Avtorske pravice in licence v infografiki

V tretji projektni nalogi sem avtorske pravice in licence, ki veljajo za podatke in digitalne informacije ter vsebine, predstavila v obliki infografike. Naloga je namenjena poučevanju učencev razredne stopnje, njen cilj pa je, da bi učenci licence razumeli in uporabljali. Izdelek je nastal v okviru vaj pri predmetu IKT.

INFOGRAFIKA V PNG FORMATU

Infografika png by Nn is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

INFOGRAFIKA V PDF DATOTEKI

Infografika pdf by Nn is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za izdelavi infografike sem uporabila spletno stran Canva (https://www.canva.com/). Postopek izdelave infografike si oglejte na naslednji strani.

Pri izdelavi projektne naloge sem podatke črpala iz spletne strani https://creativecommons.org/ ter iz zapiskov seminarjev in vaj pri pouku Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju pri profesorici Alenki Žerovnik.

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

V tem projektu sem se naučila, kaj sploh je infografika ter kako jo izdelati. Canvo sem že prej znala nekoliko uporabljati, zato sem v tretji projektni nalogi znanje le poglobila.

Funkcija v Canvi, ki se sem se jo na novo naučila in sem mi zdi zelo uporabna, se imenuje položaj. Za njo oziroma s postavljanjem delov infografike na različna mesta ter za upoštevanje načel oblikovanja sem porabila tudi največ časa, saj se mi estetski videz infografike zdi pomemben in sem zato najprej preračunala, koliko moram imeti kje prostora, nato sem pa te številke vnesla v omenjeno funkcijo. Če bi imela več časa, bi se poglobila v to, kako uvoženim png slikam spremeniti ozadje in posledično infografika ne bila rjavo-belo-črna, kar bi jo naredilo bolj pestro in vanjo ne bi rabila dodati toliko sličic iz elementov. Kljub temu menim, da sem upoštevala vse kriterije vrednotenja ter da je infografika za poučevanje ustrezna.

Pridobljeno znanje mi bo tekom študija in na moji poklicni poti zelo koristilo. Canva je uporabna tako za izdelovanje predstavitev kot tudi infografik, dokumentov, videoposnetkov in miselnih vzorcev. Vse to pri poučevanju in izobraževanju pride še kako prav. Dodaten plus Canve pa je, da se izdelke hitro tudi estetsko oblikuje, kar jih naredi privlačnejše za učenje.

Projekt mi je bil všeč. Najbolj mi je bilo všeč, da sem za infografike uporabljala Canvo in jo še dodatno spoznala, najmanj pa mi je bilo všeč, da smo morali sproti zajemati posnetke zaslona izdelave, saj sem med delom na to večkrat pozabila. Da bi bil projekt boljši, bi iz kriterijev to odstranila, saj se s tem ne naučimo nič novega, vzame pa le precej časa.

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost