VEKTORSKA IN RASTRSKA GRAFIKA

Z neko obliko virusa se je v toku svojega življenja najverjetneje okužil že vsak. Ko zbolimo preprosto obiščemo zdravnika, ki nam pomaga. Vprašanje pa je kaj naredimo, če se z virusom ne okužimo mi ampak naš računalnik?

Tema te objave bodo torej virusi in razne druge oblike zlonamernih programov, ki lahko “okužijo” naše digitalne naprave. S pomočjo zlonamernih programov lahko nepridipravi pridejo do naših podatkov, povzročijo škodo na naših digitalnih napravah ali nas na kakršen koli drug način oškoduje.

Uporabniki digitalnih naprav se lahko srečamo z različnimi oblikami zlonamernih programov, kot so na primer virus, trojanski konj, črv in še veliko drugih.

Virus je oblika zlonamernega programa, ki se danes redkeje pojavlja in ga najpogosteje pridobimo z brskanjem ter prenašanjem vsebin iz
interneta, lahko pa tudi preko različnih pomnilnih naprav (CD, USB, itd.). Za svoje delovanje potrebuje interakcijo s strani uporabnika. Navadno je pripet v dokument s končnico “.doc” ali pa datoteko s končnico “.exe”.

Za razliko od virusa se črv samodejno razmnoži na čim več računalnikov preko omrežja (brez, da bi uporabniki to vedeli). Od tipa črva je nato odvisno kaj bo na okuženem sistemu naredil, lahko briše, spreminja ali pa nepridipravu pošilja podatke.

Trojanski konj se podobno kot virus ne mora sam razmnoževati oziroma podvajati. Ko ga aktiviramo na računalniku nam program lahko briše, spreminja, kopira ali blokira podatke. Lahko pa tudi moti delovanje računalnika. Pogosto se lahko skrivajo v programski opremi, ki jo prenesete brezplačno.

Nepridiprav by palmica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

varnost na spletu by palmica is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Pred različni zlonamernimi progami in drugimi oblikami spletnih napadov se lahko zaščitimo z uporabo protivirusnih programov, splošno previdnostjo in požarnim zidom. Varnost svojih podatkov pa lahko dodatno zaščitimo z uporabo gesel. Gesla naj bodo močna in naključno sestavljena. Pomembno je tudi, da za različne programe in aplikacije uporabljamo različna gesla in le teh ne zaupamo nikomur. Več o varni rabi gesel in varnih geslih si lahko preberete tukaj.

Rastrska_grafika by palmica is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

S klikom na gumb lahko najdete naloge za ponovitev prebranega.

REFLEKSIJA:

  • Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu?
    • Naučila sem se uporabljati programa Photoscape in Inkscape. Prav tako sem nekoliko podrobneje spoznala viruse in ostale možne “napadalce” naših računalnikov.
  • Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a …
    • Več časa bi posvetila pisanju besedila in zajemanju rastrskih grafik, poizkusila bi najti boljše ideje zanje.
  • Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj?
    • Največ časa mi je vzela izdelava vektorske grafike, saj sem se pri izdelavi tipkovnice spustila v precejšnje podrobnosti (mogoče po nepotrebnem)
  • Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Kateri element kriterija je bil najtežji za realizacijo?
    • Mislim, da je moja druga projektna naloga izvedena v redu a z nekaj prostora za izboljšave. Kompleksnost zajemanja fotografij, bi zagotovo lahko bila boljša. Postopka izdelave oz. obdelave vektorske in rastrske grafike se mi zdita ustrezna. Vso slikovno gradivo je opremljeno z ustreznimi licencami prav tako sem navedla vse vire. Za objavo se uporabila ustrezne kategorije in jo označila z ustreznimi oznakami. Objavi sem prav tako dodala smiselno povezavo do zunanje spletne strani.
  • Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti?
    • Mislim, da mi bo na poklicni poti prišlo prav predvsem znanje iz obdelave in zajemanja slik. Za razno slikovno gradivo uporabljeno pri pouku. Znanje mi bo prav tako prišlo prav pri izdelavi predstavitev za seminarske naloge.
  • Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj?
    • Najmanj mi je bilo všeč pisati postopek izdelave izdelka in iskanje ideje za zajem rastrske na temo varnost na spletu. Najljubše mi je bilo videti končni rezultat bodisi obdelave bodisi izdelave rastrske oziroma vektorske grafike. Všeč mi je bilo tudi spoznavanje programov za obdelavo rastrskih oziroma vektorskih grafik.
  • Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši?
    • Definicija projekta se mi zdi ustrezna, ideje za spreminjanje nimam.

RASTRSKI GRAFIKI PRED IN PO OBDELAVI:

SLIKA PRED OBDELAVO

slika1_pred by palmica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

SLIKA PO OBDELAVI

slika1_po by palmica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

SLIKA PRED OBDELAVO

slika2_pred by palmica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

SLIKA PO OBDELAVI

postopek7 by palmica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost