SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE

RASTRSKA GRAFIKA

  1. PRIMERJAVA FOTOGRAFIJ PRED IN PO OBDELAVI

    pred obdelavo:   Licenca Creative Commons

    po obdelavi:    Licenca Creative Commons

    pred obdelavo:

      Licenca Creative Commons

po obdelavi:

   Licenca Creative Commons

2. UREJANJE FOTOGRAFIJ

Fotografiji sem urejala v programu PhotoScape.

PRVA FOTOGRAFIJA

1.Zmanjšanje velikosti

Najprej sem s pomočjo funkcije Resize- reduce the  longer lenght: 800px spremenila velikost slike

  Licenca Creative Commons

2.  Obrezovanje fotografije

S funkcijo Crop sem obrezala sliko (ker  se mi je slika zdela prevelika)

  Licenca Creative Commons

3.  Ostrenje slike

S funkcijo Sharpen sem bolj izostrila sliko (izbrala sem vrednost 7)

  Licenca Creative Commons

4. Črno-beli filter

S pomočjo funkcije Greyscale sem sliki dodala filter, ki je sliko naredil bolj črno-belo (oziroma sivo)

  Licenca Creative Commons

5. Obroba listkov na ekranu

S pomočjo funkcije Object sem na sliko dodala 2 rumena kvadratna okvirja okoli obeh listkov, ki sta prilepljena na zaslonu računalnika (tako oba listka bolj izstopata na sliki )

  Licenca Creative Commons

6. Shranjevanje slike

Obdelano fotografijo sem nato shranila. V desnem spodnjem kotu sem kliknila Save,  odprlo se mi je okence, kjer sem kliknila Save as in fotografijo shranila na svoj računalnik.

  Licenca Creative Commons

 

DRUGA FOTOGRAFIJA

1. Najprej sem sliki zmanjšala velikost (Resize- Reduce the longher length : 640px), in jo nato še obrezala s funkcijo Crop (postopek opisan pri prvi fotografiji).

2. S funkcijo Object sem na sredino slike narisala rumen kvadrat z zaobljenimi robovi, v katerega sem v naslednjih korakih napisala besedilo. Izbrala sem rumeno barvo.  Licenca Creative Commons

3. V kvadratek sem nato napisala besedilo. Izbrala sem funkcijo Object – Text (ikona s črko T), nato sem v okence, ki se pojavi, napisala besedilo, izbrala velikost črk, vrsto in barvo pisave.

  Licenca Creative Commons

4. Iz kvadratka sem nato naredila ven puščice, ki sem jih našla v zavihku Object – ikona s puščico (obkroženo). Zopet sem si izbrala rumeno barvo ter debelino puščice 4 (obkroženo).

  Licenca Creative Commons

5. Izbrala sem si še Filter – Cellophane, ki sem ga v okencu, ki se odpre, nastavila na vrednost 2. S tem sem dosegla, da nekoliko zmehča robove na elementih z originalne fotografije in jih nekoliko obarva rdečkasto , dodanih puščic, kvadrata in besedila pa ne spremeni.

  Licenca Creative Commons

6. Tudi to obdelano fotografijo sem shranila na računalnik, tako kot sem prejšnjo.

 VEKTORSKA GRAFIKA

Licenca Creative Commons1. IZDELAVA VEKTORSKE SLIKE

Sliko sem ustvarila s programom Inkscape

1.S pomočjo funkcij Riši kroge, elipse in Riši kvadrate, pravokotnike (na sliki označeno s puščicami) sem narisala 2 različno velika pravokotnika in en krog, da sem dobila risbo telefona. Barve sem spreminjala v spodnji vrstici, kjer je na voljo veliko barv za izbiro.

  Licenca Creative Commons

2.  Najprej sem izbrala rdečo barvo. S funkcijo Riši zvezde in mnogokotnike (puščica 1) sem narisala mnogokotnik, ki sem ga spremenila v trikotnik tako, da sem spremenila število oglišč (puščica 2). Trikotnik sem nato premaknila na sredino belega ekrana, ki sem ga narisala v prejšnjem koraku.

  Licenca Creative Commons

3. Uporabila sem funkciji za risanje oblik (iz prvega koraka), da sem narisala klicaj. Klicaj sem raje narisala, da ima bolj zaobljene robove, kot bi jih imel, če bi le vstavila tekst.

4. Uporabila sem funkcijo Ustvari in urejaj besedilo (puščica 1)  da sem napisala besedo virus, ki sem jo nato povešala s pomočjo puščic (označeno s puščico 2). Napis sem nato pomaknila pod trikotnik.

  Licenca Creative Commons

5. Izbrala sem zeleno barvo, narisala 2 kroga različnih velikosti ter pri manjšem krogu še en pravokotnik. Slednja dva sem nato označila in uporabila funkcijo podvoji, da sem dobila še en tak lik. To sem naredila večkrat in jih razporedila okoli kroga, da sem dobila sliko virusa. Nato sem celoten virus označila in ga podvojila in spremenila barvo, da sem dobila viruse različnih barv

  Licenca Creative Commons

6. Nato sem se odločila narisati človeka. Najprej sem narisala krog za glavo, nato pravokotnik, iz katerega sem oblikovala trup in roke. To sem naredila tako, da sem kliknila Predmet v pot  (označeno z miško, modro obarvano), da so se mi pokazali kvadratki in krogci na liku, ki sem jih nato premikala, da sem dobila obliko roke (puščica 1). Na enak način sem tudi naredila nekakšno vdolbino pod glavo. Narisala sem se moder pravokotnik in ga na enak način preoblikovala v hlače.

  Licenca Creative Commons

7. Narisala sem več krogov in jim spreminjala oblike, da sem dobila usta, nos, oči in ušesa. Iz elipse sem oblikovala tudi lase, katerim sem spremenila obliko in naredila nekoliko vijugasto črto, da zgleda, da ima oseba nekoliko neurejene lase.  Narisala sem zvezda, dala predmet v pot in oblikovala dlan. Izoblikovano dlan sem podvojila, s funkcijo Navpično prevrni izbrane predmete  (puščica 1) sem jo obrnila in malo zasukala s pomožnimi puščicami in dobila še drugo dlan.

  Licenca Creative Commons

8. Narisala sem se še velik bledo rumen pravokotnik čez celo sliko, uporabila funkcijo Predmet -> Spusti na dno, in tako sem dobila ozadje.

  Licenca Creative Commons

 

VIRI:  Za temo druge fotografije sem našla podatke na strani Varni na internetu.

 

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

  • Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu?  V tem projektu sem se naučila urejanja slik s pomočjo programov, uporabo vektorske grafike. Naučila sem se tudi, kako pomembno je slikovno gradivo pri različnih predstavitvah ipd.
  • Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … Če bi imela na voljo več časa, bi še malo bolj raziskovala oba programa za urejanje in ustvarjanje slik, predvsem program Inkscape, saj  sem uporabljala bolj osnovne funkcije, nisem imela dovolj časa, da bi se še bolj “igrala” z ustvarjanjem.
  • Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj?  Veliko časa mi je vzelo razmišljanje o tem, kakšne fotografije naj posnamem in kaj bom ustvarila z vektorsko grafiko. Kar nekaj časa mi je vzelo tudi raziskovanje različnih funkcij v obeh programih.
  • Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja?  Mislim, da sem svoje delo glede na podane kriterije opravila korektno, posnela sem sliki, ki sta povezani z mojo izbrano temo in jih ustrezno obdelala. Ustrezno sem označila svoje izdelke z izbrano licenco. Ves postopek obdelave in urejanje fotografij in vektorske grafike sem tudi opisala in priložila slike, ki še dodatno pojasnjujejo vse funkcije.
  • Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti?  Pridobljeno znanje bom lahko uporabljala predvsem kadar bom žele urediti kakšno fotografijo (za predstavitev, material za učence).  Verjetno bom na svoji poklicni poti kdaj potrebovala tudi sliko, narejeno z vektorsko grafiko, ki jo sedaj znam narediti.
  • Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Najbolj mi je bilo všeč ustvarjanje v obeh programih, raziskovanje različnih funkcij. Največ težav sem imela pri izbiri motiva za moji fotografiji, zato mi je bil ta del najmanj všeč, vendar sem se nato zabavala ko sem urejala fotografiji.
  • Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši?   V definiciji projekta ne bi ničesar spreminjala, saj je ta projekt zanimiv in zabaven, naučila sem se veliko novega, kar bom lahko uporabljala v prihodnosti.  Tudi vse naloge so bile dovolj dobro opisane.

 

 

Avtorica: Sonce

Mentorji: asist. Alenka Žerovnik, mag. rač., prof. mat. in rač., dr. Irena Nančovska Šerbec

Razredni pouk, IKT, 1. letnik

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

23. 5. 2020

Licenca Creative Commons To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost