Slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike

RASTRSKA GRAFIKA:


Slika 1 pred predelavo:

Licenca Creative Commons

Slika 1 po predelavi:

Licenca Creative Commons

PREDELAVA:

  1. Najprej sem v programu Photoscape sliko pomanjšala. To sem storila s klikom na “Resize” in izbiro “Reduce the longer length: 800 px”.

Licenca Creative Commons

2. Sliko sem želela malo potemniti, zato sem izbrala gumbek “Brighten, Color” in nato “Darken” ter “Low”.

Licenca Creative Commons

3. Želela sem dodati oblaček, ki bi pomenil, kaj si oseba v tem času misli. To sem storila tako, da sem pod zavihkom “Object” izbrala ikono, ki predstavlja oblaček, vpisala besedilo, izbrala poljubno pisavo ter izgled oblačka.

Licenca Creative Commons

4. Oblaček sem le še prestavila na mesto, ki se mi je zdelo najbolj primerno, in tako je nastala prva predelava fotografije. Sliko sem shranila na namizje.

Licenca Creative Commons

Slika 2 pred predelavo:

Licenca Creative Commons

Slika 2 po predelavi:

Licenca Creative Commons

PREDELAVA:

  1. Sliko sem najprej tako kot prejšnjo pomanjšala s klikom na “Resize” in izbrala “800 px”.

Licenca Creative Commons

2. Sliko sem malce potemnila s klikom na “Bright, Color” ter izbiro “Darken” – “Low”.

Licenca Creative Commons

3. Ker doma nimam knjige o spletnem bontonu, sem želela preurediti naslov knjige, ki jo imam. Zato sem izbrala ikono, ki s črko “T” ponazarja pisavo in vpisala naslov moje namišljene knjige.

Licenca Creative Commons

4. Besedilu sem uredila lego ter izbrala barvo za obarvanje platnice pod novonanešenim besedilom. Ker sem želela povsem identično barvo, sem kliknila ikono nad “Paint Brush”, in po kliku pritisnila na platnico knjige, program pa mi je zaznal barvo in tako sem ikono ponovno kliknila ter izbrala največjo debelino peresa, s katerim bom platnico obarvala. Sliko sem samo še shranila na namizje.

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

VEKTORSKA GRAFIKA:

Licenca Creative Commons

PREDELAVA:

  1. V levem stolpcu sem izbrala ikono krog ter narisala 6 krogov, ki predstavljajo obraz, roko, štiri prste. Obarvala sem jih različnih barv, da se ne prekrivajo in zato ne razlikujejo. Kasneje sem po istem postopku dodala še kroge za oči, ki sem jih prav tako različno obarvala.

Licenca Creative Commons

2. V levem stolpcu sem izbrala šesto ikono po vrsti, ustvarila črn pravokotnik ter ga kopirala. Želela sem emotikonu ustvariti obrvi.

Licenca Creative Commons

3. Pod vodoravnim zavihkom “Poti” sem izbrala “Predmet v pot” in tako pravokotnik izoblikovala v obrvi, kot sem jih želela imeti.

 

Licenca Creative Commons

4. Tudi drugi pravokotnik sem poslala v poti in tako izoblikovala še eno jezno obrv, ki pa sem jo s pomočjo prikazane ikone navpično obrnila ter jo premaknila k desnem očesu.

Licenca Creative Commons

5. Emotikonu sem želela narisati usta, zato sem izbrala 13. ikono navpično in rdečo barvo ter mu narisala usta, hkrati pa sem dodala še narisan oblaček črne barve, kjer bom v nadaljevanju povzela emotikonove svarilne besede.

Licenca Creative Commons

 

Licenca Creative Commons

6. Na levi strani sem izbrala ikono za besedilo ter vpisala besedilo, ga ustrezno povečala v oblaček ter oboje še enkrat malce povečala, da je bolje berljivo.

Licenca Creative Commons

ORODJA:

  • program Photoscape
  • program Inkscape
  • program Slikar

REFLEKSIJA:

  • V projektu sem se naučila, da moramo biti zelo strpni in pozorni na vsako malenkost, ki jo naredimo v katerem koli programu, saj nam lahko hitro izdelek uniči ali spremeni. Zelo pozorni moramo biti tudi pri beleženju naših postopkov.
  • Če bi imela več časa ali motivacije, bi se bolj posvetila učenju z delom v programu Inkscape, saj mi je že trenutni izdelek vzel veliko časa in se mi je zdel precejšen zalogaj.
  • Največ časa sem posvetila obdelavi fotografij ter beleženju obdelav, poleg tega pa mi je veliko časa vzela tudi izdelava vektorske grafike, saj programa še ne obvladam najbolje.
  • Menim, da sem glede na izbrano temo smiselno zajela fotografiji ter jih obdelala tako, da prikažejo svoj namen. Tudi obdelave vseh grafik sem dobro zabeležila in menim, da bi se nekdo, ki se s programom prvič srečuje, lahko znašel iz mojih zabeležk. Tudi licence sem dodala vsepovsod ter navedla vse programe, s katerimi sem upravljala.
  • Tekom študija bom lahko znanje uporabila pri predstavitvah, nastopih v šoli in drugih praktičnih delih šolanja, na svoji poklicni poti pa prav tako vsakodnevno pri pouku, na roditeljskih sestankih, na šolskih proslavah…
  • Najljubše mi je bilo urejanje lastnih fotografij, saj to od zmeraj rada počnem. Najmanj ljubo je bilo ustvarjanje vektorske grafike, ker mi še vedno ne gre dobro.
  • V definiciji projekta bi pomanjšala število obdelanih lastnih fotografij iz 2 v 1, saj lahko že z eno obdelavo prikažemo sposobnost kvalitetne obdelave. Ostalo me ne moti.

Avtorica: Lara Čede

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Pedagoška fakulteta UL, Razredni pouk, IKT, 1. letnik

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost