RASTRSKA IN VEKTORSKA GRAFIKA

Dandanes vsakdo izmed nas uporablja splet, ki je preprost način za izobraževanje, zabavo in vzpostavljanje družbenih stikov. Mnogi se zavedamo prednosti spleta, vendar ali poznamo njegove pomanjkljivosti.

Ena izmed bolj ogroženih skupin na spletu so otroci. Zaradi svoje naivnosti, radovednosti in neozaveščenosti so izpostavljeni številnim tveganjem in nevarnostim. Kot bodoča učiteljica razrednega pouka želim biti ozaveščena o varni rabi spleta in to znanje predajati na svoje bodoče učence.

V nadaljevanju so predstavljena tri področja varne rabe interneta na katera morajo biti pozorni tako mladi, kot stari.

VARNO GESLO

Gesla varujte, kot varujete zobno ščetko – ne posojajte jih in jih redno menjajte!

https://www.varninainternetu.si/article/zavarujte-geslo/

Pred obdelavo:

Varno geslo, neobdelana by Vesni is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Zgornjo sliko sem s pomočjo spletne strani, Varni na internetu, preuredila v …

Po obdelavi:

Varno geslo, obdelana by Vesni is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

SPLETNA PREVARA

Znate prepoznati spletne prevare?

Pred obdelavo:

Spletna prevara, neobdelana by Vesni is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Po obdelavi:

Spletna prevara, obdelana by Vesni is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

SPLETNA KAMERA,

je lahko kot okno skozi katerega gledajo v vašo zasebnost.

Eden izmed preventivnih ukrepov za varno rabo interneta je zaščita spletne kamere. Preprosta a učinkovita metoda je prekrivanje, še nekaj drugih nasvetov pa si lahko preberete na spletni strani safe.si.

Spletna kamera by Vesni is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Za izdelovanje zgornje slike s pomočjo vektorske slike sem se odločila iz več razlogov. Sprva sem premišljevala, da bi tovrsten motiv fotografirala z nekom v ozadju, ampak bi s tem razkrila identiteto osebe. Ugotovila sem, da bi bilo bolje, če bi kot “opazovalca” izbrala neko senco, ki jo preprosteje izdelam z vektorsko grafiko. Tretji razlog je, da lahko z zgornjo sliko na preprost vendar učinkovit način prikažem, kako pomembno je zavarovati spletno kamero.

REFLEKSIJA

Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu? Z projektno nalogo o slikovnem gradivu sem se naučila marsikaj novega. Z vektorsko in rastrsko grafiko sem se prvič srečala na seminarjih, kjer sem se seznanila z teorijo o izdelavi slikovnega gradiva. Naučili smo se kaj se uporablja, njune prednosti in slabosti ter najprimernejše programe za urejanje. Na vajah smo si pogledali uporabo programov Photo Scape in Inkspace. Poleg, znanja o slikovnem gradivu, sem poglobila tudi znanje o varni rabi spleta. Na to temo sem v iskanju idej prebrala in ponotranjila marsikaj, kar bom zagotovo upoštevala pri nadaljnjem uporabljanju interneta.

Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … Menim, da je bilo za projektno nalogo dovolj časa, le sama nisem k njej pristopila pravočasno in zadnje dni delala na projektu pozno v noč. Lahko bi o kakšni temi napisala še kaj več in za izdelavo druge rastrske slike uporabila še kakšno drugo funkcijo.

Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj? Veliko časa sem posvetila iskanju ustreznih tematik na katere bi ustvarila zanimivo a poučno gradivo. Največ časa pa sem posvetila za urejanje postopka izdelave tako rastrske kot vektorske slike. Veliko časa mi je vzelo opisovanje in nato urejanje posnetkov zaslona. Kljub temu pa mislim, da je to nujen proces, ki zagotovi, da je delo opravljeno s strani avtorja samega.

Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Kateri element kriterija je bil najtežji za realizacijo? S svojim delom sem zadovoljna, saj sem vključila vse potrebne elemente, vendar vidim še prostor za izboljševanje. Najtežji element za realizacijo je bil ustvariti inovativno rastrsko sliko z zanimivimi funkcijami.

Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti? Pridobljeno znanje s področja varnosti na spletu bom zagotovo prenašala na svoje učence, ki so vsako leto bolj povezani s spletom. Photo Scape bom še kdaj uporabila pri obdelavi raznih fotografij in dodajanju različnih učinkov. Vektorska pa bo krasila kakšne delovne liste ali pa kar našo učilnico, saj lahko sliko poljubno povečamo ali zmanjšamo in se kakovost ne bo spremenila.

Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Pri projektu mi je bilo všeč, kako proste roke smo imeli glede ustvarjanja vsebin. Predmeti povezani z računalništvom so mi bili vedno pri srcu ravno zaradi te ustvarjalnosti. Edino, kar mi ni bilo najbolj všeč je obsežnost naloge, za katero sem vsaj sama porabila kar nekaj časa.

Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši? V definiciji projekta ne bi spreminjala veliko, morda le, da bi nam splošne povratne informacije in opažanje podali nekoliko prej, saj je gradivo težko spreminjati, ko je že enkrat ustvarjeno.

(Skupno 79 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost