INFOGRAFIKA

Izdelala sem plakat s temo varnost na spletu. Za izdelavo plakata sem uporabila program Canva, za besedilo na plakatu pa sem si pomagala s spletno stranjo Safe.si. Tam sem izbrala možnost Safe.si za najmlajše ter pod desetimi naj nasveti izluščila najpomembnejše podatke.

PLAKAT KOT SLIKA (PNG)

Varnost na spletu_plakat by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

PLAKAT KOT PDF DOKUMENT

Varnost na spletu_plakatpdf by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek izdelave plakata

Najprej sem obiskala spletno stran Canva in si ustvarila račun z lastnim e-mail naslovom. Izbrala sem možnost ”Ustvari” in nato kliknila možnost ”Razredni plakat”. Po izbranih možnostih mi je program sam priporočal različne vrste šolskih plakatov. V pomoč mi je bila tudi sama predstavitev programa, ki se je predvajala po izbrani možnosti za izdelovanje plakata.

postopek izdelave plakata by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Med predlogi sem si izbrala plakat ”Our Device Guidelines”, saj so me pritegnile slike ljudi za računalniki, ki so se skladale z mojo temo.

postopek izdelave plakata1 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Iz že narejenega plakata sem odstranila elemente, ki niso bili v skladu z mojo izbrano temo. Obdržala sem le slike na plakatu.

postopek izdelave plakata2 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po odstranitvi vseh neuporabnih elementov sem se posvetila kreiranju naslova mojega plakata. Kliknila sem pod razdelek ”Besedilo” in pokazalo se mi je več možnosti za pisanje besedil. Kliknila sem razdelek ”Dodajte naslov” in spodaj izbrala pisavo ”Sweet” za naslov plakata, Varnost na spletu. Za ostalo besedilo pa sem uporabila pisavo ”Open Sans Light”, saj se mi je zdela najbolj razločna.

postopek izdelave plakata3 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem želela estetsko dopolniti plakat. Šla sem pod razdelek elementi, kateri ponujajo veliko različnih slik, animacij, ki popestrijo sam plakat. Dodala sem 5 novih elementov. Prst, ki nakazuje klik ob naslovu, ključavnico, oči, uro in žarnico. Elementi, ki sem jih izbrala, po mojem mnenju estetsko popestrijo plakat in ga naredijo bolj vizualno razumljivega.

postopek izdelave plakata4 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na koncu pa sem želela popraviti, dopolniti besedilo na plakatu. Zdelo se mi je, da bo uporaba žive barve in velikih tiskanih črk poudarila pomembne podatke napisane na plakatu. Kliknila sem na besedilo, ki sem ga želela popraviti, obarvati ter kliknila na veliko tiskano črko A podčrtano z barvo besedila nad plakatom. Odprla se mi je paleta barv, tam pa sem za določene dele besedila izbrala rdeče-roza barvo in z njo obarvala pomembne podatke besedila.

postopek izdelave plakata5 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po zadnjih popravkih je bil moj plakat končan. Prenesla sem ga v PNG obliki.

postopek izdelave 6 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem ga prenesla še v PDF obliki.  S tem sem zaključila delo plakata.

postopek izdelave 7 by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VIRI:

Center za varnejši internet. (b. d.). Safe.si za najmlajše. otroci safe.si

Refleksija in samovrednotenje

Ob dani projektni nalogi sem izvedela veliko novega. Zelo me je navdušila spletna stran Canva. Ob prvem pogledu na spletno stran sem vedela, da je to program, ki ga bom uporabljala, ko bom učiteljica. Navdušena sem nad široko možnostjo izbire za ustvarjanje. Program nam, da ogromno možnosti za ustvarjalnost in nas v samo ustvarjanje res pritegne. S samo projektno nalogo sem se torej naučila uporabljati spletno stran Canva.

Če bi imela več časa bi se še bolj posvetila estetskemu delu naloge. Plakat bi opremila z več različnimi pisavami, dodala kakšno lastno ilustracijo in dodala več elementov, ki bi pripomogli k razumevanju namena plakata.

Največ časa sem porabila za pisanje vseh licenc slik v projektni nalogi. Slik priloženih k nalogi je res veliko, pisanje licenc pa bi lahko rekli, da je zamuden a potreben element projektne naloge. Veliko časa sem porabila tudi za oblikovanje plakata, saj sem s spletno stranjo ustvarjala prvič in nisem imela toliko izkušenj. Želela sem tudi, da je plakat čim bolj razumljiv tako pisno kot slikovno, zato sem oblikovanju le-tega posvetila veliko časa.

Menim, da sem upoštevala kriterije ocenjevanja. Menim, da je vsebina ustrezna in elementi vključeni v plakat se navezujejo na vsebino besedila na plakatu. Besedilo je kratko, označeni so pomembni podatki, je pregledno tako kot mora biti na dobro narejenem plakatu. Sam opis obdelave se mi zdi dobro in pregledno narejen. Nekdo, ki se prvič srečuje s programom bi si z opisom lahko pomagal. Licence so dodane pod vse slike in na koncu projektne naloge so navedeni viri, ki sem jih uporabila za izdelavo projektne naloge.

Sam program, kot sem že omenila, me je zelo navdušil. Uporabila ga bom v svojem bodočem poklicu. Plakate narejene s pomočjo programa bi obesila po učilnici (pravila, učna snov, rojstni dnevi učencev, bralna značka,…) Veliko idej sem dobila iz predlogov, ki so se prikazali pod razdelkom ”šolski plakati”. Tudi v nadaljnjem študiju mi bo program zagotovo prišel prav za predstavitve, projektne naloge, dinamično delo v razredu itd.

Pri projektu mi je bilo najbolj všeč oblikovanje plakata, igranje z ustvarjalnimi možnostmi, ki nam jih nudi program. Navdušilo me je dejstvo, da smo za dano nalogo morali uporabiti našo ustvarjalno žilico. Najmanj pa mi je bilo všeč pisanje licenc pod vsako sliko naloge. Pisanje licenc je bilo zamudno in postopek je bil vedno isti, a se zavedam, da je to pomemben del naloge.

V samem projektu ne bi spremenila ničesar. Mislim, da so navodila korektno zastavljena, projekt pa od nas zahteva podrobno delo in spoznavanje programa, ki nam bo v prihodnosti prišel prav. S pisanjem samega postopka smo morali naše delo ponoviti to pa nam je pomagalo, da smo obnovili znanje, ki smo ga pridobili z delom projektne naloge.

Ime in priimek avtorja: Ana Lončar

Ime in priimek mentorjev: asist. Alenka Žerovnik, doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Študijska smer, predmet in letnik študija: Razredni pouk, IKT, 1. letnik

Pripadnost univerzi in članici: Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Datum nastanka: 24.7.2022

Licenca:

infografika by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost