Orodja za izdelavo multimedijske predstavitve

Dandanes je opaziti, da se ljudje v veliki večini poslužujejo uporabe multimedijskih predstavitev za različne namene. Primer je šola, kjer jih uporabljajo učenci pri predstavitvah in kot dodatek pri govornih nastopih (vedno manj jih izdela svoj plakat, ker je z njim veliko več dela), pa tudi učitelji jih uporabljajo vedno pogosteje. Ko različna orodja za izdelavo multimedijske predstavitve primerjamo med seboj, lahko opazimo podobnosti in razlike med njimi.

Najbolj poznano orodje je microsoft powerpoint, ki je morda najlažji za uporabo (ali pa na to gledam subjektivno, ker sem sama  do sedaj uporabljala le tega). Je eden od microsoftovih orodij in za njegovo uporabo ne potrebuješ povezave s spletom. Predstavitve si shraniš na napravo, kar po eni strani pomeni, da je uporaba varna, ker nudi zasebnost, a izgubiš vse podatke, ki jih ne shraniš dodatno, če se ti naprava pokvari. Powerpoint ponuja veliko možnosti pri izbiri teme in ti lahko načrtuje temo glede na tematiko. Pisavo lahko urediš zelo hitro, saj se pojavi okence za hitre nastavitve, ko označiš del, ki ga želiš urediti. Veliko izbire daje tudi pri popestritvi predstavitve z animacijami in prehodi med diapozitivi. Ponuja tudi možnost samodejnega prestavljanja diapozitivov (ob predhodni nastavitvi časa). Vstaviš lahko tudi slike, ustvariš tabele, grafikone ter jih poljubno urejaš. Skratka ogromno možnosti za izdelavo kakovostne in zanimive predstavitve.

Naslednje orodje je google slides, kjer za uporabo potrebuješ google račun. Po izgledu in funkcijah je zelo podoben je powerpointu, saj prav tako omogoča urejanje in dodajanje posameznih diapozitivov s temami. Tudi tu lahko vstavljamo slike, izbiramo med vrstami pisav… osnovne lastnosti so približno enake. Izbire za animacije je malo manj, bližnjice za urejanje pisave pa npr. ne dobimo z enim klikom kot pri powerpointu in je morda tudi zato manj praktično orodje za uporabo. Njegova pozitivna lastnost pa je povezava s spletom in z google računom (shranjevanje v google drive), zato lahko do nje dostopaš kjer koli. Predstavitev lahko daš v skupno rabo, zato je priročen tudi za timsko delo.

Tretje orodje je Prezi, ki je po namenu enak (torej ustvarjanje predstavitve) ampak se pri samem ustvarjanju in načinu predstavitve najbolj razlikuje od ostalih dveh. Zanj sem prej že slišala in ga videla v praksi, ko je imel kdo predstavitev, a se sama še nisem lotila izdelave z njim. Prva stvar, ki jo moraš narediti za uporabo orodja je registracija. Pri tem lahko izbiraš med različnimi ponudbami, a so te plačljive-brezplačna je le osnovna storitev. Tudi tu izdeluješ in urejaš posamezne diapozitive, le da so prikazani vsi naenkrat. Vidiš celoto in s posameznimi kliki na naslove oz. podnaslove  odkrivaš vsebino ter greš v podrobnosti. Urejanje pisave, slogov in barv je bolj osnovno in ni toliko izbire.  Če ima predstavitev veliko podrobnosti lahko hitro pride do zmede, a je ob dobrem načrtovanju lahko predstavitev veliko bolj zanimiva kot pa v powerpointu ali v google slides.

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost