INFOGRAFIKA – projektna naloga

  • Izdelan plakat

SPLETNI BONTON – infografika

(Vir: stran “Živa voda” in pixabay, izdelek ustvarjen s Canva)

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna.

  • Postopek izdelave plakata
  1. V brskalniku poiščemo aplikacijo Canva.
  2. V to aplikacijo se prijavimo in izberemo možnost: ustvari izdelek.
  3. Pri izbiri izdelka se odločimo npr. za infogram.
  4. Odpre se nam polje, kjer ustvarjamo.
  5. Na levi strani kliknemo možnost: ozadje.
  6. Izberemo modro, lahko tudi katero drugo barvo iz barvnega kroga, ki ga ponuja Canva. Če izbiramo iz barvnega kroga, je barva označena s šifro, jo kopiramo (ctrl + C) in nato na mesto primerno za to šifro, prilepimo          (ctrl + V). Primerno mesto (označeno s številko 3) dobimo, ko na vrhu pod okencem “preišči ozadja” kliknemo barvno paleto.
  7. Na ozadje dodamo kvadrat, ki si ga izberemo iz okenca “elementi”. In mu nato spremenimo barvo po istem postopku, kot za ozadje. Kvadrat nato podvojimo (ctrl + D).
  8. Enako storimo še za druga dva kvadrata, ki sta sive barve. Vsem skupaj nato prilagodimo še velikost in postavitev. 
  9. Ko imamo vse skupaj postavljeno. Začnemo vstavljati besedilo. Na levi strani izberemo možnost “Besedilo”. Najprej izdelamo naslov in podnaslov ter si izberemo vrsto in velikost pisave. Barva naslova bo npr. modra.
  10. Izberemo barvo naslova in ga odebelimo. Naslov naj bo modre, podnaslov pa bele barve.
  11. Nato začnemo vstavljati besedilo v ustvarjene kvadrate. Besedilo, ki ga sedaj vpisujemo sta podnaslov, ki bo temno modre barve in besedilo telesa, ki naj bo bele barve. Pazimo, da ves čas uporabljamo enake barve, saj ne želimo mešati odtenkov. Ko enkrat barvo uporabimo, se ta shrani, tako da ni potrebno vtipkati šifre barve vsakič. Na tej točki pa poleg besedila, vstavimo še nek element, ki bo infogram naredil bolj zanimiv. Do elementov pridemo tako, da na levi strani izberemo možnost “Elementi” in izbiramo elemente, ki so nam všeč.
  12. To ponovimo tolikokrat, dokler ne zapolnimo vseh kvadratkov z željenim besedilom in elementi.
  13. Na koncu dodamo še modro misel. Izberemo možnost “Besedilo”. Besedilo naj bo, kot “besedilo telesa”, ki mu nato prilagodimo velikost in barvo.
  14. Ko zaključimo, izdelek shranimo. Ime izdelka lahko spremenimo na vrhu strani (označeno s številko 2).
  • Refleksija dela in samovrednotenje
  1. V tem projektu sem se kot prvo naučila, kako se uporablja aplikacijo Canva. Pred tem smo imeli klinične vaje s podobnim, vendar manj kompleksnim ciljem. Pri tem projektu je bilo zelo pomembno, da je izdelek pregleden, izpostavi le pomembne stvari, je organiziran in zanimiv za gledalce. Kot drugo, sem ponovila, kako se vstavi in odstrani internetno povezavo pri pisanju prispevka na strani razredniIKT. Kot tretje sem ponovila, kje ustvarim licenco za ustvarjeno lastno delo in zraven napisati vire, ki sem jih uporabila. Naučila sem se tudi, kako nek postopek podrobno opisati in koliko dela je za to potrebno, tako da cenim tiste, ki to počnejo redno, da je nam, ki se učimo kako nekaj narediti na spletu, lažje. Za urejanje slik, ki so pomagale za lažjo predstavo, kako nekaj narediti, pa sem uporabila aplikacijo PhotoScape. To aplikacijo smo spoznali na kliničnih vajah pri predmetu IKT, ki je odlična za urejanje slik. S tem projektom sem obnovila znanje o uporabi le-tega.
  2. Če bi imela več časa ne bi spremenila nič, saj mi je izdelek všeč.
  3. Največ časa sem porabila, da ugotovim, kam bi postavila besedilo in kako bi ga vstavila v plakat. Potem pa tudi katere barve uporabiti.
  4. Svoje delo bi ocenila, da je glede na kriterij dobro opravljeno. Izdelek ni preveč vpadljiv, kot celota deluje vabljivo, tako da mislim, da bi bil všeč tudi drugim.
  5. Pridobljeno znanje bom lahko uporabila pri izdelavi plakata ali prosojnice, ki bi jo kasneje predstavila otrokom. Pomembno je, da ozavestim ,da je potrebno kakršenkoli vir potrebno napisati, da ne bo prišlo do kršenja avtorskih pravic in da na to opozorim tudi otroke. Podoben izdelek je odlično gradivo za interaktivno izvedeno učno uro.
  6. Pri ustvarjanju infografike mi je bil najtežji začetek. Kako vse skupaj postaviti in katere besede naj bodo ključne. Potem, ko sem za to dobila idejo, je vse ostalo potekalo lepo in nisem imela veliko težav. Ustvarjanje je bilo zanimivo.
  7. Pri tej nalogi ne bi spremenila nobenih navodil, saj je način kako priti do končnega izdelka uporaben tudi za naprej. Boljši izdelek pa je težje narediti, če se že prvič posameznik zelo potrudi. Pri izdelovanju tega projekta, se uporabi veliko različnih aplikacij, kar je uporabno, saj vadimo funkcijo le-teh in tudi za naprej vemo, kdaj nam bo katera aplikacija prišla prav.

 

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost