Primerjava orodij za izdelavo multimedijskih predstavitev

Z multimedijskimi predstavitvami se srečujemo vsakodnevno. Kot študenti jih spremljamo ob razlagi profesorjev, velikokrat pa se zgodi, da moramo tudi sami izdelati predstavitev. Kot bodoči učitelji se moramo zavedati kakšno vlogo ima uporaba multimedijskih predstavitev pri poučevanju, saj otroci z njimi prvič pridejo v stik že na začetku osnovne šole. Ker nismo le učitelji tisti, ki izdelujemo predstavitve, moramo različna orodja približati tudi učencem.

Za izdelavo predstavitev poznamo različna orodja, kot so PowerPoint, Google Slides in Prezi. Sama sem bila do sedaj seznanjena z vsemi, a sem pri izdelavi predstavitev uporabljala le PowerPoint. Z tem orodjem sem se namreč srečala najprej in največkrat, saj do obdobja šolanja na fakulteti drugih nisem poznala.

Ker se orodja za izdelavo multimedijskih predstavitev med seboj razlikujejo, sem na podlagi raziskovanja in lastnega preizkušanja prišla do nekaj ugotovitev glede orodij Google Slides in Prezi v primerjavi s Powerpointom.

Predstavljene prednosti in slabosti v primerjavi s PowerPointom:

1. Google Slides:

Prednosti:

+ zastonj dostop

+ ne potrebujemo dodatne programske opreme

+ dostop brez povezave

+ skupno sestavljanje predstavitev

Slabosti:

– počasno nalaganje ob slabi internetni povezavi

– manj posebnosti (animacij in učinkov)

– manj predlog

– ni omogočeno vstavljanje vseh oblik zvočnih datotek (le Youtube)

Tako Google Slides kot PowerPoint sta zelo pogosto uporabljeni orodji za izdelavo predstavitev, odločitev za eno je odvisna le od tega v kakšne namene ga bomo uporabljali. Če želimo predstavitev opremiti z več umetniškimi elementi, je bolje uporabiti PowerPoint, če pa si želimo sodelovanja, je orodje Google Slides bolj primeren.

2. Prezi basic:

Prednosti:

+ predstavitev ni linearna, omogoča zgodbo z več točkami

+ zumiranje – oddaljevanje in približevanje dela predstavitve

+ lahko sodelovanje (do 10 ljudi)

+ sledenje idejam med predstavitvijo

Slabosti:

– ni prikaza poteka predstavitve

– izdelava grafov in tabel ni mogoča

– omejena  oblikovna izbira (manj načrtov)

– težja uporaba orodja, daljše navajanje

Prezi je novejše in v primerjavi s PowerPointom bolj zapleteno orodje, a omogoča drugačen način predstavitve, pri kateri lažje sledimo vmesnim idejam in skačemo med posameznimi deli predstavitve. PowerPoint pa je bolj primeren za strukturirane predstavitve in ljudi, ki nimajo želje ali potrebe po znanju delovanja novega programa in jim PowerPoint ustreza.

Ob izdelovanju klinične vaje sem o orodjih Google Slides in Prezi izvedela veliko novega in menim, da mi bo to znanje v prihodnje prišlo prav. Kadar bom v prihodnje skupinsko pripravljala predstavitev, bom zagotovo uporabljala Google Slides, saj bo sodelovanje tako lažje in datoteko lahko kasneje tudi pretvorim v PowerPoint datoteko. Prav tako bom poskusila pridobiti več znanja in veščin pri izdelovanju predstavitev v orodju Prezi, saj je občasno večja dinamika predstavitve bolj zaželjena.

 

Licenca Creative Commons

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

 

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost