2. projektna naloga: INFOGRAFIKA

Projektna naloga – infografika © 2022 by Vita Orel is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na temo varnost na spletu sem naredila plakat s 5 uporabnimi nasveti, kako se izogniti spletnim prevaram. Plakat sem izdelala v brezplačnem spletnem orodju Canva, pri pisanju pa sem si pomagala s spletno stranjo slovenske policije – Varnost otrok na spletu. Morda pa med počitnicami sonce le ni največji sovražnik?

Varnost otrok na spletu. Morda pa med počitnicami sonce le ni največji sovražnik? by slovenska policija is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

KONČNI IZDELEK

Plakat v PNG obliki:

plakat (PNG)

Plakat v PDF obliki:

Plakat o varnosti na spletu by Vita Orel is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

POSTOPEK IZDELAVE PLAKATA

Najprej sem v programu Canva kliknila na ikono Predloge in nato v razdelku Marketing kliknila Infogrami.

slika 1

Prvi postopek by Vita Orel is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Aplikacija mi je ponudila veliko različnih predlog, izbrala sem si predlogo White and Yellow Minimalist Healthy Tips Infographic in nato kliknila Prilagodi to predlogo.

slika 2

Drugi postopek by Vita Orel is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato sem iz predloge zbrisala besedilo in slike, ki se niso ujemali z mojo temo. Na vrhu sem napisala naslov, izbrala sem rdečo barvo in velikost pisave 54,9 da bi čim bolj pritegnil pozornost. Potem pa sem dodala še besedilo v rumene okvirčke. Za besedilo v okvirčkih sem izbrala velikost pisave 29.

slika 3

Tretji postopek by Vita Orel is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Ko je bilo besedilo napisano, pa sem kliknila na ikono Elementi in nato v iskalni vrstici s ključnimi besedami poiskala ustrezne elemente, ki so se skladali z vsebino v rumenih okvirčkih. Rumene okvirčke sem prav tako izmenično zmanjšala, zato da je plakat bolj razgiban in niso vsi okvirčki enako veliki.

slika 4

Četrti postopek by Vita Orel is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

S klikom na ikono Slogi sem spremenila barvni slog plakata in nato zmanjšala svetlost oranžnih likov v ozadju, zato da je ostalo besedilo prišlo bolj do izraza.

slika 5

Peti postopek by Vita Orel is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Nato sem še zamenjala pisavo s klikom na ikono Besedilo in dvojnim klikom na besedilo v rumenem okvirčku in sicer izbrala sem pisavo Gloria Hallelujah, ker se mi zdi igriva in pritegne pozornost otrok, katerim je plakat tudi namenjen. Rumene okvirčke sem po potrebi povečala, če je bilo besedila v njih preveč. Da pa je plakat bolj urejen, sem podnaslov pustila v pisavi Kollektif.

Ko sem bila s svojim plakatom zadovoljna, sem kliknila ikono Deli z drugimi in nato Prenesi ter prenesla plakat v PNG – nato pa še v PDF obliki.

slika 6

Šesti postopek by Vita Orel is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

REFLEKSIJA DELA IN SAMOVREDNOTENJE

Program Canva sem spoznala letos pri predmetu IKT in zelo rada delam z njim. Zdi se mi zelo uporaben za šolske projekte, vsakodnevno uporabo še posebej pa za bodoči poklic. Naučila sem se ustvarjanja in urejanja infografik, kar me je res navdušilo. Zelo rada ustvarjam, zato sem pri tej projektni nalogi uživala.

Svojemu izdelku sem posvetila veliko časa, velikokrat sem se vrnila nazaj in popravila napake, ki sem jih opazila, zato sem z izdelkom zadovoljna. Veliko časa sem izgubila, ker se mi je na računalniku pokvarila tipka za ustvarjanje posnetka zaslona, zato sem fotografije posnela z mobilnim telefonom in slike obrezala ter prilepila.

Največ časa sem posvetila pisanju postopka oziroma obdelave, saj sem ga pisala zelo počasi in pozorno, da ne bi česa izpustila.

Za ta izdelek sem se zelo potrudila, sledila sem navodilom in zato menim, da sem zajela vse elemente, ki smo jih do sedaj spoznali na vajah in sem jih tudi vključila v svoj izdelek. Razen posnetka zaslona. Na svoj izdelek sem ponosna.

Aplikacijo Canva bom od zdaj naprej sigurno zelo pogosto uporabljala za izdelavo plakatov, zapiskov, vabil in še česa podobnega. Izdelki, ki jih lahko izdelamo s programom Canva se mi zdijo idealni, da na malo drugačen, zanimivejši način otrokom predstavimo kakšno suhoparno snov ali kaj podobnega, zato bom to aplikacijo sigurno uporabljala pri svojem bodočem poklicu in pa tudi pri šolskih obveznostih.

Pri projektu sem zelo uživala, vesela sem, da smo dobili nalogo povezano s programom Canva. V izdelavi plakatov sem že od nekdaj zelo uživala, sedaj pa bom še bolj, ker Canva omogoča toliko različnih tem in slogov, da lahko ustvarjaš kolikor ti srce poželi. Nobena stvar pri tem projektu me ni zares zmotila.

Pri projektu ne bi nič spreminjala.

Avtorica: Vita Orel

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijsko komunikacijske tehnologije v izobraževanju 

Fakulteta: Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Smer študija: Razrednik pouk, 1. letnik 

Datum: 16. 8. 2022

(Skupno 11 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost