TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom se otroci srečujejo že v vrtcu, kasneje pa ga podrobneje spoznajo v osnovni šoli. Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo vsako leto, in sicer tretji teden v mesecu novembru, v petek, kar je sprejela vlada RS, leta 2023. Šole na ta dan za malico pripravijo ta zajtrk, katerega bomo podrobneje spoznali kasneje.

Glavni namen tradicionalnega zajtrka je osveščanje o pomembnosti zdrave, domače in lokalne hrane in pomembnost zajtrka. Poleg tega pa spada zraven še učenje o prehranjskih navadah, količini zavržene hrane, ter ohranjanja značilnih tradicionalnih jedi.

Tradicionalni slovenki zajtrk je sestavljen iz: kruha, masla, medu, jabolka (ali drugega lokalnega sadja), ter mleka. Občasno pa zraven sodijo še oreščki ali suho sadje.

Tradicionalni slovenski zajtrk by Tajči is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

MED je naravno živilo, ki ga pridelujejo čebele. Domače čebele živijo v čebelnjaku, v panjih. Na medonosnih cvetlicah, nabirajo cvetni prah. Nabran cvetni prah, nato na nogicah odnesejo v panj, kjer ga odložijo, ali pa zadelajo v satje.

Čebelnjak by Tajči is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Čebelji panj by Tajči is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Satje by Tajči is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ko čebela prileti na cvetlico po nektar (sladek sok) in cvetni prah, se njeno telo dotakne prašnikov – to so deli cveta, kjer je cvetni prah. Cvetni prah se ji prilepi na dlačice. Nato čebelica odleti na naslednji cvet, kjer odloži del cvetnega prahu s prejčnje cvetlice. Temu postopku pravimo opraševanje. Čebele s tem oprašujejo rastline, kar omogoča razmnoževanje. Preostanek cvetnega prahu pa odnesejo v panj.

Opraševanje cveta by Tajči is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Svež med by Tajči is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Od čebel lahko dobimo kar nekaj čudovitih izdelkov. Eden najbolj poznanih je seveda med. Iz čebeljega satja ljudje lahko izdelamo sveče, mazila in zaščito lesa in usnja. Propolis, pa je smolnata snov, ki jo čebele prvotno uporabljajo za razkuževanje panja, ljudje pa jo uporabljamo za krepitev imunskega sistema in zdravljenje ran in prehladov. Ena najbolj dragocenih čebeljih proizvodov pa je matični mleček, ki služi kot hranilo za matico, ljudje pa ga uporabljamo kot prehransko dopolnilo.

Domač cvetlični med by Tajči is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

MLEKO je osnovno živilo, katerega pridobimo z molžo krav. Po Sloveniji imamo mnogo kmetij in bogato mlekarsko tradicijo.

MASLO je mlečni izdelek, narejen iz mlečne smetane, in običajno vsebuje 82% mlečne maščobe, ter 16% vode. Seveda odstotki teh sestavin variirata, kar je odvisno od vrste in svežine mleka.

Krave by Tajči is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

KRUH pri slovenskem tradicionalnem zajtrku, je lahko bel, polbel, črn, ajdov, s semeni,…

Doma spečen polnozrnat kruh by Tajči is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

JABOLKO, sadje lokalne pridelave, je eden glavnih elementov zajtrka, saj vsebuje mnoge vitamine in pomaga podpreti imunski sistem.

Lokalno pridelano jabolko by Tajči is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA

Skozi ta projekt sem se naučila ustvarjanja spletne objave, kar se mi je zdelo zelo zanimivo in poučno. Naučila sem se kako pomembno je izbrati in urediti ustrezno fotografijo in ji dodati ustrezno licenco. Podrobneje sem spoznala pomen avtorskih pravic, o čemer sem prej že nekaj vedela, a sedaj vem veliko več. Če bi imela več časa, bi se poigrala z bolj naprednejšo obdelavo slik, kar me tudi v prostem času zanima. Poleg tega bi se v poglobila v večjo dinamiko slik (slike iz drugih zornih kotov, še več približevanja in oddaljevanja). Največ časa sem porabila za sam premislek o tematiki in o kreiranju načrta moje objave. Prav tako pa sem si vzela čas za same fotografije, saj sem želela da so le te čim bolj avtentične. Glede na kriterij ocenjevanja, ocenjujem svoje delo kot dobro opravljeno. Menim da sem zajela vse dele moje projektne naloge, kot so pravilna uporaba licence, orodji za urejanje slik, držala sem se teme in se ozirala na zastavljene cilje. Svoje znanje bom odslej naprej uporabljala pri nadaljnih projektih delih in predstavitvah. V prihodnosti pa mi bo to seveda koristilo pri objavah v spletni učilnici. Najljubši del mi je bil proces slikanja in urejanja fotografij. Najmanj pa mi je bilo všeč urejanje in dodajanje licenc, saj mi je sprva delalo nekatere težave. Pri sami definiciji projekta pa nbi spremenila ničesar, saj menim, da so tako navodila, kot tudi cilji in kriteriji dobro zasnovani in jasni.

VIRI IN LITERATURA:

PhotoScapeX

Beta Chooser – Creative commons

Učni načrt pri predmetu spoznavanje okolja

Čebelarska zveza Slovenije

Zavod Republike Slovenije za šolstvo

(Skupno 11 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Orodna vrstica za dostopnost