Primerjava orodij za izdelavo multimedijskih predstavitev

Razne predstavitve nas spremljajo že vse od osnovne šole, kjer smo se kmalu začeli posluževati multimedijskih predstavitev, namesto plakatov pisanih ročno. Poznamo različna orodja s katerimi lahko oblikujemo predstavitve na naših računalnikih. Največkrat smo slišali za Power Point, Prezi in Google Slides. Le-te bom predstavila in pojasnila njihove razlike, podobnosti in s tem prednosti in slabosti orodij za izdelavo multimedijske predstavitve. Ob samem vrednotenju bom izhajala tudi iz lastnih izkušenj, kar pomeni, da je to samo moje lastno mnenje in ni nujno, da to drži oz. imate sami drugačno izkušnjo in mnenje.

Power Point

Pri orodju Power Point gre za linearno prestavitev sestavljeno iz drsnic, ki si sledijo v točno določenem vrstnem redu ter se vedno premikamo naprej od prve do druge. Je del Microsoft Office paketa, ki je plačljiv, a je velikokrat že zakupljen skupaj z računalnikom in ga imamo zato naloženega. Sama predstavitev se shrani v spomin računalnika. Zato jo delimo z drugimi preko maila, jo naložimo na USB ključek in podobno. Sama datoteka predstavitve je lahko prevelika npr. zaradi velikega števila slik – to se je večkrat zgodilo tudi meni – zato jo je potrebno posredovati preko Google Drivea ali Dropboxa, kar bi lahko komu s pomanjkanjem znanja pri uporabi takšnih programov, predstavljalo nekaj težav. Prav za začetnike se mi zdi Power Point eden lažjih orodij za izdelavo predstavitve. Na voljo ima veliko predlog oz. šablon, ki nam jih lahko predlaga že sam, glede na temo naše predstavitve ali pa si jo izberemo sami, saj jih je zelo veliko in so dobro pregledne. Ima veliko opcij za dodajanje raznih elementov kot so slike, GIFi, videi; uporaben pa je tudi za prikazovanje raznih podatkov, saj lahko vstavimo razne grafe, diagrame in tabele. Ena izmed slabosti Power Pointa je ta, da ga lahko ureja samo en uporabnik naenkrat, kar bi znalo biti moteče za skupinske projekte. Zaradi pogoste uporabe tega orodja je marsikdaj prišlo do napačen uporabe Power Pointa. Napake lahko primerjamo s tipičnim nepravilnim snovanjem predstavitev kot so: pretirana uporaba animacij, preveč besedila na eni prosojnici, monotonost ipd. Prednost Power Pointa je njegova zasebnost, saj predstavitve ne izdelujemo preko spleta, poleg tega pa jo lahko zaščitimo tudi z geslom in tako do nje lahko dostopajo samo tiste osebe, s katerimi smo geslo delili. Sama se najpogosteje poslužujem ravno tega orodja, saj menim, da lahko hitro izdelam učinkovito predstavitev za katerokoli temo. Tudi konča predstavitev izdelka se mi zdi najbolj zanesljiva, saj ni odvisna od delovanja internetne povezave.

Prezi

Orodje Prezi sama najlažje primerja s sistemom miselnega vzorca, saj predstavitev najprej vidimo kot širšo sliko nato pa posamezne teme približamo, pri čemer ni linearnega zaporedja kot pri Power Pointu, kar nam omogoča spontane izbire naslednjih tem. Za samo uporabo se moramo registrirati nato pa lahko izbiramo različne pakete z raznimi ponudbami. Osnovni program (Prezi basic) je brezplačen. Samo predstavitev izdelujemo na spletu, kar nam omogoča lažje posredovanje drugim uporabnikom, saj pošljemo zgolj spletno povezavo do izdelane predstavitve. Ena izmed slabosti, da je predstavitev izdelana na samem spletu, je manjša zasebnost, saj je predstavitev tako na voljo na Prezi spletni strani, do katere lahko dostopajo vsi uporabniki z ustvarjenim profilom. To je lahko težava, če želimo v sami predstavitvi uporabiti osebne podatke ali kakšne privatne slike, ki jih ne bi želeli deliti na spletu. Tudi Prezi ima veliko šablon s katerimi izdelamo predstavitev, a jih je nekoliko manj in tudi težje je najti ustrezno za željo temo, ki jo želimo predstaviti. Samo predstavitev lahko ureja več članov na enkrat (seveda morajo biti registrirani), kar je zelo dobrodošlo in olajša razne skupinske projekte. V primerjavi s Power Pointom je Prezi nekoliko bolj svež in ima velik poudarek na interaktivnosti. Oboje je zelo dobra lastnost, hkrati pa se lahko sprevrže v negativno smer. Ker predstavitev na nek način bolj »pade v oči« lahko ravno to zmede občinstvo. Tudi samo snovanje se mi zdi zahtevnejše, saj zahteva nekaj novih prijemov in po mojem mnenju tudi več ustvarjalnosti, kar ni nujno močno področje vsakega uporabnika. Tako lahko porabimo več časa za samo stvaritev predstavitve, hkrati pa moramo paziti, da je primerna za temo, ki jo želimo predstaviti. Menim, da lahko večjo interaktivnost Prezija dobro izkoristimo pri podajanju določenih tem.

Google Slides

Zadnje, še ne omenjeno orodje za izdelovanje multimedijskih predstavitev, je Google Slides. Sam izgled in uporaba sta zelo podobna Power Pointu. Enako gre za linearno predstavitev pri kateri si po vrsti sledijo drsnice. Orodje je brezplačno, zanj pa potrebujemo Google račun. Samo predstavitev izdelujemo na spletu, kar nam omogoča lažje deljene predstavitve z drugimi. Predstavitev se nam avtomatično shrani v Google Drive, kar prepreči razne nevšečnosti pri izgubi drsnici, ki jih ponesreči nismo sproti shranili. Prav tako nam Google Slides omogoča vpogled v zgodovino. Orodje je primerno za delo v skupinah, saj omogoča skupno rabo, dodajanje komentarjev in urejanje. Kot že omenjeno lahko opazimo veliko podobnost s Power Pointom, tako lahko Google Slides tudi shranimo kot pptx. Ena izmed glavnih razlik je ta, da ima Google Slides še vedno manj možnosti urejanja. V primerjavi s Power Pointom ima na voljo manj animacij, učnikov, urejanje besedila je rahlo bolj zapleteno, ni mogoče vstaviti video posnetkov. Zdi se mi, da ima kljub vsemu Google Slides nekaj zanimivih prednosti – ena izmed teh je tudi njegova preprostost, ki zna olajšati delo marsikateremu uporabniku. Menim pa, da je je izmed vseh orodij le-ta najmanj časa v uporabi in ga tudi za to ne uporabljamo prav pogosto.

Vsa tri orodja za izdelovanje multimedijskih predstavitev imajo svoje prednosti in slabosti in prav te razlike lahko izkoristimo za podajanje različnih tem pri pouku in ga s tem dodatno popestrimo in olajšamo učencem, saj s primernim orodjem lažje v polnosti predstavimo željeno temo. Še vedno pa moramo vedeti, da je glavno sporočilo same predstavitve.

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost