INTERAKTIVNI VIDEO

Opis in namen naloge

Temo varnost na spletu sem predstavila  v interaktivnem videoposnetku. Video vsebuje vsebinski del na začetku ter interaktivni del po vsebini. Vključila sem tri interaktivne vaje med posnetkom in eno vajo na koncu videa, ki služi kot povzetek teme. Same naloge so vključene, da preverijo znanje učencev o varnosti na spletu in da preverijo njihovo pozornost med videom.

Interaktivni video je namenjen predvsem učencem razrednega pouka. Vsebuje podatke in naloge, ki niso pretežki za razumevanje a so vseeno pomembni za njihovo varnost pri uporabi spleta. Zavedati se moramo, da bo uporaba interneta z leti naraščala, zato moramo kot bodoči učitelji in učiteljice poskrbeti, da bodo naši učenci seznanjeni z varno uporabo spleta. Namen mojega videa je, da učenci spoznajo nekaj malega o varnosti na spletu in s pomočjo interaktivnih vaj se lahko v temo poglobijo in jo utrdijo. Namen je tudi, da jih video navduši za raziskovanje naprej. Preko videa se lahko začnejo zavedati kako pomembna je varna uporaba interneta kar jih posledično lahko navduši za globlje raziskovanje teme. Eden izmed najpomembnejših delov interaktivnega videa se mi zdi spletno trpinčenje in nadlegovanje. Otroci se morajo zavedati, da niso sami in da smo jih odrasli vedno na voljo če potrebujejo pomoč na katerem koli področju. Sploh pa ko gre za trpinčenje na spletu ali v živo. Interaktivna vaja in dodan GIF jih lahko spodbudi za iskanje pomoči če jo potrebujejo in nudenje pomoč drugim.

Varnost na spletu by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Moj začetek izdelave interaktivnega videoposnetka se je začel v programu Canva. Tam sem izdelala celoten videoposnetek brez interaktivnih vaj. Večino estetskih pripomočkov mi je bilo na voljo v samem programu. Dodala sem tudi tri lastne. Lastno posneto sliko (rastrska grafika) sem uredila s programom PhotoScape X. Naveden program sem uporabila tudi pri izdelavi GIFa. Vektorsko grafiko o družabnih omrežjih pa sem izdelala s programom Inkscape. Ko sem vse vključila v video sem ga izvozila v video formatu mp4. Nato sem obiskala razredniIKT kjer imamo možnost uporabe programa h5p. Tam videu dodala tri interaktivne vaje in končno vajo, ki služi kot povzetek.

VIR: Center za varnejši internet. (b. d.). Moja identiteta in zasebnost. Moja identiteta in zasebnost | safe.si

Center za varnejši internet. (b. d.). Družabna omrežja. Družabna omrežja | safe.si

Center za varnejši internet. (b. d.). Spletno in mobilno trpinčenje. Spletno in mobilno trpinčenje | safe.si

Refleksija in samovrednotenje

V projektu menim, da sem imela možnost obnavljat in nadgrajevat že pridobljeno znanje. Sledeče naloge sem se namreč lotila med zadnjimi, zato sem veliko elementov že poznala iz prejšnjih nalog. Na novo sem se srečala s programom h5p za izdelovanje interaktivnih predstavitev.

Če bi imela več časa bi se lahko še bolj posvetila samim interaktivnim vajam, dodala bi glasbeno podlago ali vključila kakšen zvočni posnetek, da sam video ne bi bil pust na slušnem področju. Kar se tiče ostalih elementov ne bi spremenila ničesar. Na ostalo sem ponosna. Menim namreč, da so ostali elementi korektno narejeni in smiselno umeščeni.

Največ dela sem posvetila estetskemu delu videa. Sama vem, da če me nekaj estetsko privlači bom to veliko lažje in z veseljem in zanimanjem spremljala. Prav tako sem veliko časa posvetila 3 lastno izdelanim multimedijskim elementom (GIF, rastrska in vektorska grafika).

Menim, da sem sledila kriterijem ocenjevanja. Moja celotna naloga temelji na njih. Menim, da je korektno narejena in konec koncev tudi praktična za uporabo.

Na svoji študijski in poklicni poti bi pridobljena znanja definitivno lahko izkoristila. Ne dolgo nazaj in še zdaj se izvaja poučevanje na daljavo, kjer bi mi lahko interaktivni videoposnetki prišli še kako prav. Sami programi in znanje o delu z njimi bom lahko uporabljala celo študijsko pot pri seminarskih nalogah, predstavitvah in jih prenesla tudi v mojo poklicno pot. Tako bi lahko naredila pouk bolj dinamičen in vanj vnesla več tehnik poučevanja.

Najljubši del projekta je bilo ustvarjanje v programu Canva. Že pri projektni nalogi infografika sem se navdušila nad samim programom. Všeč mi je veliko možnosti, ki spodbujajo našo kreativnost prav tako mi daje zagon saj mi v njem nikoli ne zmanjka idej za nadaljnje oblikovanje. Spodbuja mojo ustvarjalnost.

V samem projektu ne bi spreminjala ničesar. Menim da je bil zasnovan tako, da smo še vseeno imeli proste roke, kjer smo se lahko sami izrazili in dodali v nalogo kanček sebe. Poleg tega smo imeli možnost podrobnejše spoznati več programov, povezali smo znanje iz različnih vaj, ki smo jih imeli na faksu in izdelali lep izdelek, ki nam bo morda še kdaj prišel prav.

Ime in priimek avtorja: Ana Lončar

Ime in priimek mentorjev: asist. Alenka Žerovnik, doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Študijska smer, predmet in letnik študija: Razredni pouk, IKT, 1. letnik

Pripadnost univerzi in članici: Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Datum nastanka: 15.8.2022

Licenca:

Interaktivni video by AL is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost