10. KLINIČNA VAJA – PRIMERJAVA TREH PREDSTAVITVENIH PROGRAMOV

PRIMERJAVA ORODJI ZA IZDELAVO MULTIMEDIJSKE PREDSTAVITVE

V tem prispevku 10. kliničnih vaj bom predstavila tri različna multimedijska orodja za izdelavo predstavitev. Primerjala bom PowerPoint, Prezi Basic in Google Slides. Izpostavila bom nekaj prednosti in slabosti le-teh.

 

PowerPoint je Microsoftov predstavitveni program. Uporabljamo ga za izdelavo različnih tipov predstavitev ob različnih priložnostih. Je najbolj znan in najpogosteje uporabljen predstavitveni program pri nas, skupaj z Wordom, Excelom, ki sta prav tako produkt Microsofta v operacijskem sistemu Microsoft Windows.

Microsoft PowerPoint je izredno prepost za uporabo na različnih stopnjah (uporabljajo ga lahko že osnovnošolci, torej mlajši uporabniki). Med drugim je pozitivna lastnost PowerPointa tudi, da ga lahko uporabljamo brez internetne povezave, le namestitev programa Microsoft Office, v katerega je vključen tudi PowerPoint, zahteva dostop do internetne povezave.

PowerPoint ima veliko preprostih funkcij, animacij, uporabimo in izdelamo lahko grafe, naložimo fotografije in videoposnetke. Pozitivna lastnost PP (beri PowerPoint) je tudi ta, da je predstavitev, ki jo izdelamo na računalniku, zasebna in nihče nima dostopa do naših predstavitev, dokler le-teh ne delimo javno (torej pošljemo po mailu, objavimo na različnih spletnih mestih ipd.).

Pri slednji pozitivni lastnosti predstavitvenega programa PP lahko to lastnost razumemo kot negativno; če izdelujemo predstavitev, ki je produkt skupinskega dela, je lahko to nekoliko neugodno in časovno neekonomično. Negativna stran PP programa je tudi ta, da je le-ta plačljiv. Predstavitve lahko izpadejo nekoliko monotono, saj so drsnice v enaki postavitvi, enakih velikosti in enakih tem. Shranjena PowerPoint predstavitev zasede kar nekaj prostora na računalniku.

 

Naslednji program, ki ga bom predstavila, je Prezi Basic. Prezi Basic je prezentativni program, ki je dostopen na internetu. Zahteva le registracijo posameznega uporabnika. Osebno sem prvič slišala za ta program, a sem po raziskovanju ugotovila, da je izredno zanimiv in drugačen od znanega PowerPointa.

Kot ostali predstavitveni programi ima tudi Prezi nekaj prednosti in slabosti. Ena od prednosti je to, da je Prezi Basic brezplačen, torej je cenovno popolnoma dostopen. Hkrati pa so ostale različice Prezi programa (paketi Plus, Standard, Premium) plačljive, kar je že prva negativna lastnost programa. Je izredno zanimiv in privlačen za gledalce predstavitve, saj ima veliko 3D in ostalih kreativnih funkcij. Dobro je zasnovan za tiste, ki nimajo ustvarjalne in inovativne žilice. Program Prezi ponuja velik nabor različnih privlačnih tem za vsako predstavitev. Vsako predstavitev, ki ni narejena v Prezi Basic programu, lahko pretvorimo v omenjeni program, kar omogoča hiter začetek. Predstavitev poteka detajlno, poveča željen odsek predstavitve in tako poskrbi za urejenost, preglednost in hkrati zanimivost predstavitve. Še ena prednost tega programa je, da je lahko posameznikova predstavitev javno dostopna.

Ima pa Prezi Basic tudi nekaj negativnih lastnosti, med drugim ta, da je za izdelavo predstavitve potreben internetni dostop. Ker (vsaj med nami) ni tako znan kot PowerPoint, je za začetnika težji za uporabo. Poleg mnogo pozitivnih kreativnih lastnosti, ki jih ponuja Prezi, lahko predstavitev hitro postane preveč vsiljiva, divja in ‘kičasta’ zaradi vseh možnih efektov, ki jih program omogoča.

Kot sem omenila že na začetku, je negativna stran Prezi programa ta, da so nekateri paketi Prezi plačljivi. Pri brezplačnem Prezi programu svojih predstavitev ne moremo skriti javnosti, imajo pa drugi paketi veliko več možnosti, kot osnovni program.

 

Kot zadnji program, ki ga bom predstavila v tem prispevku, je Google Slides. Google Slides je predstavitveni program, ki ga je ustvaril Google in je podprt z operacijskimi sistemi Android, iOS, macOS, Microsoft Windows, BlackBerry in Chrome OS. Na voljo je v več različnih jezikih, med drugim tudi v slovenščini. Google Slides je del Google Docs in je popolnoma brezplačen za uporabo. Zahteva le registracijo uporabnika v Google Drive, kamor se vse predstavitve tudi shranjujejo.

Prav tako kot Prezi Basic, je Google Slides predstavitveni program, ki ga prej nisem poznala. Ob razskovanju programa sem opazila, da je ta program dokaj podoben PowerPoint in da je uporaba Google Slides zelo preprosta. Ima veliko funkcij, vseeno pa manj kot prej omenjena PowerPoint in Prezi. Pozitivna lastnost programa je, da je deljenje z drugimi preprosto, saj se predstavitev shrani v Google Drive, posledično pa ne zavzame prostora na računalniku. Ob izdelavi predstavitve nam ni treba skrbeti, da bi se naša predstavitev izbrisala, saj se shranjuje sproti. Google Slides je dober tudi za skupinsko delo. Omogoča tudi pretvarjanje PowerPoint predstavitev v Google Slides predstavitve in obratno.

Kot negativno lastnost bi izpostavila še, da je za uporabo potreben internetni dostop kot pri programu Prezi, potrebno pa je imeti tudi Googlov račun.

 

Zavedati se moramo, da obstaja mnogo programov, ki nam omogočajo izdelavo najrazličnejših predstavitev ob mnogih priložnostih. Izbiramo tiste, na katere smo navajeni in tako izdelava predstavitve poteka najhitreje. Sama menim, da najbolj obvladam program PowerPoint, saj ga uporabljam že od osnovne šole naprej. Ob izdelavi tega prispevka sem tako spoznala še dva odlična programa za izdelavo predstavitev. Menim, da bom v nadaljevanju poleg že znanega PowerPointa uporabila tudi Prezi in Google Slides, saj so predstavitve tako nekoliko bolj zanimive, drugačne in nevsakdanje. Verjamem, da bo uporaba teh programov sedaj nekoliko lažja, saj poznam predosti in slabosti le-teh in se bom na podlagi lastnosti posameznih programov lažje odločila za izbiro pravega programa za mojo naslednjo predstavitev. Pomembno je, da se zavedamo, da neglede na to, kateri program uporabimo, kakšne so animacije in kako lepa in privlačna je naša predstavitev, smo na koncu mi tisti, ki naredimo predstavitev uspešno in zanimivo ali obratno.

 

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost