Infografika

Pri infografiki sem s pomočjo spletnega orodja Canva izdelala plakat z naslovom VARNA RABA MOBILNIH NAPRAV.

Postopek izdelave:

1. V omenjenem programu sem se morala najprej prijaviti z brezplačnim Google računom. Nato sem izbrala Ustvari izdelek, v desnem zgornjem kotu. Odpre se več možnosti in ker sem želela ustvariti plakat, sem izbrala Plakat.

Licenca Creative Commons

2. Ko sem na internetnih straneh našla gradivo, sem začela z izdelavo plakata. V orodni vrstici na levi strani sem izbrala funkcijo Ozadja in s tem naredila podlago za nadaljnje delo. Izbrala sem eno od ponujenih ozadij, ampak pazila, da ne bi bilo preveč moteče.

Licenca Creative Commons

3. Nato sem izbrala funkcijo Besedilo, ko se je odprlo srednje okence pa sem izbrala Dodajte naslov, saj sem želela napisati temo mojega plakata. Na mojem še ne dodelanem plakatu, se je odprl okenček, v katerega sem vpisala besedilo. Spremenila sem še velikost (ki ga reguliraš z miško, tako da premakneš celoten pravokotnik) in premaknila višje. Izbrala sem tudi pisavo in barvo. Ker se črna barva dobro ujema z modro, sem jo izbrala.

Licenca Creative Commons

4. S klikom na Elementi sem v iskalnik vpisala besedo številke in dobila števila raznoraznih oblik. Izbrala sem poljubno število in kliknila nanj. Zopet se je pokazalo na mojem plakatu. Tako sem naredila še z ostalimi. S tem sem želela oštevilčiti vsak stavek na plakatu.

Licenca Creative Commons

5. Tako kot sem vstavila naslov v plakat, sem naredila še z drugimi besedili. Nato sem zraven besedila želela še slikovno ponazorilo, da bi popestrila plakat, zato sem izbrala Fotke in v iskalniku zopet vtipkala iskano besedo oz. fotografijo. Ko sem jo našla, sem kliknila nanjo in odprla se je v plakatu. Lahko sem jo premaknila in oblikovala.

Licenca Creative Commons

6. Vsem trem besedilom sem želela dodati okvir, saj s tem dobi plakat občutek urejenosti in se loči od ozadja. Vsak okvir “zapakira” svoje elemente in tako se lažje znajdemo. V orodni vrstici sem zopet izbrala Elementi in pod iskalnik vpisala okvir. Ko sem našla želenega, sem ga trikrat uporabila (za vsakega od stavkov).

Licenca Creative Commons

7. Za konec sem želela poudariti naslov, bolj ločiti od vsebine, zato sem ga okrasila s črto (podčrto). Že tretjič sem izbrala Elementi, poiskala črte, ki mi ji iskalnik ponuja in izbrala eno izmed njih. S klikom nanjo sem jo tudi povečala.

Licenca Creative Commons

8. Izdelek sem želela shraniti na računalnik, zato sem desno zgoraj kliknila Prenesi, izbrala vrsto datoteke PDF in na koncu kliknila na moder kvadratek-Prenesi.

Licenca Creative Commons

To pa je moj končni izdelek:

Licenca Creative Commons

Viri , orodja, aplikacije in programi:

Refleksija in samovrednotenje:

  • Pri izdelavi infografike sem se naučila osnove izdelave plakata, predvsem kako se izdela poučen izroček, kjer so strnjene bistvene stvari.
  • Če bi imela več časa, bi dodala še več teorije, se poglobila v delo, dopolnila še bolj v podrobnosti.
  • Največ časa sem posvetila iskanju elementov in fotografij, saj za veliko njih potrebuješ nadgradnjo programa, so plačljivi in jih ne moreš uporabiti. Zato je bilo zelo težko, da sem našla takšnega, ki bi ustrezal mojim željam in bi bil “odklenjen”, da bi ga lahko uporabila.
  • Delo sem ustvarila po danih kriterijih ocenjevanja, zanj sem se potrudila in ga dokončala kot sem si na začetku začrtala cilje.
  • Tekom študija bi lahko uporabila program Canva še za kakšne seminarske naloge. V svoji poklicni karieri pa pri kakšnih učnih listih, vabilih za starše po spletu in kakršnem koli ponazorilu, ki ga bom želela prikazati.
  • Najbolj všeč mi je bilo iskanje elementov, saj so zelo prisrčni in sem se ob tem tudi zabavala. Vsakokrat sem si že izbrala kakšnega, potem pa sem našla novega in ga zamenjala. Preveč jih je, da bi lahko izbrala samo toliko, kot sem jih. Najmanj pa urejanje plakata, saj sem težko določila, kje bo kakšen element stal, izbrati tudi ustrezno besedilo in vse skupaj sestaviti v nek ličen plakat.
  • Pri projektu ne bi nič spreminjala, saj je odličen, vesela sem, da nam ga je profesorica predstavila in ga bom z veseljem še kdaj uporabila.

Avtorica: Ula Kličić

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska-Šerbec

Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Razredni pouk

Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju (IKT), 1. letnik

5.5.2020

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost