Anketa!

V tem prispevku je tema “Izdelovanje digitalnih vsebin”.

Lili je v šoli za domačo nalogo dobila, da mora narediti govorni nastop na temo “Moje najljubše knjige”. Govorni nastop je napisala, za konec je želela vključiti tudi najljubše knjige sošolcev. Želela je, da bi sošolci mnenje podali anonimno, ter s tem preprečila, da bi se kdo komu posmehoval zaradi izbora knjig. Dolgo časa je razmišljala, dokler ji nisem predlagala spletne ankete 1ka. Nad idejo je bila navdušena in takoj začela z delom.

lili razmišlja © 2023 by minatina is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 
lili razmišlja (urejena) © 2023 by minatina is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

1ka je spletna stran, ki omogoča enostavno izdelavo in uporabo spletnih anket. Sledi nekaj korakov, ki vam bodo pomagali pri uporabi 1ka za izdelavo in izvedbo vaše lastne spletne ankete.

  1. Registracija je prvi korak. Potrebujete le vaš elektronski naslov in izbiro gesla. Je brezplačna in jo je mogoče izvesti v nekaj minutah.
  2. Drugi korak je izdelava anketnega vprašalnika. S klikom na gumb “Nova anketa” lahko ustvarite novo anketo. Lahko izberete iz predloge, ki jo ponuja stran ali ustvarite svojo anketo od začetka. Za vsako vprašanje lahko izberete vrsto vprašanja (npr. več izbora, en odgovor, matrika, itd.) in izpolnite podrobnosti, kot so besedilo vprašanja in možnosti odgovorov.
  3. Tretji korak je oblikovanje anketnega vprašalnika. Ko končate z ustvarjanjem vprašalnika, lahko nadaljujete z oblikovanjem. Na strani so različne predloge za oblikovanje, ki jih lahko izberete, ali pa lahko izberete lastno barvno shemo in slike, ki jih želite vključiti v anketo.
  4. Objava ankete. To lahko storite na več načinov, na primer s povezavo do ankete, vdelavo ankete v spletno stran ali družabna omrežja. Poleg tega lahko določite, kdo ima dostop do ankete, in postavite omejitve časa za zbiranje odgovorov.
  5. Zbiranje odgovorov 🙂 Ko je anketa objavljena, lahko začnete zbirati odgovore. Na nadzorni plošči lahko spremljate število prejetih odgovorov in rezultate analizirate v realnem času. 1ka vam prav tako omogoča izvoz podatkov v Excel in druge formate za nadaljnjo analizo.

V skladu s temi koraki lahko uporabite 1ka za ustvarjanje in izvajanje lastne spletne ankete. Z njim boste lahko preprosto zbrali odgovore in pridobili informacije na anonimen način.

Na spletni strani je prikazan celoten proces kreiranja, urejanja in objavljanja ankete ter zbiranja, upravljanja in analize podatkov. Upam, da vam bo v pomoč.


enka © 2023 by minatina is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 
enka (urejena) © 2023 by minatina is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

logo © 2023 by minatina is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

POSTOPEK IZDELAVE SLIKOVNEGA GRADIVA

  1. rastrska grafika
1slika 1 by minatina is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 
1slika 2 by minatina is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Pri urejanju prve slike sem najprej spremenila kontrast, fokus, sijaj, osvetlitev, sence, nasičenost barv in stopnjo stiskanja.

Potem sem dodala oblaček na svoje mesto, mu spremenila barvo in vanj vnesla besedilo.

2. slika by minatina is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Pri urejanju druge slike sem najprej spremenila stopnjo stiskanja iz 100% na 80%. Potem sem sliki dodala lep okvir, bistvo slike dala v fokus in okrasila s puščicami. Na vrh sem prilepila tudi okvirček in vnesla besedilo.

2. Vektorska grafika

1.korak by minatina is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Najprej sem naredila krog. Ga podvojila in enega dala na stran.

2.korak by minatina is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Spodaj sem dala pravokotnik, ga poravnala s krogom in združila v eno obliko.
Spodnji del sem zožala (edit path)

3.korak by minatina is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Pod žarnico sem dodala ležeč pravokotnik, ga podvojila dvakrat in med njimi ustvarila isto razmerje. Barvo sem spremenila v sivo. Za spodnji polkrožni del sem naredila krog in obdržala le razliko.

4.korak by minatina is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Kopirala sem žarnico, dala eno čez drugo z malo razmaka, odstranila skupno, da sem dobila senco.

5.korak by minatina is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Nad žarnico sem naredila pravokotnik, ga zožala in naredila 6 kopij. Teh 6 kopij sem enakomerno porazdelila okrog kroga (aline circular).

6.korak by minatina is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 
7.korak by minatina is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Zadnji korak je bil ustvariti številko “1” in črki “k” in “a”. to sem storila s funkcijo risanje 3D oblik. Z gibi z miško sem ustvarila podobo “1ka”.

Refleksija

Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu?

Naučila sem se, kako narediti vektorski izdelek ter izvedela, kaj vse lahko pri rastrski grafiki urejamo, spreminjamo in dodajamo.

Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … Če bi slike urejala še enkrat, bi si sproti pisala korake urejanja.

Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj? Največ časa sem posvetila oblikovanju vektorskega izdelka, saj je bilo to zame nekaj popolno novega. Vzela sem si veliko časa, da sem se programa navadila. Potem sem šele dobila idejo za izdelek in z delom začela.

Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Menim, da je moj projekt dober, saj je unikaten, koristen in uporaben.

Kateri element kriterija je bil najtežji za realizacijo? Vektorski izdelek v programu Inkscape.

Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti? Svoje znanje bom uporabila pri oblikovanju delovnih listov za učence, predstavitev in ponazarjalnega gradiva.

Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Najljubše mi je, da se iz mojega članka lahko kdorkoli nauči nekaj novega (ustvariti digitalno anketo), kar pa je tudi namen te naloge. Najmanj všeč mi je bilo pisanje postopka dela, saj sem slike urejala “po občutku” in težko pišem za nazaj vsak svoj korak.

Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši? Želim si, da bi za analizo in popravke vsakega projekta imeli namenjeno eno skupno uro (klinične vaje) dan pred oddajo, saj bi bili izdelki bolj dovršeni.

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost