INFOGRAFIKA: 7 nasvetov kako biti varen na spletu

V Canvi sem izdelala izobraževalni plakat na temo varnost na spletu. Želela sem izdelati preprost a privlačen in poučen plakat.

slika 1 – Infografika: varnost na spletu

Varnost na spletu by Špelca is marked with CC0 1.0

POSTOPEK IZDELAVE:

  1. korak: Ustvarjanja sem se lotila tako, da sem v Canvi izbrala funkcijo ustvari izobraževalni plakat. Nato sem med podanimi predlogami izbrala tisto, ki mi najbolj ustreza.
slika 2

Postopek izdelave: 1. korak by Špelca is licensed under CC BY-ND 4.0

2. korak: S klikom na vsak okvirček, vsako besedilo, številko se nam zgoraj levo v vrstici ponudi možnost, da zamenjamo barvo. Izbiramo lahko med že podanimi barvami, lahko pa izberemo katero koli poljubno barvo. S klikom na ozadje po istem postopku tudi tam spremenimo barvo, sama sem se odločila za svetlejšo, ne vpadajočo barvo. Enak postopek sem kasneje ponovila, saj sem se odločila za drugačno barvno paleto.

slika 3

Postopek izdelave: 2. korak by Špelca is licensed under CC BY-ND 4.0

3. korak: V naslednjem koraku sem uredila pisavo. Uporabila sem dva tipa pisave, en tip za glavni naslov, številke in podnaslove, drug tip pisave pa za besedilo. Prva puščica iz leve proti desni nakazuje kje se izbere vrsta pisave, možnih izbir je ogromno. Sredinska puščica nakazuje kje se izbere velikost pisave, velikost lahko sam zapišeš lahko pa jo večaš/manjšaš s klikom na plus/minus. Odločila sem se za levo poravnavo besedila, saj je ta najlažje berljiva, to pa sem storila s klikom na ikono, ki jo označuje čisto desna puščica.

slika 4

Postopek izdelave: 3. korak by Špelca is licensed under CC BY-ND 4.0

4. korak: Spremenila sem barve, odločila sem se za 4 barve, katere bom uporabljala skozi ustvarjanje celotnega plakata. Na temo varnost na spletu, sem uredila naslov, podnaslove in vnesla ustrezno besedilo.

slika 5

Postopek izdelave: 4. korak by Špelca is licensed under CC BY-ND 4.0

5. korak: K vsakemu podnaslovu sem želela dodati fotografijo ali grafiko, da plakat popestrim. To sem storila s klikom na funkcijo elementi, ki se nahaja čisto levo v navpični vrstici. V vrstic, kjer piše poišči elemente, sem v slovenščini napisala stvar/predmet, katerega sem iskala in med rezultati poiskala ustrezno grafiko.

slika 6

Postopek izdelave: 5. korak by Špelca is licensed under CC BY-ND 4.0

6. korak: Vsako sliko/grafiko, ki sem jo izbrala sem jo uredila. S klikom na urejanje fotografij, se na levi strani odpre veliko možnosti za urejanje slik. Kjer je bilo mogoče sem spremenila barvo, da so se barve skladale z prej izbrano barvno skalo. Nato pa sem se še poigrala s svetlostjo, temperaturo, sencami, kontrastom,…

slika 7

Postopek izdelave: 6. korak by Špelca is licensed under CC BY-ND 4.0

7. korak: Še zadnjič sem spremenila pisavo, saj se mi zdi da ta pisava boljše izgleda. Izbrala in uredila sem vse grafike. Vse skupaj sem zdaj v naslednjem koraku še poravnala s pomočjo ravnila. Do ravnila sem prišla tako, da sem v modri vodoravni vrstici kliknila na “datoteka”, nato na “prikaži nastavitve” in nato na “prikaži ravnila in vodila” in tako se mi je na vsaki strani prikazalo ravnilo. Poskrbela sem da so vsa besedila in slike enako odmaknjeni od roba, ter da je med vsako številko in podnaslovom enak razmik.

slika 8

Postopek izdelave: 7. korak by Špelca is licensed under CC BY-ND 4.0

SAMOREFLEKSIJA

Pri tej nalogi sem spoznala tudi druge funkcije Canve, prej sem jo vedno uporabljala samo za izdelavo predstavitve, zdaj pa vidim da ponuja še mnogo drugih funkcij. Naučila sem se, kako izdelati poučni plakat, kako spreminjati in urejati pisavo, grafike in kako s pomočjo ravnila vse postaviti v simetrično in smiselno celoto. S svojim izdelkom sem zadovoljna in ne bi nič spreminjala. Veliko časa mi je vzela sama zasnova ideje o čem sploh izdelati plakat. Kar nekaj časa sem razmišljala o vseh podnaslovih in kako jih na najboljši način opisati. Kar nekaj časa sem se tudi poigravala z barvami, saj nisem vedela za katere barvne kombinacije naj se odločim, saj Canva ponuja ogromno možnosti. Veliko moje natančnosti in časa pa je zahtevalo tudi postavljanje slik in besedila v prava razmerja in v prave razmike, pri tem sem morala biti zelo pazljiva.

S svojo nalogo sem zadovoljna, mislim da vključuje vse potrebne sestavine. Pridobljeno znanje je zelo koristno in ga bom lahko pogosto uporabljala. Izobraževalni plakati so odličen način, kako učencem na zanimiv način približati neko temo in jih k učenju bolj pritegniti. Poleg tega pa Canva ponuja ogromno možnosti in omogoča nastajanje res lepih in privlačnih plakatov. Z izdelovanjem plakatov bom seznanila tudi svoje učence in jih spodbudila k delanju in ustvarjanju le teh. Najljubši del mi je bil iskanje slik in grafik, saj je s tem plakat zaživel in dobil zelo privlačno obliko. Uživala sem tudi v iskanju vseh barvnih kombinacij in različnih pisav. Najmanj ljub del pa mi je bilo ravnanje besedil in grafik s pomočjo ravnil, saj je bila potrebna natančnost, kar mi je vzelo kar nekaj časa.

Projekt je dobro zasnovan, spodbuja našo ustvarjalnost, kar je vedno dobra stvar, pri projektu ne bi nič spremenila.

(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost