Moja prva spletna objava

Sem Snežana, stara sem 21 let in sem študentka Pedagoške fakultete v Ljubljani.

Pred Razrednim poukom sem 2 leti študirala na SRP, kjer sem se koristnih učinkov uporabe IKT (pri delu z otroki s posebnimi potrebami) prvič v življenju zares zavedla. Spoznala sem, da osebam s posebnimi potrebami sodobna tehnologija v mnogo pogledih olajša življenje in vsaj nekoliko zmanjša njihove  številne oviranosti.

IKT pa olajša življenje tudi nam. Hitrejša komunikacija, lažji dostop do informacij, učinkovitejše predstavljanje, predelava podatkov ipd. je samo nekaj bonitet, ki jih z uporabo telefona, računalnika in tablice koristim tudi sama.

Kljub vsem koristim pa je dobro poznati tudi negativne plati uporabe IKT; mislim, da se le-teh kot družba zelo dobro zavedamo oz. jih vsaj prepoznavamo … Ker pa je tehnologija že tako rekoč z vseh strani in kotov prepletla naša življenja, je včasih težko videti in reči, kaj je še v redu in kaj ni več v redu, kaj je koristno in kaj je škodljivo. Prav zaradi tega je ključna izobrazba in ozaveščanje o obeh (pozitivnih in negativnih) vidikih uporabe IKT, kajti le tako se bomo lahko izognili negativnim aspektom in koristili pozitivne.

Kot bodoča pedagoginja se dobro zavedam tudi tega, da bom pri svojem poklicu delala z otroki, ki bodo tako rekoč shodili ob iPadih in nasploh odraščali v povsem digitaliziranem svetu.  To je zaskrbljujoče dejstvo, ker ne vemo točno, kaj prinaša. Kakšni bodo ti otroci? Bodo znali varno uporabljati IKT? Kakšne bodo dolgoročne posledice, ki jih bo IKT imel pri njih? ‘Odgovarjati’ na ta vprašanja  pa gre le z dejanji. Ključno bo, da jih bomo učitelji, odrasli, starši in drugi  vodili pri in ozaveščali o varni uporabi IKT.

Zaradi vsega napisanega se čutim hvaležno in počaščeno, da sem to študijsko leto lahko poslušala predavanja o IKT in se ga učila varno uporabljati.

Čas, ki mi bo koristil za vse življenje.

Kot primer varne uporabe interneta naj prilepim link, preko katerega lahko dostopamo do fotografij, ki niso avtorsko zaščitene: https://www.pexels.com

(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost