Rastrska in vektorska grafika: varnost na spletu

Varnost na spletu je izjemno pomembna, saj nas sooča s številnimi izzivi in tveganji. Med najpomembnejšimi razlogi za skrb za varnost na spletu so zaščita osebnih podatkov, preprečevanje zlonamerne programske opreme, ohranjanje zasebnosti, preprečevanje spletnih goljufij in ohranjanje celovitosti spletnih sistemov. Na to temo sem zajela in v PhotoScape obdelala dve avtorski fotografiji, ki ju objavljam tudi v prvotni obliki, ter samostojno izdelano vektorsko grafiko s programom Inkscape.

RASTRSKA GRAFIKA

Objavljanje na spletu – izdelek by Potička is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Objavljanje na spletu – prvotna oblika by Potička is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Uporaba gesel na spletu – izdelek by Potička is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Uporaba gesel na spletu – prvotna oblika by Potička is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VEKTORSKA GRAFIKA

Računalniški virus by Potička is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA DELA

V tem projektu sem se naučila veliko novega. Razvila sem svoje spretnosti pri delu z rastrsko in vektorsko grafiko ter spoznala različne tehnike oblikovanja in urejanja slik. Prav tako sem se naučila uporabljati ustrezne programske opreme in orodja za ustvarjanje grafik.

Če bi imela več časa, bi si želela dodati več podrobnosti in izpopolniti svoje spretnosti v oblikovanju. Prav tako bi rada raziskala naprednejše tehnike in se bolj poglobila v uporabo različnih učinkov. Poleg tega bi bilo zanimivo preučiti različne sloge in pristope k oblikovanju grafik ter se posvetiti večji raznolikosti projektov. Največ časa sem posvetila oblikovanju vektorskih grafik, ker sem se v programu Inkscape slabše znašla kot v Photoscape-u.

Tekom študija in na svoji poklicni poti bom pridobljeno znanje lahko uporabila pri ustvarjanju projektnih nalog, predstavitev, drsnic in grafičnih elementov. Najljubši del projekta je bil zame kreiranje in obdelava fotografij, saj smo imeli popolnoma proste roke z vsebino. Tudi znanje o varnosti na spletu je zame kot bodočo učiteljico pomembno iz več razlogov. Imela bom pomembno odgovornost vzgajati digitalno pismene učence. V današnjem digitalnem svetu je ključno, da učenci razvijejo spretnosti za varno in odgovorno uporabo spleta. S svojim znanjem o varnosti na spletu jim bom lahko pomagala prepoznati tveganja, se izogniti spletnim nevarnostim in razumeti pomen zasebnosti.

Glede na dane kriterije ocenjevanja, ocenjujem svoje delo kot uspešno. V večini kriterijev sem dosegla zastavljene cilje in izpolnila pričakovanja. Najtežji element kriterija ocenjevanja zame je bil kreativni pristop k oblikovanju vektorske grafike.

Najljubše pri projektu mi je bilo opazovanje, kako moje ideje dobivajo obliko in življenje na računalniškem zaslonu. Ustvarjanje in oblikovanje grafik me je navduševalo, saj sem imela priložnost izraziti svojo kreativnost in uporabiti svoje vizualne spretnosti.

(Skupno 7 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost