3. projektna naloga: interaktivni videoposnetek o sekstingu

Za tretjo projektno nalogo sem v Canvi izdelala videoposnetek, ki sem ga izvozila v Arnes Video in ga v Arnes spletu nadgradila z interaktivnostjo.

V objavi se nahaja videoposnetek, kratek opis njegove vsebine, namena in ciljev ter ciljne publike. Na koncu objave je refleksija.

V videoposnetku predstavljam seksting. Na začetku povem, kaj to pomeni – gre za ustvarjanje in prepošiljanje fotografij in posnetkov s seksualno vsebino -, potem se osredotočim na njegove vzroke in posledice ter na koncu dodam še nekaj nasvetov, kako ravnati ob prejemu takšnih fotografij. Med vzroki sekstinga bi izpostavila pritisk vrstnikov in izsiljevanje, med posledicami pa žaljenje in izključitev iz družbe. Ker je seksting zelo razširjen med mladimi, se mi zdi pomembno, da kot bodoči učitelji vemo, kaj to je in ozavestimo, da smo poleg staršev med prvimi, ki bomo učencem morali nuditi pomoč, v primeru, da bo do sekstinga prišlo v šoli. Bolj kot učiteljem je interaktivni videoposnetek sicer namenjen učencem, saj je bil ustvarjen z namenom opozarjanja, na to, kaj seksting pomeni, kako ga prepoznati in v primeru, da do njega pride, odgovorno in premišljeno ravnati in tako preprečiti posledice, ki so lahko zelo hude. Videoposnetek sem ustvarila s ciljem, da bi sicer občutljivo temo učencem predstavila na razumljiv način. Želim si, da bi se učenci z ogledom videoposnetka naučili, kaj je seksting, in ozavestili, kako nevaren je lahko. Prav zato, ker je tema dokaj občutljiva in ne preveč enostavna za razumevanje, bi si za ciljno publiko izbrala učence od šestega do osmega razreda v osnovni šoli.

Vsebino videoposnetka sem povzela po članku o sekstingu, objavljenem na spletni strani Safe.si: https://safe.si/nasveti/neprimerne-in-nezakonite-vsebine/seksting.

Interaktivni videoposnetek

Seksting by lučka is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Refleksija

  1. Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu?
    V tem projektu sem se v Canvi naučila ustvariti videoposnetek. Obnovila sem svoje znanje snemanja zvoka v programu Vocaroo in se naučila, kako videoposnetku v Canvi dodati zvočno datoteko. Naučila sem se, kako videoposnetek v mp4 formatu izvoziti v Arnes Video in jo v Arnes spletu s h5p vtičnikom dopolniti v interaktivni videoposnetek. Z ustvarjanjem te projektne naloge sem se naučila največ, saj sem vse elemente projekta prvič ustvarjala.
  2. Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a …
    Če bi imela več časa, bi se bolj posvetila izdelavi interaktivnih nalog s pomočjo h5p vtičnika. Bolj bi se poglobila v samo sestavljanje nalog za učence – mogoče bi katero od njih nadomestila s kognitivno bolj kompleksno in zahtevno nalogo ali pa bi še kakšno dodala.
  3. Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj?
    Največ časa sem posvetila izdelavi videoposnetka v programu Canvi, saj je bilo poleg vseh ostalih delov projekta tudi to nekaj, s čimer sem se prvič srečala. Veliko časa mi je vzelo to, da sem posamezne diapozitive uskladila z zvočno datoteko, pa tudi to, da sem v programu med elementi poiskala ustrezne grafike. Želela sem namreč, da so res dobro povezane s posameznimi tematikami in da kar se da dobro dopolnjujejo razlago.
  4. Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja?
    Glede na dan kriterij ocenjevanja svoje delo ocenjujem kot dobro opravljeno. Zdi se mi, da je vsebina videoposnetka strokovna in pravilna. Menim, da sem seksting zelo dobro predstavila in da bi videoposnetek zato lahko uporabili v osnovni šoli. Všeč mi je oblika predstavitve, saj je natančno izdelana. Vsebinsko smiselni in povezani s sekstingom se mi zdijo prav vsi dodani elementi, od zvočne datoteke, grafik, fotografij, besedila na diapozitivih in interaktivne naloge. Prav za te mislim, da so dobro zastavljene, čeprav niso najbolj zahtevne in kompleksne. Po mojem mnenju so tipi nalog ustrezni, le-te pa so tudi vsebinsko smiselne. Zadovoljna sem z dodanimi povratnimi informacijami, ki so dobro napisane.
  5. Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti?
    Zdi se mi, da mi bo tekom študija najbolj prav prišlo znanje o izdelavi videoposnetka v Canvi in snemanje zvočnih datotek, na poklicni poti pa izdelava interaktivnih nalog s h5p vtičnikom, ki so zelo uporabne za učence. Zdi se mi, da je to čudovit način za diferencirano in individualizirano učno delo.
  6. Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj?
    Pri projektu mi je bilo najbolj všeč ustvarjanje videoposnetka v Canvi, najbolj pa dodajanje grafik in drugih elementov, saj sem bila pri tem lahko zelo ustvarjalna. Najmanj všeč mi je bilo sestavljanje interaktivnih nalog s h5p vtičnikom, saj je bil to del projekta, ki mi je bil najtežji in najbolj naporen.
  7. Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši?
    V definiciji projekta ne bi spremenila ničesar, saj se mi zdi super.
(Skupno 9 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost