1. projektna naloga – Kreiram splet

Lepote ob morju

Zelo rada občuduje valove morja. Umirjajoči so in pomagajo ji razmišljati. Predvsem pa je morje lepo ob sončnem zahodu, ko se prikažejo magične barve. Ker je tako zaljubljena v ta čud sveta, rada tudi o tem raziskuje in gleda po spletiščih, kjer najde zanimivosti morji.

Sara je študentka, ki se je od vasi, gozdov, morja poslovila, da bi šla študirati v mesto. Komaj čaka, da se ob vikendih vrne domou, da spet zadiha domač zrak, da občuduje lepote gozdov in morja.

Umirjenost by Sara is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

ZGODOVINA UPORABE IKT TEHNOLOGIJ

V mladih letih se Sara ni ukvarjala veliko s tehnologijo, saj ji starši niso dovolili. V smeh ji gre, ko pomisli na to, kako so jo starši prepričali, da škodi biti pred ekrani, s stavkom: “Glava ti bo postala v obliki kvadrata.”. Kot otrok, in kot tudi vsi otroci, je staršem verjela in se zato izognila gledanju televizije, tudi če je res rada gledala risanke.

V zadnjih letih pa je Sara uporabljala vedno več IKT, saj tudi tako samo okolje si pričakuje, glede na razvoj le-te. Vzrok za tak preskok je bi predvsem čas, ko se je pričela pandemija. Takrat je bila prisiljena jo uporabljati in se s to spoprijateljiti. Sicer na začetku ji je bila uporaba takih sredstev všeč, vendar po dnevih in urah sedenja za ekranom, se je je začela nekam naveličati. Vseeno še uporablja veliko medije in programe, saj tudi če niso več strogo obvezni, ji pomagajo pri urejanju dokumentov in datotek za univerzo.

Poleg medijev, s katerimi lahko se pogovarja s prijatelji in sorodniki, veliko uporablja programe za pisanje tekstov, kot so Word, Open Office, Google documents, ali pa PowerPoint in Google slides. To veliko pripomore k temu, da se lepo zaorganizira z dolžnostmi za univerzo.

Sicer ima rajši papirnate knjige, zvezke, najraje piše na papir, vendar ima tudi tehnologija prednosti, saj ima tako vse dokumente shranjene v računalniku, tablici ali ,širše, v oblaku in tako ji ni potreba nositi težkih zvezkov in knjig. Zraven pa pripomore tudi k zmanjševanju uporabe papirja, torej je naravi prijazna.

UPORABA IKT TEHNOLOGIJ V BODOČEM POKLICU

Zaradi vse večje uporabe tehnologije in tehnoloških naprav tudi v šoli, kot učiteljica, bo Sara morala te pripomočke znati uporabljati. Za izvedbo učnega načrta in doseganja postavljenih učnih ciljev si lahko s tehnologijo zelo pomaga. Ob razlagi in pisanju na tablo, lahko si pomaga s tem, da zraven pokaže še kakšno slikico ali celo videoposnetek. Lahko pa uporablja interaktivno tablo, da shrani napredek učencev, tako da to uporabljajo namesto klasične table s kredami ali flomastri. S tem, naslednjo uro, lahko hitrje ponovijo kar so prejšnjo uro delali, ne da bi morala spet use pisati na tablo.

REFLEKSIJA DELA IN SAMOVREDNOTENJE

Z ustvarjanjem te prve projektne naloge, sem se naučila kako ustvariti in dodati povezavo v tekst, s tem, da je povezava “skrita”. Če bi imela več časa, zelo verjetno, bi popravila in dodala tekst, izbrala boljši naslov in dobila boljšo povezavo, vendar sem vseeno zadovoljna z izdelkom, saj, kar sem naredila, mi vseeno koristi. Največ časa sem posvetila pisanju besedila, saj to mi ni avtomatsko in sem se morla s tem veliko ukvarjati. Sledila sem navodilom in upoštevala sem napotke, ki so mi bili dani. Vložila sem tudi nekaj truda, zato mislim, da je to delo nekam dobro narejeno.

S pridobljenim znanjem bom morda lahko z večjo lahkoto pripomorala k ustvarjanju kakšne objave za šolo ali ustanovo, društvo pri katerih sem aktivna. Morda mi bo pri poklicu tudi v pomoč pri, na primer pri raznih objavah in lažji uporabi podobnih storitev.

Velik izziv je bil zame izbrati sliko, saj sem imela toliko slik, da nisem se znala zmeniti za eno. Tema, ki smo tu obravnavali, mi je bila zanimiva in nebi nič posebnega izpostavlja, da mi ni bilo všeč. Projekt je imel dobra navodila, bil je dobro obrazložen. Mislim, da pri tej nalogi ni bilo nič posebno zakopliciranega, da bi potrebovalo dodatne razlage ali spremembe.

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost