SLIKOVNO GRADIVO – 2.projektna naloga

postopek izdelave vektorke grafike

  1. Začela sem z grobim obrisom računalnika, ki sem ga naredila tako, da sem v orodni vrstici levo kliknila na kvadratek (Riši kvadrate in pravokotnike) in s pomočjo tega narisala 3 pravokotnike. V spodnji barvni lestvici sem izbrala sivo barvo.

postopek1 by larana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2. Spodnji pravokotnik sem želela na zgornji strani nekoliko zaobliti zato se kliknila na izbrani pravokotnik, v orodni vrstici zgoraj pritisnila “Pot” in izbrala možnost “Premet v pot”. Nato sem v orodni vrstici na strani izbrala ikono, ki je označena z rdečim kvadratkom spodaj na sliki, in s pomočjo te možnosti, zaoblila stranico.

postopek2 by larana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

3. Enako kot prej, sem narisala še moder in rumen pravokotnik ter ju postavila v ospredje (desni klik, premakni na plast), da sta vidna na sivi podlagi. Nato sem v orodni vrstici levo izbrala ikono s veliko tiskano črko A, ki mi omogoča, da napišem besedilo. V rumen okvirček sem postavila polje za besedilo in napisala sporočilo, ki sem ga želela s to sliko sporočiti.

postopek3 by larana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za izdelavo oblačka in obraza sem uporabila ikono v levi orodni vrstici (Riši kroge, elipse, loke) in v oblaček dodala besedilo oz. znake, ki ponazarjajo preklinjaje. Želela sem, da smeško izgleda jezno, zato sem pravokotnika, ki ponazarjata obrvi, nekoliko nagnila poševno proti sredini kroga. To sem naredila tako, da sem dvakrat kliknila na pravokotnik in ga poljubno obračala v katerokoli smer.

postopek4 by larana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

5. Želela sem, da obraz izgleda jezno, zato sem naredila barvno prelivanje. V orodni vrstici sem izbrala ikono, na kateri sta narisana dva kvadratka, povezana s črto (Ustvari in urejaj prelive). Narisala sem črto od spodaj navzgor. Najprej je bil preliv samo iz rumene barve v prosojno, zato sem kliknila še na rdečo barvo spodaj, in dobila sem lep preliv iz rumene v rdečo barvo.

postopek5 by larana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

4. Na koncu sem želela pravokotnika za obrvi in pa robove računalnika zaobliti. To pa sem naredila tako, da sem vsak pravokotnik posebej kliknila, v zgornji orodni vrstici izbrala “Pot” in potem “Učinki poti”. Na levi se mi je odprlo okno, ker sem pritisnila +, in med možnostmi izbrala “Corners (Fillet/Chamfer). Na pravokotniku so se prikazali kvadratki. Vsak kvadratek sem lahko posebej premikala in s tem zaoblila robove.

postopek6 by larana is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

za izdelavo rastrske grafike sem uporabila program photoScape X , za vektorsko grafiko pa Inkscape.

viri:

Center za varnejši internet. (b. d.). Spletni in mobilni bonton oz. etikaSpletni in mobilni bonton oz. etika | safe.si

Center za e-izobraževanje FM. (2005/2006). Net-etika. https://ucilnice.arnes.si/pluginfile.php/1216940/mod_resource/content/0/Datoteke_za_vajo/Net_etika.pdf

refleksija in samovrednotenje

Pr tem projektu sem se naučila uporabljati porgram Inscape in PhotoScape X. S pomočjo njiju sem se naučila urejati slike in ustvarjati lastne grafike.

Če bi imela več časa bi zagotovo izboljšala sliko, ki sem jo naredila z vektorsko grafiko. Program Inkscape ima še ogromno možnosti za obdelavo in izdelavo slike. Največ časa sem posvetila vektorski grafiki, saj mi je bilo to zahtevnejše kot obdelava slik v PhotoScape-u. Včasih sem se malo zgubila med vsemi nastavitvami in možnostmi in nisem vedela kaj moram izbrati, da bom dobila željeno.

Mislim, da bi se pri vektorski grafiki lahko bolj potrudila in dodala več in zahtevnejših elementov. Kljub temu sem se že s tem izdelkom kar dobro namučila.

Mislim, da mi bo poznavanje obeh programov zelo koristilo tekom študija, pa tudi naprej v poklicu in v zasebnem življenju. Danes se velikokrat srečamo s slikami in velikokrat se zgodi, da bi želeli na njih kaj spremeniti (zamegliti obraze, izbrisati ozadje, dodati filter za lepši estetski izgled ipd.). Sedaj ko pozna ta programa, bom to veliko lažje in z večjim veseljem počela.

Pri projektu mi je bilo najbolj všeč obdelava slik v PhotoScape-u , ker do sedaj nikoli nisem urejala fotografij in sem se res ogromno novega naučila, najmanj pa mi je bilo všeč izdelovanje vektorske grafike, saj sem potrebovala ogromno časa, da sem ugotovila kako uporabljati določena orodja in pripomočke.

V definiciji projekta nebi spremenila ničesar, saj se mi je zdel celoten projekt zelo poučen in zabaven.

Avtor: Lara Nagode

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1. letnik

Datum: 17. 8. 2022

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost