IKT V NAŠEM ŽIVLJENJU

IKT tehnologija nas danes obdaja na vsakem koraku – brez nje ne moremo komunicirati, narediti domače naloge, pojavlja se celo že v kuhinji. To je razlog, da se s to tehnologijo  otroci danes srečajo še hitreje kot naša generacija. Jaz sem se z IKT tehnologijo prvič srečala pri okoli štirih letih, ko smo doma dobili računalnik. Kot vsak otrok sem ga uporabljala za računalniške igrice, ki pa so bile drugačne od današnjih – bile so bol stimulativne in spodbujale kognitivni razvoj (skozi igranje sem se učila črk, seštevanja …). Z vstopom v osnovno šolo sem računalnik začela uporabljati tudi za pisanje govornih nastopov in iskanje slik. Skozi otroštvo sta me seveda spremljala tudi telefon in televizija. Porast uporabe tehnologije se je pojavila predvsem na koncu osnovne šole in začetku gimnazije, ko se je moja angleščina izboljšala in sem bila zato zmožna razumeti filme in serije brez podnapisov. Takrat sem tudi dobila boljši pametni telefon, brez katerega si sedaj življenja ne morem več predstavljati. Na njem komuniciram s prijatelji, iščem potrebne informacije za študij in za sprostitev gledam različne YouTube posnetke.

IKT tehnologija je začela igrati pomembno vlogo ne samo v prostem času, ampak tudi pri študiju. Zato mislim, da mi bo dobro služila tudi na moji nadaljnji poklicni poti. Kot prvo bo še naprej predstavljala možen vir komunikacije z različnimi ljudmi – od sodelavce, nadrejenih, do obveščanja staršev (preko maila, bloga …). Uporabna bo tudi v razredu, saj lahko prikaže slikovno gradivo, animacije in videe, kateri lahko ponazorijo snov, ki je obravnavana in tako učencem pomagajo pri lažji predstavi. Na poklicni poti se bom gotovo srečala tudi z e-tablami, e-redovalnicami in e-učbeniki, ki so namenjeni temu, da bi olajšali delo učitelja. Vsaka stvar pa ima dve plati ter dobre in slabe strani. Tako IKT tehnologija predstavlja tudi veliko možnosti za zlorabe. Zato je potrebno učence vzgajati v preudarne uporabnike. Morajo se zavedati pasti ki jih predstavlja, seveda pa tudi sami ne smejo biti negativne osebe, ki manipulirajo ali ustrahujejo druge.

Tako nam tehnologija ponudi veliko dobrega in nam v vsakdanjem življenju pomaga, vendar pa moramo zanjo biti ustrezno usposobljeni in jo uporabljati z glavo.

(Skupno 7 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost