Predstavitve – primerjava in refleksija

Poznamo različne vrste programov za izdelavo predstavitev. V tem prispevku bom med seboj primerjala programe Power Point, Google Slides in Prezi. Do sedaj sem sama uporabila le Power Point. Razlog za to je, da je bil včasih to edini program, ko pa so kasneje nastajali novi, se na te nisem ozirala. Kot bodoča učiteljica, pa mi bo koristilo, če se poleg s poznanim seznanim še z drugimi aplikacijami, ki mi prav tako omogočajo kakovostno in interaktivno predstavitev.  S Prezi in Google Slides, sem se prvič seznanila ta teden. Glede na opaženo, bom sedaj primerjala PP s Prezi in Google Slides predstavitvami, na vas pa je, da ocenite, katera predstavitev vam bo glede na dano nalogo najbolj ustrezala.

 

Kot prvo, bom med seboj primerjala Power Point in Prezi.

Pri testiranju Prezi-ja, sem posledično pri PP-ju opazila, kar nekaj pomanjkljivosti.

PP pozna večina ljudi, ker ima na računalniku naložen Windows program, v katerem pa je v paket vključena tudi osnovna brezplačna verzija PP-ja. Če Windowsa nimaš, posledično tudi PP-ja ne dobiš. Prezi po drugi strani pa osnovne načrte ponuja na spletu brezplačno, ne glede na to, kateri program imaš na računalniku naložen. Dostopen je za vse.

Druga pozitivna stran Prezi-ja je, da vse kar narediš, imaš shranjeno na spletu. Ni potrebe po nepotrebnem zapolnjevanju prostora na računalniku. Posledično se ni potrebno ozirati, koliko slik, videov,… vključiš v predstavitev. Pri PP-ju pa je drugače. Na koncu moraš vse shraniti (na računalnik, si poslati na mail, USB ključek), kar pa ni vedno možno, saj je včasih zaradi prevelike datoteke PP nemogoče poslati preko maila. Prebrala sem, da si ga lahko shraniš na splet, vendar potem, kakršnekoli spremembe niso možne.  Če želiš shraniti na računalnik, pa je ta v tistem trenutku prepoln, moraš brisati datoteke, ki jih sicer še potrebuješ. Torej, dodatno delo.

Pri testiranju me je prav tako fasciniralo, da nima linearne oblike predstavitve. Vse skupaj je bolj razgibano, kar lahko gledalce zelo privabi. Otroci pa si tako lahko, učno snov hitreje zapomnijo. Je pa uporaba linearnega načina predstavitve, definitivno enostavnejša za uporabo. Na voljo imaš tisoč in eno stvar, s katero lahko linearno predstavitev, kar se da popestriš. V zadnjem času, je PP dodal kar funkcij, ki bodoče ustvarjalce uspešno privablja.

Funkcija, ki je pri Prezi-ju zelo zanimiva je tudi približevanje in nato oddaljevanje od teksta, ki ga želimo predstaviti. Celotno premikanje po predstavitvi je enostavno. Pri PP-ju pa je lahko kakršnokoli skakanje iz prve teme v drugo problematično, saj se to lahko zaplete zaradi različnih dodanih animacij.

Kar me pri Prezi-ju moti, je to, da tukaj ni zagotovljene zasebnosti. Ko je enkrat na spletu, se to ne da več izbrisati, kar je problem, če imamo predstavitev o kakšni temi, ki je ne želimo izpostavljati javno. Pri PP- je zasebnost zagotovljena, saj se vse dejavnosti lahko izvajajo brez internetne povezave in vse varno ostane pri tebi.

Glede na raziskano, ima PP veliko prednosti, saj se ga otroci na njem učijo tudi v šolah, doma imajo računalnike, ki imajo predvidevam v večini naložen Windows program (Apple računalniki z IOS programom, marsikomu niso cenovno dostopni).

Kot drugo, pa bom med seboj primerjala Power Point in Google Slides.

Med tema dvema, sem opazila zelo malo razlik, kar se tiče ustvarjanja. Obe aplikaciji imata linearno predstavitev, ogromno funkcij, da predstavitev narediš bolj interaktivno in teme, ki se nekoliko razlikujejo. Tako da tukaj, ni veliko za primerjati.

 

Kar me je navdušilo pri Google Slides je to, da lahko več ljudi ustvarja enako predstavitev z različnih računalnikov na različnih mestih. Tako da izbira te aplikacije je idealna, ko pri predstavitvi sodeluje več ljudi, s katerimi pa se je težko časovno uskladiti in vse to početi skupaj za enim računalnikom. Tako prihraniš čas.

Pri Google Slides mi je bilo prav tako všeč, da se vse skupaj sproti shrani. Tebi ni potrebno narediti oziroma pritisniti ničesar. Če se ti zgodi, da ti med pisanjem predstavitve vmes ugasne računalnik, je vse shranjeno do zadnje črke, ki si jo napisal, kar pa za PP ne velja. Pri PP moraš redno ročno shranjevati, v primeru kakršnekoli nesreče (npr. da se ti ugasne program, računalnik,…).

Prav tako bi tudi tukaj, tako kot pri Prezi-ju izpostavila, da se pri Google Slides vse skupaj počne in na začetku shrani na spletu, tako da tudi tam ni vse tako zasebno, je pa vsekakor bolj zasebno. Narejene datoteke so za primerjavo, kot novo sporočilo na mailu. V pogled samo tebi in tistim, s katerimi si datoteko delil. Vsi pa se moramo zavedati, da na spletu nič ni popolnoma zavarovano, tako da nikoli ne veš, kdaj ti lahko nekdo vdre v zasebnost (primer: vdori na facebook, mail, …).

 

Na koncu refleksije bi dodala, da vse skupaj ni merilo, s katerim bi določili, katero predstavitev je najbolj pametno uporabljati, ampak da vidite, kaj vam glede na nalogo vsaka aplikacija lahko ponudi, na vas pa je, da izberete tisto, kar bo vašo idejo najučinkovitejše predstavilo in na kakšen način. Torej od situacije oziroma naloge je odvisno, kdaj uporabiti kateri program. Več programov kot poznamo, lažje izbiramo. In zame velja, da bom vse predstavljene aplikacije še velikokrat uporabila, saj ima vsaka svoje prednosti, posledično pa bom pouk popestrila sebi in svojim bodočim učencem.

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost