Ali si v digitalnem okolju lahko popolnoma varen?

V današnjem svetu vedno pogosteje uporabljamo tehnologijo, zato moramo biti pazljivi na naše osebne podatke in našo varnost. V več pogledih je splet za nas mesto, kjer lahko najdemo vse kar si želimo, lahko komuniciramo z drugimi, se povezujemo in se udeležujemo različnih dejavnostih. Je mesto kamor lahko shranjujemo svoje podatke. Poleg tega moramo vedeti, da kar na splet enkrat pride bo tam za vedno ostalo. Zato se moramo zavedati, da smo glede naše spletne varnosti v največji meri odgovorni sami, saj kakor vse ostale stvari ima splet poleg svojih prednosti, tudi svoje pomanjkljivosti. Tukaj bi lahko v največji meri izpostavili nevarnosti in spletne zlorabe. Priporočljivo je, da imamo vsa spletna mesta zaklenjena in da naša gesla niso povsod enaka in tako preprosta, da bi jih kdorkoli lahko ugotovil. Prav tako je dobro, da si gesel ne zapisujemo oz. če si jih že zapišemo, da si gesla za različne aplikacije zapišemo na različna mesta.

Rastrska grafika

Prva fotografija, ki sem jo posnela prikazuje kodo, ki jo moramo vpisati, da lahko vstopimo v naš mobilni telefon. Seveda lahko to funkcijo tudi izklopimo, vendar je priporočeno, da imamo naše mobilne naprave zaklenjene in da gesla niso preveč enostavna. V vsakdanjem življenju se nam lahko hitro zgodi, da mobilni telefon kje pozabimo ali ga po pomoti izgubimo. Če bi imeli odklenjenega, bi najditelj o nas lahko izvedel zelo veliko, kar pa bi lahko vodilo tudi v zlorabljanje osebnih podatkov.

Fotografija pred obdelavo

Dimenzija fotografije: 3024×4032
Velikost datoteke:1,9 MB
Format: JPG
Stopnja stiskanja: 100%

Fotografija pred obdelavo by MB is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografija po obdelavi

Dimenzija fotografije: 1693×3200
Velikost datoteke: 452,9 KB
Format: JPG
Stopnja stiskanja: 80%

Fotografija po obdelavi by MB is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Druga fotografija, ki sem jo posnela pa prikazuje kako spletne strani uporabljajo programe, ki so namenjeni preprečevanju avtomatizirane programske opreme (robotov) in pošiljateljev neželene pošte, da bi izvajali dejanja v našem imenu. Programi se uporabljajo za našo zaščito.

Fotografija pred obdelavo

Dimenzija fotografije: 3024×4032
Velikost datoteke: 5,1 MB
Format: JPG
Stopnja stiskanja: 100%

Fotografija pred obdelavo by MB is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografija po obdelavi

Dimenzija fotografije: 2738×2250
Velikost datoteke: 1,6 MB
Format: JPG
Stopnja stiskanja: 80%

Fotografija po obdelavi by MB is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Vektorska grafika

Vektorska grafika by MB is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija in samovrednotenje

V tem projektu sem se na novo naučila izdelovati vektorsko fotografijo, saj tega predhodno nikoli nisem delala. Poleg tega sem spoznala tudi novi aplikaciji, Photoscape in Inkscape, s katerima sem si pomagala pri izdelovanju projektne naloge.
Če bi imela več časa ne bi dodala ničesar, saj menim, da sem stvari dobro naredila in se pri izdelovanju potrudila. Edino, kar bi lahko še dodala je, da bi rastrske slike spremenila še na kakšen drugačen način, kot pa sem jih sedaj.
Največ časa mi je vzela izdelava vektorske fotografije, saj sem to delala prvič in stvari nisem poznala. Poleg tega si moral pri izdelavi dobro razmisliti kako želiš, da stvari izgledajo in kako želiš, da bo na koncu vse skupaj izpadlo. Med izdelovanjem sem imela nekaj problemov z vozlišči, saj se ti v sekundi lahko vse uniči, če neko vozlišče narobe potegneš, vendar sem na koncu tudi to rešila in naredila vektorsko fotografijo s katero sem zelo zadovoljna.
Mislim, da sem delo dobro opravila, saj sem se projektni nalogi posvetila in mi je njena izvedba vzela kar nekaj časa. Najtežja za realizacijo mi je bila vektorska grafika, kot sem omenila že zgoraj.
Pridobljeno znanje bom lahko uporabila vedno, kadar bom izdelovala različne digitalne vsebine, kot so slike in podobno ter kadar bom želela svoje delo popestriti in ga narediti za učence še bolj zanimivega.
Pri projektu mi je bilo najljubše obdelovanje rastrskih fotografij, prav tako pa tudi izdelovanje vektorske fotografije (kljub temu, da sem imela vmes nekaj težav), saj mi je bilo zanimivo in pri delu sem lahko bila ustvarjalna. Najmanj ljubo pa mi je bilo izdelovanje licenc, saj jih je bilo tukaj res veliko.
V definiciji projekta ne bi spremenila ničesar, saj je bila projektna naloga dobro zastavljena, prav tako smo dobili konkretna navodila in ves čas smo imeli možnost prositi za pomoč, če smo jo potrebovali.

(Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost