INFOGRAFIKA – 4. projektna naloga

postopek izdelave infografike

1. Izbrala sem eno izmed ponujenih podlag iz razdelka “Podloge”.

postopek1 by Larana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2. Spremenila sem naslov, ter besedilo v posameznih okvirčkih, da plakat nosi vsebino, ki sem jo želela predati.

postopek2 by Larana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

3. Podnaslovom in krogcem zraven sem spremenila barvo. Pazila sem na ritem in vzorec, ki dajeta občutek harmoničnosti in povezanosti.

postopek3 by Larana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

4. v krogce sem prilepila sličice, ki sem jih poiskala pod razdelkom “elementi”. Sličice ponazarjajo vsebino besedila, ki je levo ali desno od njih. So dovolj blizu besedila, da z njihovo bližino zaznamo, da spadata skupaj. Pazila sem na tudi barvno usklajenost, zato sem nekaterim sličicam spremenila barvo. To sem storila tako, da sem kliknila na izbrano sličico in so se v zgornjem levem kotu prikazale barve, katere sem lahko poljubno menjala.

postopek4 by Larana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

5. Uredila sem še zgornji del infografike. Naslov sem povečala in odebelila, da bolj izstopa, saj sporoča temo celotnega plakata. Pod naslov sem dodala kratek opis, ki razlaga glavni naslov. Napis sem postavila na desno stran, levo pa sem prilepila še eno sličico, ki predstavlja splet.

postopek5 by Larana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

6. na koncu sem svojemu izdelku dodala še licenco. V razdelku “Besedilo” sem poiskala nastavitev, ki mi omogoča, da dodam novo besedilo. Licenco sem postavila čisto na spodnji rob plakata, in besedilu spremenila barvo, tako da je manj opazna, ker ta podatek ni bistvenega pomena.

postopek6 by Larana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

INFOGRAFIKA – KONČNI IZDELEK

za izdelavo infografike sem uporabila aplikacijo Canva.

viri (vsebina infografike):

Center za varnejši internet. (b. d.). Spletni in mobilni bonton oz. etikaSpletni in mobilni bonton oz. etika | safe.si

Spletni bonton ali  netetika. (b. d.). https://os-preska.si/2020/11/10/spletni-boton-ali-netetika/

Center za e-izobraževanje FM. (2005/2006). Net-etika. https://ucilnice.arnes.si/pluginfile.php/1216940/mod_resource/content/0/Datoteke_za_vajo/Net_etika.pdf

refleksija in samovrednotenje

Pri izdelavi 3. projektne naloge sem se prvič srečala s programom Canva. Naučila sem se ga uporabljati dokaj dobro, a mislim, da ga bom s časom še bolj osvojila. Ponuja res ogromno zbirko predlogov, sličic, barv itd., ki omogočajo zabavno in kreativno ustvarjanje. Pri tem projektu sem tudi spoznala pojem “infografika” in čemu služi.

Če bi imela več časa, bi se še bolj poglobila v razumevanje in upoštevanje načel oblikovanja. Zelo težko je bilo slediti vsem načelom, zato mislim, da bi z boljšim razumevanjem, lahko svoj izdelek bil še bolj zanimiv, privlačen in natančen.

Največ časa sem posvetila ravno upoštevanju načel oblikovanja. Želela sem, da upoštevam vseh 10. Zdelo se mi je zelo pomembno, da je izdelek narejen dobro, zato sem poskušala slediti vsem načelom.

Mislim, da je moj izdelek dober, saj je urejen, pregleden, sicer bolj enostaven a hkrati nosi vse informacije, ki sem jih želela predati. Zavedam se, da bi lahko morda kaj se spremenila in dodelala a za prvi poskus, sem z njim zelo zadovoljna.

Aplikacijo Canva bom zagotovo se uporabljala tekom študija, saj ponuja ogromno možnosti za oblikovanje plakatov, letakov, grafov, predstavitev itd., ki jih bom zagotovo morala kdaj oblikovati. Prav tako bom znanje lahko uporabila na svoji poklicni poti, saj kot učitelj veliko časa nameniš tudi obveščanju in prikazovanju. Če svoje izdelke lepo oblikuješ in predstaviš so za otroke bolj zanimivi in si jih lažje zapomnijo, zato menim, da mi bo ta aplikacija v pomoč, da izdelam lične in privlačne izdelke.

Pri projektu mi je bilo najbolj zabavno spoznavanje in odkrivanje aplikacije Canva. Zelo sem se zabavala pri izdelovanju saj sem lahko bila zelo kreativna. Edina stvar, ki pa mi ni bila všeč pri tem projektu pa je sama vsebina, ki sem jo morala predati s svojim izdelkom. Mislim, da bi lažje ustvarila infografiko, za neko temo, ki je meni osebno bolj pri srcu.

Avtor: Lara Nagode

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1. letnik

Datum: 16. 8. 2022

infografika by larana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost