Slikovno gradivo: rastrska in vektorska grafika – varnost na spletu

Dandanes velik delež svojega življenja preživimo na računalniku, zato je še bolj pomembno da pazimo na našo zasebnost. Spletno vohunjenje, prisluškovanje in opazovanje prek spletnih kamer  na računalniku lahko doletijo vsakogar, napadalec pa je lahko kdorkoli z nekaj dobrega računalniškega znanja. V nadaljevanju sledijo nasveti in triki kako se zaščititi pred spletnim vohunjenjem preko naše kamere.

Rastrska grafika

Fotografija 1: Izdelaj svojo zaščito za lečo

Z nekaterimi ukrepi lahko zmanjšamo nevarnost, da bi do posnetkov, ki jih zajame naša kamera, dostopali drugi ljudje in neznanci. Najpreprostejša rešitev je, da pokrijemo kamero pri osebnem računalniku. Vse kar potrebuješ so papir, škarje in lepilni trak. S škarjami izrežeš majhen kvadratek papirja, čez kvadratek prilepimo lepilni trak in vse skupaj potem še čez lečo. Najbolj pomembno je to, da papir ni prosojen.

Fotografija 1 pred obdelavo

Zaščita leče by Lara is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografija 1 po obdelavi

Zaščita leče obdelana by Lara is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografija 2: Kako še drugače zaščititi svojo spletno kamero

Prekrivanje leče pa ni edina rešitev, da se zavarujemo pred napadalci. Ena od rešitev je, da namestimo protivirusni program, ampak ta rešitev ni najbolj varna. Kamero lahko popolnoma izklopimo oziroma jo iztaknemo iz priključka ali pa spremenimo geslo, če to od nas zahteva. Če dobimo e-sporočilo od nekoga, ki ga ne poznamo, to sporočilo pa vsebuje priponko, moramo biti previdni. Sporočilo lahko vsebuje virus, s katerim nam vdrejo v računalnik in vklopijo spletno kamero, zato je takšno sporočilo najbolje izbrisati.

Fotografija 2 pred obdelavo

Zaščita leče 2 by Lara is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografija 2 po obdelavi

Zaščita leče 2 obdelano by Lara is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Vektorska grafika

Pomembno je, da smo zelo pozorni, ko čas preživljamo na računalniku, saj nikoli ne vemo, če je naša spletna kamera varna. Zato ravnajte previdno!

Vektorska kamera by Lara is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Samorefleksija

  • Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu? V tem projektu sem se naučila urejanja fotografij rastrske in vektorske grafike. Naučila sem se kako zmanjšaš velikost slike, kakšne se kvalitetne fotografije, kakšna mora biti fotografija da privlači…
  • Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … Če bi imela več časa, bi se bolj poglobila v funkcije Inkscape-a in se tam bolj poglobila, saj sem imela zelo dobre ideje za svojo vektorsko grafiko, vendar jih nisem znala izvršiti.
  • Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj? Največ časa sem posvetila izbiranju ideje, kaj bi bila tema te spletne strani in kako bi to vključila v grafiko, saj sem zelo težko prišla do kakšne ideje in to mi je vzelo veliko časa.
  • Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Mislim, da je moje delo solidno, vendar je še prostor za izboljšave.
  • Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti? Pridobljeno znanje bom uporabila pri izdelavi projektnih in seminarskih nalog, pri prihodnjem poklicu pa bom to znanje uporabila pri izdelavi interaktivnih nalog, ki jih bom vključila tekom pouka.
  • Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Najmanj mi je bilo všeč pisanje te objave, saj je bil kar dologotrajen postopek, najbolj pa ustvarjanje v Photoscape-u in Inkscape-u.
  • Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši? Mislim, da z definicijo projekta ni nič narobe.
(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost