drugačnih vsebin, kot sem jih navajena ter pa izdelava ¨stop motion¨ animacije, saj moram ob njeni izdelavi uporabiti veliko domišljije in kreativnosti. Najmanj pa mi je bila všeč izdelava licenc, saj je ta zelo enolična, a vendar pomembna. Pri projektu nebi spremenila ničesar.

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost