Primerjava orodij: Power Point, Prezi basic in Google Slides

V današnjem času se vse večkrat srečujemo z orodji za izdelavo multimedijskih predstavitev, zaradi narave našega bodočega poklica pa bo takšnih predstavitev vse več, zato se mi zdi ključnega pomena, da se orodij, ki nam pri tem pomagajo, naučimo čim prej uporabljati. Pri multimedijskih predstavitvah se mi zdi pomembno, da niso zgolj povzetek vseh ključnih stvari, vendar da poslušalce oz. gledalce tudi vizualno privlačijo k poslušanju in animirajo. Danes bom pod drobnogled vzela Power point, Prezi in Google slides. Vsaka izmed njih ima svoje prednosti in slabosti, a zdi se mi, da z leti in izkušnjami lahko tudi v pomanjkljivostih najdemo določene prednosti.

Power point je orodje, katerega sem začela uporabljati že v zgodnjih letih šolanja (prvič v 4. razredu) in priznam, da me je že takrat navdušil. Njegova uporaba se mi zdi enostavna in kar se mi zdi zelo pomembno, deluje brez internetne povezave. Tako nisi vezan na prostor, kjer predstavitev izvajaš prav tako se ti ni treba obremenjevati s skrbmi o šibki internetni povezavi. Program ponuja ogromno paleto že pripravljenih predstavitev in orodij (novejšo različico kot imaš, več možnosti ponuja), prestavitev pa lahko popestriš tudi z raznoraznimi animacijami in načini prehoda iz enega diapozitiva na drugega. Za oblikovanje lahko uporabljaš različne pisave, barve prav tako pa je enostavno tudi vstavljanje grafov, tabel in slik. Orodje omogoča tudi dodajanje zvoka, glasbe videoposnetkov ali pa vstavljanje povezave. Power point je med Slovenci zelo poznano orodje. Ena izmed njegovih prednosti je tudi, da so prihajajoči diapozitivi zakriti, kar povzroči vznemirjenje pri poslušalcu, kaj sledi. Program omogoča različne postavitve diapozitivov, pri čemer je lahko vsak drugačen. Omogoča tudi vstavljanje dodatnega polja z besedilom ter uporabo tako imenovanih »bullet pointsov«. Seveda pa ima tudi Power point kot vsako drugo orodje kar nekaj slabih lastnosti. Gre za plačljiv program v okviru paketa Microsoft Office. Zdi se mi pozitivno, da nam Univerza v Ljubljani omogoča uporabo in posodobitev le-tega. Eno izmed njegovih pomanjkljivosti pa sem spoznala šele letos. Kadar gre za delo v skupini, postane neuporaben, saj predstavitev hkrati ne more izdelovati več ljudi razen v primeru dostopa do računa za Office 365.

Prezi je orodje, s katerim sem se spoznala šele na fakulteti. Znan je predvsem po svoji nelinearni, drevesni obliki predstavitev in tako imenovanem zoom efektu. Delo z njim me je navdušilo, saj ti omogoča prosto pot ustvarjanja. Na internetu je brezplačno dostopen in omogoča vizualizacijo brez diapozitivov. Zdi se mi, da je potrebnega nekaj več časa za učenje osnovnih funkcij, a ko jih usvojiš, ti to omogoča ustvarjanje res enkratnih predstavitev. Predstavitev, narejena v Preziju, gledalca zlahka pritegne hkrati pa mu začetna stran z naslovi glavnih tem poda tudi celostno sliko predstavitve in glavne poudarke. Povsem enostavno je vstavljanje slik, videov in tudi avdio posnetkov. Ker so orodja zelo specifična, so uporabna predvsem pri predstavitvah shematske narave. Uporabna je za izdelavo predstavitev v skupinah, saj jih lahko več dela hkrati (če imajo vsi dostop do istega računa). Ima pa tudi nekaj slabosti. Zaradi vnaprej določenih oblik in orodij, ki jih ni mogoče spremeniti v osnovni verziji, so možnosti oblikovanja omejene. Program je brezplačen le v snovni obliki, vse ostale pa so plačljive prav tako lahko včasih zaradi svoje razvejanosti deluje zmedeno. Pri uporabi programa se pojavi vprašanje o varstvu zasebnosti, saj imajo do predstavitve dostop vsi spletni uporabniki. Za njegovo delovanje je potrebna internetna povezava. Iz mojih izkušenj lahko povem, da že šibka povezava lahko povzroči kar nekaj težav pri premikanju iz ene prosojnice na drugo.

Tudi z Google slides nimam veliko izkušenj. Spoznala sem jih šele letos, a ne v sklopu fakultete. Moje izkušnje do sedaj so bile negativne, saj je zaradi slabe internetne povezave predstavitev popolnoma zatajila na mojem prvem uradnem sestanku za starše otrok. Kljub prvim nevšečnostim, ima številne prednosti. Program je v osnovi zelo podoben Power pointu in je popolnoma brezplačen. Dostopen je vsem z google računom, ki ga imajo dandanes skorajda vsi uporabniki spleta. Je enostaven za uporabo, vidno pa ima tudi zgodovino urejanj ter prejšnje različice predstavitve. Idealen je za skupinsko izdelovanje predstavitev, saj jih lahko ureja več hkrati, vse spremembe pa so samodejno shranjene v google drive. To omogoča tudi delo na več različnih računalnikih. Ena izmed prednosti je tudi ta, da je kompatibilen s PPT-jem. Tako lahko PPT predstavitev naložiš v Google slides in deliš z drugimi ali pa iz Google slides  uvoziš v PPT. Predstavitev lahko spreminjajo le tisti, ki jim to omogočiš, možno pa je tudi pisanje komentarjev. Pomanjkljivo se mi zdi, da je za dobro delovanje in sprotno shranjevanje nujna dobra internetna povezava, uporabljajo ga lahko le tisti z google računom hkrati pa omogoča le vstavljanje fotografij in videoposnetkov ne pa tudi avdio posnetkov. Hkrati pri pretvorbah iz Google Slides v PPT ali obratno nastanejo določene spremembe, ki so po navadi nezaželjene.

Vsak izmed programov ima določene prednosti in slabosti, a vsi nam omogočajo, da lahko pripravimo interaktivnejše predstavitve, ki podprejo govor in vzbudijo pozornost pri gledalcih.

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost