Primerjava orodij za izdelavo multimedijske predstavitve

V vlogi študentke je od mene zahtevano, da večkrat pripravim predstavitev. Takrat se znajdem v precepu kateri program mi bo omogočal najboljše funkcije za dobro izvedbo predstavitve glede na zahtevane standarde. Pričakujem, da bom v bodočem učiteljskem poklicu večkrat v istem položaju, zato je zame zelo pomembno, da poznam programe dobro, jih znam primerjati in preceniti, kateri mi bo omogočil kar se da najboljšo multimedijsko predstavitev.

V tem zapisu bom sprva naredila kratko predstavitev programov PowerPoint, Prezi in Google Slides, nato pa še njihove primerjave.

PowerPoint je eden izmed najbolj znanih programov. Je del Microsoft Office plačljivega sklopa programov. Njegova uporaba je preprosta in je domača večini, saj se njegove uporabe učijo že učenci v osnovni šoli. Program deluje brez internetne povezave in omogoča kombiniranje tem, barv, efektov, fotografij, zvočnih posnetkov, besedila idr.

Prezi je program, ki omogoča predstavitve v obliki miselnega vzorca. Zanj je potrebna internetna povezava. Program je plačljiv, vendar v obliki mesečne najemnine, ki je zaračunana v višini naših potreb po uporabi programa samega. Nakup Prezi-ja, za katerega ne potrebujemo internetne povezave je potrebno plačati več. Program je zahtevnejši za izdelavo, vendar deluje bolj interaktivno kot PowePoint, saj omogoča prehajanje iz teme na temo po izboru avtorja. Velika prednost te predstavitve je, da se hrani online in je deljenje zato preprostejše.

Zadnje orodje, ki sem ga preučila je Google Slides. Za njegovo delovanje je potrebna internetna povezava, vendar je brezplačen. Je del skopa Google storitev in se prav tako kot njihove ostale storitve shranjujejo v oblaku. Njegova največja prednost je, da omogoča skupno izdelovanje predstavitve večih avtorjev iz različnih uporabniških računih ob istem času. Njegova uporaba je preprosta, vendar omejena na maj tem in animacij.

PowePoint Prezi Google Slides

– plačljiv

– plačljiv + brezplačen
+ deluje brez internetne povezave – potrebuje internetno povezavo – potrebuje internetno povezavo
– potrebna namestitev + ni potrebna namestitev + ni potrebna namestitev
-ni skupnega urejanja – ni skupnega urejanja + skupno urejanje
+ veliko animacij, zanimiv + veliko animacij, zelo zanimiv – manj animacij
+ preprosta uporaba – zahtevna uporaba + preprosta uporaba
– ni online pomnenja sprememb + spremembe se hranijo v oblaku

+ spremembe se hranijo v oblaku

 

Vsi trije programi so uporabni, vendar zahtevajo nekaj znanja za izdelavo. Ključnega pomena je da znamo presoditi katere funkcije programa nam bodo koristile za izvedbo. Sama sem se do sedaj posluževala le PowePointa, vendar menim, da bi bilo vredno poskusiti še Prezi in Google Slides.

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 Mednarodna.Licenca Creative Commons

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost