Opis športa: Nogomet

Nogomet je moštvena igra z žogo in eden najbolj priljubljenih športov na svetu. (Wikipedija, 2024)

IGRALNA POVRŠINA

Igra se na travnati površini, ki lahko meri v dolžino od 90-120 metrov, v širino pa 45-90 metrov. Igrišče je označeno z belimi črtami. Na vsaki strani sta dva gola, ki merita 2,44 m v višino in 7,32 m v širino. Gol je z vseh strani z izjemo ploskve, ki je obrnjena proti notranjosti igrišča, obdan z mrežo. Z belo barvo so označene še črta, ki po dolžini deli igrišče na dve enaki polovici, sredina igrišča in osrednja krožnica okoli sredine igrišča. (Wikipedija, 2024)

Igralna površina by PA3K is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

SODNIK

Sodnik zagotavlja mirno in spoštljivo tekmo in je vir samodiscipline komuniciranja. Njegova ocena je ključna pri oceni trave, vremena in igre in lahko odloči kadarkoli o prekinitvi tekme, ker bi lahko škodovala igralcem, ekipi ali igri. (Wikipedija, 2024)

Nogometni sodnik by PA3K is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

PRAVILA IGRE

  • CILJ IGRE

Najpomembnejši cilj igre je dati več golov, kot nasprotna ekipa. V primeru enakega števila zadetkov na obeh straneh se tekma konča z neodločenim rezultatom. V primeru pokalnih tekem, evropskih tekem in mednarodnih tekem se lahko igrajo tudi podaljški 2x 15 minut. Če se rezultat tudi po podaljških ne spremeni nastopijo enajstmetrovke. Vsaka ekipa ima 5 začetnih udarcev, zmaga ekipa, ki doseže več golov. V primeru da je rezultat enak se enajstmetrovke izvajajo dokler ena od ekip ne zgreši enajstmetrovke. (Wikipedija, 2024)

  • KAZNI

Sodnik lahko igralce opomni, jim pokaže rumeni ali rdeči karton. Na to kakšno kazen ali opomin igralec prejme je odvisno kaj stori na igrišču. Igralec lahko dobi največ dva rumena kartona, po drugem rumenem kartonu mu sodnik pokaže tudi rdečega in igralec mora zapustiti igro saj je izključen. Sodnik lahko za nešporten ali grob prekršek pokaže tudi direktni rdeči karton in igralca izključi iz igre. Igralci so lahko kaznovani tudi zaradi nešportnega obnašanja na primer, nasilno obnašanje, nespoštovanje sodnikov, igralcev, ostalih udeležencev.

Igralci na igrišču by PA3K is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nogometni dres by PA3K is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nogometni trener by PA3K is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nogometna žoga by PA3K is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

VIRI

Nogomet (4. 6. 2024) https://sl.wikipedia.org/wiki/Nogomet

SAMOREFLEKSIJA

Digitalna tehnologija je ključna za sodobno izobraževanje, saj ponuja številne možnosti za izboljšanje poučevanja in učenja. Bodoči učitelji razrednega pouka morajo obvladati digitalna orodja, kot so pametne table in aplikacije, za ustvarjanje dinamičnega učnega okolja ter prilagoditev učnih vsebin. Pri uporabi tehnologije morajo učitelji upoštevati načela objavljanja podatkov na spletu. Njihov osebni profil, digitalni odtis in digitalna identiteta vplivajo na poklicno kariero. Pomembno je, da so informacije, ki jih delijo, profesionalne in primerne. Digitalni odtis predstavlja sled, ki jo puščajo na spletu, zato je ključna varnost, zasebnost in profesionalnost. Digitalna identiteta je spletni ugled posameznika. Učitelji morajo graditi pozitivno digitalno identiteto, ki odraža njihovo strokovnost in vrednote. Aktivno upravljanje te identitete vključuje premišljeno deljenje vsebin in redno posodabljanje informacij. Digitalna tehnologija je nepogrešljivo orodje za bodoče učitelje, ki omogoča inovativne pristope k poučevanju. Obenem morajo učitelji odgovorno upravljati svoj spletni ugled in deliti le premišljene vsebine, da ohranijo profesionalnost in pozitivno podobo na spletu.

Pri tem projektu sem se naučil, kako sestaviti objavo, posneti sliko, urediti sliko. Kako se pridobi licenca za sliko. Dodal bi več različnih, bolj pisanih slik. Največ sem se posvetil slikam, zato ker  menim da lahko s slikami bralcu ponazorimo več stvari kot pa samo z besedilom. Z delom sem zadovoljen ampak vedno obstaja prostor za izboljšavo. Znanje bom zagotovo uporabil v službi, saj se mi zdi to zelo praktičen način kako otrokom pojasniti snov, jih izobraževati, jim pripeljati snov na njim bolj prijeten način. Najljubše mi je bilo slikati različne kadre za svojo objavo. Najmanj mi je bilo všeč pisanje članka. Mislim da je projekt zelo premišljeno sestavljen, zato ne vidim nič kar bi lahko izboljšal.

(Skupno 5 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost