Tudi ti komaj čakaš poletje?

Zame ni lepšega od prijetno toplih večerov ob morju in srkanja koktejlov v dobri družbi. Med nestrpnim pričakovanjem poletja iščem zanimive destinacije za obisk in si tukaj ogledujem fotografije prekrasnih sončnih zahodov.

Tudi ti komaj čakaš poletje? by Potička is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Izkušnje z IKT tehnologijo

V petem razredu osnovne šole sem dobila svoj prvi telefon in postajala vse rednejša uporabnica IKT tehnologije – od rabe interneta za pomoč pri domačih nalogah do poslušanja glasbe, igranja igric in ustvarjanja profilov na družbenih omrežjih. V pubertetniških letih sem bila mnenja, da se človekova osebnost odraža v številu sledilcev in všečkov pod objavljenimi fotografijami, posledično spoznala možnost (trajnih) posledic, ki jih prinaša objavljanje na spletu, in se danes zavedam pomembnosti dobro predstavljene rabe interneta že v mladih letih.

Pri svojih dvajsetih letih komaj še uporabljam družbena omrežja, večinoma le za občasno kramljanje s prijatelji na aplikaciji Snapchat, obveščanje s sošolci o obveznostih in pouku na fakulteti, sicer pa dajem večji poudarek na pristna srečanja in pogovore (ob pijači). Svoj mobilni telefon najpogosteje uporabljam za navigiranje do neznane lokacije v Google Maps, iskanje inspiracij med fotografijami na Pinterestu, preverjanje voznih redov avtobusov in vlakov ter poslušanje glasbe, ki jo preko Bluetootha povežem s slušalkami ali avtom. Poleg telefona doma uporabljam še prenosni računalnik za pisanje seminarskih nalog v Word-u in pripravljanje predstavitev s programom PowerPoint.

Pomen IKT tehnologije v bodočem poklicu

Čeprav sem z leti postala manj naklonjena uporabi tehnologije zaradi možnih negativnih posledic (zasvojenost, spletno nasilje, obžalovanje objav), vem, da nam lahko v številnih primerih olajša življenje, v kolikor se je poslužujemo s premislekom. Menim, da bi morali biti otroci dobro seznanjeni z varno rabo interneta in poznati osnove računalništva, ker ta postaja del sodobnega vsakdana.

IKT tehnologijo bom kot učiteljica razrednega pouka pri pouku uporabljala v situacijah, za katere bom presodila, da je njena uporaba za učence varna in koristna, da se bodo ob raziskovanju vsebin učili in zabavali.

Za namene poučevanja mi bo tehnologija prišla prav ob sestavljanju učnih priprav in učnih gradiv, pregledovanju nalog in posredovanju povratnih informacij ter mi omogočala organiziranje učnih aktivnosti. Z njo se bom srečevala pri komunikaciji s starši preko Gmail pošte in portala e-Asistent ter vodenju dnevnika, redovalnice in drugih šolskih evidenc. Zagotovo se bom udeleževala tudi spletnih izobraževanj z namenom izboljšanja znanja in opravljanja svojega dela.

Refleksija dela

Vse, kar smo do sedaj novega spoznali in se naučili pri pouku IKT, je zame popolna novost, ker smo se v gimnaziji v le enem letu informatike posvečali uporabi računalniških programov Word in Excel ter spoznali osnove programiranja.

V le dveh tednih sem spoznala storitev Arnes splet, pomen spletnih povezav ter kategorij in oznak v objavi. Najbolj zanimiv del mi je predstavljalo ustvarjanje in označevanje lastnega dela z licenco, obenem sem dobila tudi drugačen pogled na to, da deljenje virov in gradiv drugih na spletu ni samoumevno. Ustvarjanju objave sem posvetila kar precej časa, ker sem se s tovrstnim delom srečala prvič. Moje prvo delo, ki sem ga naredila med vajami, je ostalo shranjeno med osnutki, ker sem se želela še samostojno preizkusiti in doma ustvarila objavo, ki jo sedaj bereš. Menim, da sem projektno nalogo dobro opravila, ker sem sledila navodilom in se poglobila v pisanje.

Najljubši del projekta mi je predstavljal čas v računalniški učilnici, ker nas je profesorica strokovno vodila čez postopke ustvarjanja naše spletne objave, govorila o primerih iz prakse in nam zastavljala številna vprašanja, ki so mi vzbudila zanimanje in motivacijo za delo. Od projekta sem odnesla veliko uporabnega znanja, ki ga bom kot bodoča učiteljica lahko uporabila pri poučevanju otrok o uporabljanju virov in pisanju objav za spletne strani, zato projekta ne bi spreminjala.

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost