Kaljenje fižola

POGLED NA POMEN DIGITALNE TEHNOLOGIJE ZA BODOČEGA UČITELJA RAZREDNEGA POUKA

Digitalna tehnologija ima velik pomen za bodoče učitelje razrednega pouka, saj lahko učitelju in učencem zelo olajša delo, hkrati pa prinese nove izzive. Ker živimo v svetu, kjer je tehnologija vse bolj pomembna, je prav, da se uporablja tudi v šolstvu. Internet ponuja vrsto informacij, izobraževalnih posnetkov, vaj in drugih pripomočkov, s katerimi si učitelji lahko pomagajo organizirati učno uro, jo narediti bolj učinkovito in raznoliko. Novi načini poučevanja pa še bolj pritegnejo pozornost in zanimanje učencev. Sodobnim generacijam učencev je postala digitalna pismenost temeljna spretnost, kot je branje ali pisanje, zato je pomembno, da so tudi učitelji ustrezno usposobljeni. Prav tako pa tehnologija omogoča hitrejšo in bolj dostopno komunikacijo učitelja tako do učencev kot tudi staršev. Digitalna tehnologija je tako del sodobnega izobraževanja za vse bodoče učitelje in je ključna za doseganje ciljev.

Kalitev imeujemo razvoj mlade rastlinice iz semena. To spoznajo učenci osnovne šole že v 2. razredu, pri predmetu spoznavanje okolja.
UČNI SKLOP: Živa bitja
UČNI CILJI:

    • Znajo dokazati, da rastline potrebujejo za življenje zlasti zrak, vodo z rzdninskimi snovmi in svetlobo.
    • Znajo s poskusi ugotoviti, da mlade rastline lahko zrastejo iz semen, čebulic, gomoljev, podtaknjencev.
Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je nik-AsRAyHIkOHk-unsplash-685x1024.jpg

Slika je pridobljena z licenco: Pixabay license

Za izvedbo poskusa potrebujemo:

  • papirnate brisače,
  • prozoren kozarec,
  • seme fižola,
  • vodo.

Pripomočki by Nt is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek izdelave poskusa:

S papirnatimi brisačami napolnimo steklen kozarec in jih navlažimo. Pazimo, da niso premočene, ampak samo vlažne. Semena fižola položimo na vlažne papirnate brisače. Lahko jih prekrijemo z dodatno plastjo vlažnih papirnatih brisač. Papirnate brisače redno preverjamo in po potrebi navlažimo, da ostanejo vlažne. Kozarec postavimo na mesto, kjer je sončna svetloba in sobna temperatura.

Postopek by Nt is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Rezultat poskusa:

  1. Po enem ali dveh dneh iz lupine pokuka koreničica, ki je usmerjena navzdol in vpija vodo.

Rast fižola by Nt is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2. Po štirih dneh iz semena zraste kalček, ki se prebija skozi papirnate brisače proti svetlobi. Koreninica se veča in razvejanja, kar omogoča rastlini, da absorbira več vode in hranil.

Rast fižola by Nt is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

3. Po petem dnevu se kalček prebije do površine in razvijejo se prvi lističi, medtem ko se korenine še bolj širijo in utrjujejo.

Rast fižola by Nt is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

4. Po devetih dneh rastlina začne hitro rasti, razvijajo se večji listi in rastlina postaja vse močnejša.

Rast fižola by Nt is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

ORODJA UPORABLJENA V 1. PROJEKTNI NALOGI:

Beta License Chooser

PhotoScape X

Pixabay

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

V tem projektu sem se naučila kako urejati fotografije v programu PhotoScape X, izbrati licenco v Beta Chooserju in narediti objavo v Arnes Spletu. Če bi imela na voljo več časa, bi naredila nalogo bolj estetsko in dodala več besedila k slikam. Največ časa sem porabila za slikanje, postavitev predmeta, osvetljevanje in za urejanje fotografij, saj za slikanje nimam ustrezne opreme in idealnega prostora.

Glede na podan kriterij ocenjujem svoje delo kot ustrezno, čeprav so vedno možnosti za izboljšave.

Pridobljeno znanje bom vsekakor uporabla tekom študija tudi pri drugih predmetih, predvsem pa kasneje na svoji poklicni poti, saj delo učitelja vključuje tudi uporabo takšnih veščin. Najljubše mi je bilo urejanje fotografij, saj je zanimivo videti, kaj vse je mogoče storiti s tehnologijo. Nekoliko manj mi je bilo všeč ustvarjanje objave v Arnes Spletu, saj ta nima toliko možnosti in funkcij kot npr. Word ali Canva. V definiciji projekta nebi spremenila nič, saj so bila navodila jasno podana.

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost