Bodi previden

Za to objavo sem pripravila dve rastrski in eno vektorsko grafiko ter za vsako vrsto grafike opisala postopek obedalave ter ga opremila s posnetki zaslona. Tako rastrski kot vektorska grafika sta v povezavi z varnostjo v virtualnem svetu, saj bi nas verjetno vsaj večina skomignila z rameni, če bi nas nekdo vprašal kako skrbimo za svojo varnost na internetu. Tema se mi zdi pomembna, zato sem si jo izbrala za rdečo nit tokratne objave.

Za obdelavo rastrske grafike sem uporabila program Photoscape X, za oblikovanje vektorske pa program Inkscape. Vse grafike so moje delo.

Rastrska grafika

Kot sem že omenila, sem za obdelavo fotografij uporabil program Photoscape X. Najprej sem poskrbela, da bo nova fotografija zagotovo shranjena na pravilnem mestu na mojem računalniku, tako da jo bom hitro našla. Kliknila sem na gumb “Save”, nato pa še na “Save to” in izbrala mesto na računalniku, kjer bo obdelana fotografija shranjena. Medtem sem zmanjšala še velikost datoteke tako, da sem JEPG kvaliteto znižala iz 100 % na 80 %.

Rastrska1 by Filipa is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V naslednjem koraku sem zmanjšala velikost datoteke še na drug način, in sicer tako da sem s možnostjo “Resize” velikost slike zmanjšala na 1000 px.

Rastrska2 by Filipa is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografiji sem v zadnjem koraku dodala še besedilo. Izbrala sem gumb “Insert”, nato pa dodala besedilo in ga uredila s funkcijami na desni strani. Spremenila sem položaj, barvo, poravnavo ter velikost besedila.

Rastrska3 by Filipa is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V nadaljevanju bom objavila obe fotografiji pred in po obdelavi ter ju opremila s podatki o formatu, dimenziji, velikosti stiskanja in velikosti datoteke.

PRED UREJANJEM

Rastrska1.1 by Filipa is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dimenzija: 1536 x 2046

Format: JPEG

Velikost datoteke: 680 KB

Rastrska2.1 by Filipa is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dimenzija: 2048 x 1536

Format: JPEG

Velikost datoteke: 689 KB

PO UREJANJU

Rastrska1.2 by Filipa is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dimezija: 1000 x 1332

Format: JPEG

Velikost datoteke: 193 KB

Stopnja stiskanja: 80%

Rastrska2.2 by Filipa is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Dimezija: 1000 x 750

Format: JPEG

Velikost datoteke: 123 KB

Stopnja stiskanja: 80%

Vektorska grafika

Kot že omenjeno, sem za izdelavo vektorske grafike uporabila program Inkscape. Spodaj bom najprej objavila končni izdelek, nato pa še postopek izdelave, opremljen s posnetki zaslona.

vektorska by Filipa is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Takoj na začetku sem vektorsko grafiko poimenovala in jo shranila, nato pa sem se lotila izdelave. Odločila sem se, da bom izdelala čebelico. Najprej sem s funkcijo Rišite kroge, elipse in loke narisala krog ter ga dvakrat podvojila. Nato sem pri dveh novonastalih krogih izbrala eno od vozlišč in uporabila funkcijo Naj bodo izbrana vozlišča oglišča ter tako dobila osnovo za krila in trup čebelice.

1vektorska by Filipa is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Osnovo za krila in trup sem nato prilagodila tako, da sem jima določila debelino in barvo poteze ter izbrala možnost Brez polnila. Osnovo za krilo sem nato obrnila v želeno smer ter jo nato podvojila in za novonastalo krilo dvakrat uporabila funkcijo Zasukaj izbor za 90° v obratni smeri urinega kazalca. Obe krili sem postavila tako, da sta se stikali in ju že takoj združila. V stičišče obeh kril sem iz ene strani dodala osnovo za trup, iz ene pa osnovo za glavo.

2vektorska by Filipa is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Čebelici sem dodala se črte, in sicer tako da sem s funkcijo Rišite pravokotnike in kvadrate narisala en pravokotnik, mu izbrala želeno dolžino in širino, ga podvojila ter oba pravokotnika položila na trup čebelice. Čebelica je potrebovala še tipalke. Lotila sem se jih s funkcijo Rišite krivulje Bezier in ravne črte. Ravno črto sem dobila tako, da sem pridržala gumb CTRL na tipkovnici. Uredila sem debelino in barvo poteze ter s funkcijo Uredite poti po vozliščih ravno črto (tipalko) nekoliko ukrivila in zarotirala.

3vektorska by Filipa is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Tipalki sem na konec dodala še krog oziroma elipso s funkcijo Rišite kroge, elipse in loke. Oba dela tipalke sem združila in nato podvojila. Drugo tipalko sem najprej zrcalila, nato pa jo postavila na ustrezno mesto. Potem sem vse dele čebelice izbrala in združila ter jih premaknila na sredino delovne površine. Čisto na koncu sem s funkcijo Ustvarite in urejajte predmete besedila dodala še besedilo.

Zakaj je izbran motiv primeren za ustvarjanje z vektorsko grafiko?

Vektorske grafike spreminjamo veliko bolj enostavno kot rastrske in so zato enostavnejše za uporabo.

Samorefleksija

Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu?

Prvič sem se srečala tako z rastrsko kot tudi z vektorsko grafiko, tako da je bilo pravzaprav zame vse novo.

Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a …

Če bi imela več časa bi se bolj poglobila v obe grafiki in ju naredila še bolje.

Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj?

Največ časa sem posvetila vektorski grafiki, saj nisem še nikoli prej izdelala česa podobnega. V programu Inkscape se nisem najbolje znašla in mislim, da sta mi prav iskanje pravih funkcij in njihova uporaba vzeli največ časa.

Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Kateri element kriterija je bil najtežji za realizacijo?

Ocenila bi, da sem za svoje delo porabila veliko časa in vanj vložila kar nekaj truda in energije, se pa zavedam, da verjetno ni najbolje izdelano in bi ga z malo več prakse lahko opravila še veliko bolje. Najtežji element za realizacijo je bila kompleksnost vektorske grafike.

Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti?

Spretnosti na področju rastrske in vektorske grafike mi bodo zagotovo prišle prav pri pripravi kakovostnega gradiva za v razred ter za objavljanje prispevkov na šolski spletni strani.

Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj?

Najljubše mi je bilo urejanje fotografij, najmanj pa izdelava vektorske grafike.

Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši?

Projekt se mi zdi kvaliteten in po mojem mnenju tudi kar kompleksen, vsaj za nekoga, ki se prvič sreča z rastrasko in vektorsko grafiko, zato novih stvari ne bi dodajala. Se mi pa zdi, da so spretnosti, ki jih študenti pridobimo s tem projektom uporabne, zato ne bi projektu ničesar tudi odvzela.

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost