PowerPoint, Google Slides in Prezi

V zadnjih dveh ali treh desetletjih nas obdaja vse več in več računalniške tehnologije, ki od nas zahteva vrednotenje in primerjanje uporabe le teh. V prispevku bom primerjala 3 najbolj znane aplikacije oziroma programe za izdelavo predstavitev: PowerPoint, Google Slides in Prezi, saj se z njimi srečujem kot študentka, poleg tega pa so nepogrešljiv del mojega bodočega poklica- učiteljice.

Naša generacija (1999) je imela še možnost izbire med predstavitvami na računalniku in med predstavitvami na plakatu, vse bolj pa so učitelji podpirali računalniško tehnologijo. Danes so plakati preteklost. Predstavitve so tako nepogrešljivo delo učencev kot tudi učiteljev. V nadaljevanju boste spoznali značilnostim, prednosti in slabosti zgoraj omenjenih predstavitvenih programov.

  • Brezplačno/Plačljivo : Powerpoint je od 1990 leta del programske opreme Microsoft Office. Zaradi tega ga je do sedaj uporabilo največ ljudi. Za dostop do programa potrebujemo licenco za Microsoft Office. Za osnovnošolce, dijake in študente je precej enostavno, saj takšno licenco brezplačno dobimo na šoli, ostali pa jo morajo plačati, razen če jim licenco nudi delodajalec. Na internetu sicer obstaja veliko brezplačnih nelegalnih verzij, vendar je pomembno opozoriti, da se jih ne smemo posluževati, saj poleg kaznivega dejanja s seboj prinašajo tudi viruse in možnost kraja zasebnosti. Google Slides je popolnoma brezplačna aplikacija, ki je ločena od ostalih Google aplikacij od leta 2008. Zanjo potrebujemo zgolj Google račun. Najmlajša aplikacija je Prezi, ki je načeloma plačljiva. Omogočena nam je brezplačna osnovna verzija programa, vendar pod pogojem, da omogočimo dostop do predstavitve širši publiki/javnosti. Naša predstavitev je tako javno objavljena in posledično nima zaščite. Za bolj dopolnjeno verzijo, ki bo hkrati omogočila tudi zasebnost naše predstavitve je potrebno plačati. Generalno je torej Google Slide cenovno primeren za vsakogar, saj je brezplačen.
  • Internetni dostop: PowerPoint je po inštalaciji dostopen na računalniku brez interneta. Obstaja tudi brezplačna verzija Microsoft Online, vendar je ta verzija mnogo bolj osnovna in posledično tudi slabše kakovosti. Za dostop do ostalih dveh aplikacije potrebujemo internet. To je lahko prednost za povezovanje z drugimi, hkrati pa slabost kadar imamo slabo internetno povezavo, saj je lahko nalaganje počasnejše. Slabost je lahko tudi zaradi vdora ali kraje datotek na internetu.
  • Shranjevanje : PowerPoint datotek ne shranjuje avtomatsko, razen, če ima uporabnik verzijo od 2016 naprej in Office 365. Najnovejše verzije imajo že avtomatsko shranjevanje na OneDrive. Za tiste, ki imajo novejšo verzijo od 2015 in nimajo Office 365 obstaja možnost avtomatske obnove datoteke v primeru nepričakovanih zrušitev. Pri Google Slides je vse avtomatsko shranjeno. Omogoča nam tudi vpogled v zgodovino spreminjanja datoteke. Tudi Prezi ima avtomatsko shranjevanje. Potrebno je izpostaviti tudi pomanjkljivost velikih datotek pri PowerPointu.
  • Timsko delo: Slabost PowerPointa je, da skupno urejanje datoteke z ostalimi člani v skupini ni mogoče.  Za sodelovanje lahko uporabimo Online verzijo. Tako pri Google Slides kot pri Prezi imamo možnost sodelovanja oziroma skupne rabe. Tako lahko isti dokument istočasno ureja več ljudi. To je zelo pomembno za timska dela. Aplikacije Google Slides se prav zaradi tega študentje pogosto poslužujemo v času epidemije, saj moramo pripraviti več skupnih predstavitev in jih tako lažje urejamo.
  • Funkcije: PowerPoint ima veliko funkcij (3D, odsev, prehode …) ter predhodno izdelane predloge. Omogoča vstavljanje video in zvočnih datotek. Slabost je tudi, da ne omogoča vseh Google pisav, saj omogoča zgolj lokalne, kar pomeni, da so odvisne od pisav, ki so nameščene na računalniku. Onemogoča brskanje brez dodatno odprtega okna.  Google Slides ima veliko predlog, vendar manj funkcij od Power Pointa. Omogoča uporabo vseh pisav.  Možno je urejanje in dodajanje slik brez dodatno odprtega okna, ne omogoča pa dodajanja zvočnih datotek.  Prezi ima veliko lepih in kreativnih predlog, ki so natančno dodelane. Tako je težje najti tisto, ki ustreza posamezniku, saj je odvisno od govorca in publike. Po mojem mnenju so predloge zelo specifične, glede na ostali dve aplikaciji.
  • Razporeditev strani: Pri PowerPointu in pri Google Slides imamo linearno razporeditev, kar pomeni, da predvajamo drsnice eno za drugo. Kadar imamo zaporedje tem, ki so med seboj povezane in ne gremo v specifične podrobnosti je takšna razporeditev primerna. V nasprotnem primeru lahko postane zdolgočasena. Pri Preziju je razporeditev v obliki drevesa, ki ga lahko poljubno razvejamo. To nam omogoča, da globlje raziščemo katerokoli temo in da na dovolj jasen in zanimiv način prehajamo od splošnega k posebnemu. Omogoča tudi premik na katero koli “vejo drevesa”, kar omogoča razgibanost predstavitve in lažjo preglednost.

Vsaka izmed omenjenih aplikacij oziroma programov ima tako prednosti kot slabosti. Tehtamo lahko le med primernostjo pod določenimi kriteriji. Za študente ali dijake je gotovo najbolj uporaben PowerPoint, saj je brezplačen, poleg tega pa smo z njim “rasti” že od osnovne šole in tako poznamo veliko funkcij. Za sodelovanje z drugimi študenti je najbolj smiseln Google Slides, saj je brezplačen ter omogoča sodelovanje in skupno urejanje. Če bi morala narediti seminar na določeno temo za več ljudi bi gotovo uporabila Prezi. Predstavitev bi bila tako privlačnejša in bolj pregledna za občinstvo. Če gledam iz vidika bodoče učiteljice, ki bi morala narediti predstavitev, bi naredila Powerpoint. Otroci bi si drsnice lahko skopirali, ali pa si jih po svoje uredili, saj PowerPoint v primerjavi s Prezijem bolj poznajo in bi se lažje orientirali. Kadar bi imela manj časa bi se gotovo najprej poslužila PowerPointa, saj je po mojem mnenju najbolj enostaven, kadar pa bi imela dovolj časa za kreativnost bi uporabila aplikacijo Prezi.

B.Škof

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 Mednarodna.

 

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost