Infografika

Postopek izdelave infografike

Izmed že ponujenih prilog sem izbrala predlogo, ki se mi je zdela za predstavitev izbrane teme o varnosti najbolj primerna, iskala sem namreč prilogo, ki bo dokaj preprosta in jo bom kasneje že dogradila po svoje.

Izbira predloge by Keti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem odstranila že obstoječe besedilo in dodala naslov ter podnaslov. Na podlago sem dodala tudi modre oblačke, ki sem jih našla pod zavihkom “elementi”. Na njih sem želela zapisati glavne točke o varnosti na spletu. Slikovno gradivo sem zgolj nekoliko pomaknila stran, saj sem ga imela namen še uporabiti.

Naslov in podnaslov by Keti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V tretjem koraku sem oblačke zamenjala za modre elipse, te sem tudi našla pod zavihkom “elementi”. V elipse sem nato vstavila besedilo. Sama oblika elipse mi je na podlagi izpadla boljše, zato sem oblačke tudi zamenjala.

Besedilo by Keti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem v elipse napisala še glavne točke, besedilo pa sem spremenila v belo bravo ter spremenila slog pisave.

Glavne točke by Keti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V naslednjem koraku sem pod zavihkom “elementi” dodala slikovno gradivo in s tem popestrila moj plakat. Želela sem predvsem uporabiti čim bolj zanimive in barvne grafike, da plakat ne bi izpadel preveč monoton in dolgočasen, saj menim da je otrokom to zelo pomembno in jih s tem pritegnemo. Da barve ne bi bile preveč različne, sem pri grafikonih, kjer je bilo seveda to mogoče, spremenila barvo, tako da sem s kapalko uskladila barve med slikami. Prvotno slikovno gradivo, sem na koncu zgolj izbrisala, saj se ni toliko nanašalo na mojo temo.

Slikovno gradivo by Keti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Sledil je postopek izdelave animacije. Najprej sem označila naslov plakata, ter pod zavihkom “animacija” označeno besedilo animirala z funkcijo “poskok”.

Animacija naslova by Keti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V naslednjem koraku sem pod zavihkom “elementi” izbrala grafikon s podobo dečka, vstavila oblaček in besedilo ter dodala animacijski učinek “združitev”.

Animacija fantka by Keti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dodala sem naslednjo stran, ter na enak način kot sem to storila za dečka, sem sedaj dodala grafikon deklice, dodala sem še oblaček in besedilo ter animacijo prikaza.

Animacija deklice by Keti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Na naslednji strani sem spet pod zavihkom “elementi” dodala grafikon dečka, oblaček in besedilo. V levem zgornjem kotu pa sem dodala še grafikon, ki naj bi predstavljal vsiljeno pošto, za popestritev strani.

Fantek by Keti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V naslednjem koraku sem spet dodala novo stran, grafikon deklice ter oblaček in besedilo, tokrat pa sem kot animacijski učinek uporabila “pop” efekt.

Deklica by Keti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Vmes sem za popestritev animacije, dodala še dodatno slikovno gradivo, ki sem ga našla pod zavihkom “elementi”. Vmes sem dodala tudi animacijske učinke, za bolj zanimiv prikaz.

Popestritev s slikovnim gradivom by Keti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V mojem zadnjem koraku, sem zadnjo stran oblikovala tako, da sem vstavila grafikon deklice in vstavila motivacijsko besedilo, dodala sem tudi animacijski učinek. Čisto na koncu pa sem seveda dodala še glasbeno podlago to sem storila tako, da sem po zavihkom “elementi” poiskala zavihek za “zvok” in izbrala ustrezno glasbeno podlago. Prilagodila sem še glasnost glasbene podlage ter prilagodila začetno in končno intonacijo.

Glasbena podlaga by Keti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končni izdelek

Infografika by Keti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končni izdelek – PDF dokument

Varnost na spletu

Varnost na spletu by Keti is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Viri

Pearl Ben-Joseph, E. (2022). Online safety. https://kidshealth.org/en/teens/internet-safety.html

Refleksija in samovrednotenje

Pri tem projektu sem se res veliko naučila, spoznala sem veliko novih funkcij v Canvi in sam program tudi dokaj hitro osvojila. Samo delo v Canvi mi je bilo zelo zabavno, tudi sama organizacija in funkcije programa mi zelo odgovarjajo, zato bom definitivno sam program uporabljala tudi v prihodnje. Najbolj me je fasciniralo to, da lahko nekaterim slikovnim grafikonom poljubno spreminjamo celo barve.

Če bi imela več časa, bi definitivno več časa namenila iskanju boljše predloge ter več časa posvetila samemu iskanju idej, da bi bila animacija lahko še boljša.

Največ časa sem definitivno namenila pisanju postopka izdelave in dodajanju licenc za slike postopka. Tukaj sem porabila preveč časa. Menim, da je moje delo glede na dan kriterij ustrezno narejeno, upoštevala sem namreč vse smernice. Na koncu sem s svojim delom zelo zadovoljna in menim da je glede na razpoložljiv čas, ki sem ga imela dobro narejen izdelek, seveda pa so tu in tam tudi kakšne možnosti za izboljšavo.

Pridobljeno znanje bom nedvomno uporabila tudi v prihodnje na moji poklicni poti, predvsem za izdelavo poučnih plakatov, da jih lahko izobesim po učilnici.

Pri samem projektu mi je bilo všeč vse, naloga je bila sicer zelo obsežna in vzame veliko časa, vendar mi je bila nedvomno ena ljubših projektnih nalog.

Naloge ne bi spreminjala, imeli smo jasna navodila in proste roke pri sami izdelavi. Sama sem se pri sami predstavitvi teme želela predvsem osredotočiti na to kako bi varno rabo spleta predstavila otrokom, zato sem s samo animacijo tudi želela na čim bolj enostaven način predstaviti varnost in menim, da mi je uspelo.

Avtorica: Keti

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Smer študija, predmet, letnik: razredni pouk, informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju, 1. letnik

Univerza in članica: Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Datum: 11.maj 2023

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost