SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE

PROJEKTNA NALOGA

Security, Protection, Ssl, Password, Safe, HackerVir slike: Pixabay
CC0

RASTRSKA OBDELAVA
Za urejanje slik sem uporabila program PhotoScape.

1. SLIKA

  • Pred obdelavo:

  • Po obdelavi:

POSTOPEK OBDELAVE:
1. Resize – Reduce the longer length: 800 px – nastavimo velikost slike

2. Bright, Color – Brighteen (middle) – zvečamo svetlost

3.Bright, Color – Contrast enhancement (low) – izboljšamo kontrast

4. Sharpen – 3 – določimo ostrino

5. Frame – black line 4- dodamo okvir

2. SLIKA

  • Pred obdelavo:

  • Po obdelavi:

POSTOPEK OBDELAVE:
1. Resize – Reduce the longer length: 800 px – nastavimo velikost slike

2. Bright, Color – Deepen (low) – zmanjšamo svetlost

3. Bright, Color – Contrast enhancement (middle) – izboljšamo kontrast

4. Sharpen – 2 – določimo ostrino

5. Object, Speech baloon – izberemo si obliko in dodamo besedilo

VEKTORSKA OBDELAVA
Za urejanje sem uporabila program Inkscape.

1. SLIKA

POSTOPEK OBDELAVE:

1. Izberemo funkcijo Riši kvadrate in pravokotnike → pravokotnik in izberemo barvo (ponovimo še enkrat).

2. Označimo črni pravokotnik in zberemo funkcijo Uredi po vozliščih. Nato izberemo funkcijo Pretvori izbrane odseke v krivulje in zaoblimo oglišča. Desni klik na črni pravokotnik, izberemo podvoji. Podvojenemu liku spremenimo barvo in ga pomanjšamo tako, da obdrži razmerje(ctrl + manjšaj). Postavimo ga na sredino črnega.
   

3. Izberemo funkcijo Riši kroge, elipse, loke → elipsa, izberemo barvo. Elipso označimo in izberemo funkcijo Uredi poti po vozliščih in oblikujemo polovico elipse. Nato pa funkcijo Naj bodo izbrana vozlišča samodejno mehkejša in oblikujemo obliko ust ter jih postavimo v rumeni lik.
   

4. Izberemo funkcijo Riši kroge, elipse, loke → krog, ga podvojimo in izberemo barve. Bel krog pomanjšamo in ga položimo na večji črni krog. Označimo ju in uporabimo funkcijo združi, ter podvojimo. Podvojeni lik označimo in izberemo funkcijo Zasukaj izbor za 90˚ v smeri urinega kazalca. Postavimo na rumen lik.
   

5. Izberemo prej nastala usta, jih podvojimo in izberemo drugo barvo. Izberemo funkcijo Navpično prevrni izbrane predmete. Izberemo funkcijo Uredi poti po vozliščih in oblikujemo nov lik. Ga podvojimo in podvojenega označimo ter izberemo Vodoravno prevrni izbrane predmete. Oba pomanjšamo ter vstavimo na sliko.
 

6. Izberemo funkcijo Riši kvadrate in pravokotnike → pravokotnik in izberemo barvo.

7. Izberemo funkcijo Riši kvadrate in pravokotnike → kvadrat in izberemo barvo ter ga s funkcijo ctrl + c in nato ctrl + v, kopiramo še 12x. Dodamo še majhen pravokotnik.
 

8. Izberemo funkcijo Riši kroge, elipse, loke → elipsa, izberemo barvo. Dvakrat kliknemo na elipso in jo zavrtimo. Izberemo funkcijo Riši krivulje in ravne črte, nato pa ustvari spiro-pot.

 

9. Izberemo funkcijo Riši kvadrate in pravokotnike → pravokotnik. Nato izberemo še funkcijo Riši kroge, elipse, loke → elipsa in jo 4x kopiramo. Dodamo na sliko.

10. Izberemo funkcijo Ustvari in urejaj besedilo ter dodamo besedilo.

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE
V tem delu projektne naloge sem ponovila kako se uporablja programa PhotoScape in Inkscape ter s pomočjo le-teh ureja slike. Če bi imela več časa bi ga posvetila urejanju vektorske in rastrske slike ter bi bila lahko še bolj ustvarjalna. Mogoče bi lahko še več časa posvetila iskanju ideje, kakšno fotografijo za obdelavo posneti. Največ časa sem posvetila urejanju vektorske slike in za sprotnemi zapis postopka urejanja. To mi je vzelo zelo veliko časa zato, ker sem poskusila zapisati res vsak postopek obdelave in ker sem že za izdelavo vektorske slike porabila veliko časa, je bilo zapisovanje postopka posledično tudi zelo obsežno. Menim, da sem nalogo uspešno opravila, saj sem opravila vse zahteve, ki po bile podane. Pridobljeno znanje bom lahko uporabila predvsem pri opisovanju različnih postopkov. Prav tako mi bo prišlo prav pri obdelovanju različnih slik še v nadaljnjem študiju. Najljubše mi je bilo urejanje sik, saj v tem zelo uživam, manj pa mi je bilo všeč razmišljanje o tem, kakšno sliko posneti in kasneje pisanje postopka obdelave slik, saj je bilo zelo zamudno. Projekt bi lahko spremenili tako, da bi pri beleženju postopka obdelovanja slik, lahko uporabili le eno vrsto, torej samo slike, samo besedilo ali samo video. Drugače ne bi spremenila ničesar.

Avtor: Nina Krajnc, 1. letnik razrednega pouka
Mentor: mag. Alenka Žerovnik
Predmet: Informacijsko-komunikacijekse tehnologije v izobraževanju (IKT)
Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani
23. 4. 2020

Creative Commons License
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost