Slikovno gradivo

Kot drugo projektno nalogo sem zajela slikovno gradivo

Naredila sem dve sliki na temo varnosti ter varovanja podatkov. Ena slika se nanaša na ne deljenje podatkov preko spleta, druga pa na varovanje podatkov na slikah.

Prikazala bom postopek, izdelovanja slike, kjer so zamegljena (pikselirana) gesla. Gesla so seveda izmišljena, a sem se hotela navaditi zamegliti dele slik, če bom kdaj to dejansko potrebovala. Koraki za končno sliko so sledeči:

  1. Naredila sem listek, ga slikala ter naložila v Gimp

Posneta fotografija by Surla is licensed under CC BY-ND 4.0

  1. S krivuljami barv ter nasičenostjo sem popravila barve, da je jasnejše videti pisanje (za pomoč sem vprašala prijatelja)

Popravljene barve by Surla is licensed under CC BY-ND 4.0

  1. Izbrala sem geslo ter ga zameglila s orodjem ki se skriva pod Filtri>Zabriši>Pikseliziraj. Privzete nastavitve za pikselizacijo so bile ustrezne, zato jih nisem spreminjal

Označevanje besedila by Surla is licensed under CC BY-ND 4.0

Zamegljeno geslo by Surla is licensed under CC BY-ND 4.0

  1. Pikselizacijo sem ponovila za vsa ostala gesla. Na koncu sem sliko izvozila. Ker je vse glede tega dela moje, se s avtorskimi pravicami ni treba ukvarjati. 

Pikselizirana slika by Surla is licensed under CC BY-ND 4.0

Kot drugo fotografijo sem posnela fotografijo Instagram profila, ki nima objavljenih slik. Želela sem izpostaviti kako pomembno je, da ne delimo osebnih podatkov.

Druga fotografija – neobdelana by Surla is licensed under CC BY-ND 4.0

Varnost na spletu by Surla is licensed under CC BY-ND 4.0

Pri projektu sem se naučila koristne osnove urejanja slik, preko katerih sem lahko vizualno implementirala znanje varstva podatkov. Pridobila sem veliko osnovnega znanja o urejanju fotografij. Najverjetneje bi izboljšala samo pripravo na projekt, saj na primer pikselacije na sliki ni najbolje videti, ker je pisava kemičnega svinčnika pretanka. Na drugi sliki pa nisem pod pravim kotom slikala ekrana zato zgleda nekoliko slabše. Največ časa sem porabila za iskanje funkcij ter filtrov, ki so najbolj primerna za moj izdelek: Ker sem popolna amaterka na področju urejanja slik je bil to zame kar težek in zamuden del.

Med drugim sem se poskusila izogniti uporabi licenčnih slik, a sem ugotovila, da ozadja za sliko ne znam narediti sama. Nato sem našla sliko primerno za ozadje (barven vzorec) na spletni strani freepik. Potrebno je bilo priznanje avtorskega dela, ki se skriva v desnem spodnjem kotu slike.

Posnetek zaslona by Surla is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Vektorska grafika

Vektorska grafika by Surla is licensed under CC BY-ND 4.0

Za izdelavo sem si izbrala ključavnico, saj ta simbolizira varnost. Uporaba spleta bi vedno morala biti najprej varna.

Vektorsko sliko sem naredila v programu InkScape. Ta program mi je tuj, zato sem morala vsak korak poiskati na internetu. Vektorske slike se dela po drugačni poti, zato je bilo zelo malo znanja iz programa Gimp prenosljivega na Inkscape. Odločila sem se za ikono ključavnice, saj je simbol za varnost. Naredila sem pravokotnik, nato sem dodala krivuljo, ta dva elementa pa sestavljata ozadje vektorske slike. Čez njiju sem dodala še nekaj vektorjev bele barve, za detajle ter za lepši izgled. 

Na stranskem meniju sem urejala barve ter oblike krivulj. (več črt na ključavnici so kopije iste črte).

Postopek dela by Surla is licensed under CC BY-ND 4.0

Refleksija

Naučla sem se osnov urejanja fotografij pa tudi ustvarjanja vektorske grafike.

Če bi imela več časa, bi bolje zasnovala idejo za izdelavo fotografij.

Med opravljanjem naloge sem se trudila slediti vsem zahtevam in kriterijem. Opravila sem jih po svojih najboljših močeh, zato sem na končni izdelek ponosna. Najtežje mi je bilo spomniti se ideje za sliki, ki bi bili povezani s temo pa ob enem ustrezno zahtevni za moje znanje obdelovanja fotografij. Ta del mi je zagotovo tudi vzel največ časa. Veliko mi je pomagalo, da so kriteriji spisani po alinejah, kar pomaga imeti jasen vpogled kaj je od mene pričakovano ter olajša proces dela. 

Delo sem nalašč izbrala na način, da je aplikativno v moji nadaljnji karieri (na primer če bom morala zabrisati kak podatek ali slike ljudi, ki tega ne želijo pri šolskem delu). Znanje bom lahko uporabila tudi v zasebnem življenju za urejanje fotografij. Nasploh mi je bila naloga prijetna, mi je pa vzela nekaj časa saj sem morala osvojiti osnove urejanja fotgrafij. Vnaprej bi izboljšala pripravo na same slike, saj sedaj nisem vedela kaj pričakovati od projekta. 

(Skupno 3 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost