Infografika

Ime in priimek avtorja: Katarina Jenko

Ime in priimek mentorja: asist. dr. Alenka Žerovnik, doc. dr. Irena Nančovka Šerbec

Študijska smer, predmet in letnik študija: Razredni pouk, IKT, 1. letnik

Pripadnost Univerzi in članici: Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Datum nastanka: 17.8. 2022

Infografiko sem, tako kot ostale projektne naloge izdelala na temo varnosti na spletu, usmerila pa sem jo na varno uporabo socialnih omrežij. Osredotočila sem se bolj na osnovne informacije, za katere se mi zdi pomembno da jih pozna mlajša generacija, saj je plakat namenjen njej. Otrokom, ki vstopajo v set socialih omrežij in se pogosto ne zavedajo, kako nevaren je le-ta lahko. Pri izdelavi sem uporabila orodje Canva.

Postopek izdelave infografike

Najprej sem izmed danih izbrala predlogo, za katero sem bila mnenja, da jo lahko priredim na način, ki bo uporabniku zanimivo prikazal varno uporabo socialnih omrežij.

Izdelava infografike 1 by Katka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem odstranila že obstoječe slikovno gradivo in besedilo, saj ga bom v naslednjem koraku nadomestila z novim. Napisala sem še naslov plakata.

Izdelava infografike 2 by Katka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V naslednjem koraku sem dodala besedilo, viri za le-to, so navedeni spodaj. besedilo sem poizkusila narediti kratko, saj na tak način lažje pritegneš in obdržiš bralčevo pozornost, kljub temu pa sem pazila, da sem povedala bistvo plakata.

Izdelava infografike 3 by Katka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V zadnjem koraku sem dodala še slikovno gradivo, ki sem ga našla s pomočjo “elementi” zavihka. pazila sem da je preprosto in ne prevzame vse bralčeve pozornosti, mora pa biti tudi zanimiv, da plakat ljudi pritegne. Ker sem želela, da plakat ne izpade preveč neoseben in formalen, sem slikovno gradivo nanj malo “razmetala” kar plakatu po mojem mnenju, da malo neurejen in privlačen videz.

Izdelava infografike 4 by Katka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končni izdelek kot slika visoke resolucije:

Infografika Varno na socialnih omrežjih by Katka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končni izdelek kot pdf dokument:

Viri

Carleton.ca (2016). 10 Tips to Stay Safe on Social Media. https://carleton.ca/its/2016/social-media-safety/

Refleksija in samovrednotenje

Ta projekt mi je bil od vseh najljubši. Sam program canva mi zelo odgovarja, bil je moj najljubši že na kliničnih vajah, upodabljala sem ga tudi že kot animatorka pri izdelavi urnika in razporedu dela. osvojila sem ga hitro in prepričana sem da bom v prihodnje, ob uporabi tega programa, še bolje spoznala njegove funkcije, da bodo moji izdelki še boljši. Največ, kar sem se po mojem mnenju naučila pri tem projektu je minimalizem oziroma manj je več. Kako na čim krajši način povedati čim več, dodati ravno prav slikovnih elementov in zdi se mi, da mi je to uspelo.

Če bi imela več časa, bi ga verjetno namenila oblikovanju barv ali iskanju še privlačnejše predloge, čeprav mi je ta takoj padla v oči. Vsebine ne bi spreminjala, saj se mi zdi da lepo predstavi ključne informacije v zvezi s temo.

Največ časa sem namenila kreiranju objave in licenciranju postopka izdelave. Prvotno sem postopek pozabila posneti, zato sem izdelavo s pomočjo posnetkov zaslona dokumentirala naknadno, kar mi je vzelo več časa, kot bi bilo potrebno. posledično je bil ta del naloge meni najmanj pri srcu. Moja naloga je po mojem mnenju primerna glede na postavljene standarde in smernice, vključila sem potrebne komponente in jih primerno licencirala/označila.

Znanje infografike sem, kot sem že omenila, že uporabila izven študija, bilo mi je v veliko pomoč, saj sem lepe in pregledne izdelke ustvarila hitro, delo je bilo zabavno, in posledično ni dajalo občutka zoprnega opravila. Zagotovo ga bom uporabila za kakšne plakate, ki bodo v razredu, bodisi v povezavi s hišnim redom, internimi pravili ali aktualno tematiko, saj sem mnenja, da bodo izdelki narejeni na tak način pritegnili njihovo pozornost.

Same naloge ne bi spreminjala, saj mi je v okviru varnosti na spletu dala proste roke, da sem pisala o manjši podtemi, ki mi je zanimiva, hkrati pa je tudi zares uporabna, pa ne le za otroke, temveč tudi za nas, ki prevečkrat pozabimo, na pasti socialnih omrežij in nanje objavljamo zelo zasebne trenutke in informacije, ki jih lahko kasneje nekdo uporabi proti nam.

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost