Infografika

Za projektno nalogo infografika sem izdelala infogram z naslovom 5 pogostih spletnih prevar, ki se navezuje na temo varnost na spletu. Infogram si lahko v PDF obliki ogledate tukaj.

Creative Commons License

Postopek izdelave

1. Za izdelavo infograma sem uporabila spletno stran Canva. Za uporabo se je potrebno registrirati, uporaba pa je brezplačna. Po prijavi sem začela izdelovati željen izdelek s klikom na gumb ustvari izdelekKer sem želela ustvariti infogram, sem nato med različnimi možnostmi izdelkov izbrala infogram.

  Creative Commons License

2. Ob kliku se mi je prikazala stran na kateri bom oblikovala svoj izdelek. Najprej sem izbrala s klikom izbrala ikono predloge, ki je prikazan na sliki. Na voljo je veliko različnih predlog v različnih barvah, namenjenih za podajanje različnih informacij itd. Sama sem predlogo izbrala glede na vsebino, ki jo želim predstaviti. Želela sem, da je predloga pregledna, saj bom podala kar nekaj informacij iz svoje izbrane teme. Hkrati pa sem želela, da ne zgleda preveč skopo. Tako sem izbrala primerno predolgo in nanjo kliknila (na sliki podčrtano).

Creative Commons License

3. Določena vsebina je bila že vpisana v predlogo, ko sem jo izbrala. Zato je bilo najprej potrebno to vsebino izbrisati. Izbris vsebine je preprost. Z miško sem označila besedilo, ki sem ga želela izbrisati in nato pritisnila tipko delete na tipkovnici. Spodnja slika prikazuje kako izgleda predloga, ko je vsebina izbrisana, zraven pa sem že vpisala naslov svojega infograma.

Creative Commons License

4. Tako je predolga pripravljena na vstavljanje želene vsebine. Na skrajni levi sem izbrala ikono besedilo nato sem izbrala dodajanje podnaslova ali besedila, odvisno kaj sem kreirala.

Creative Commons License

5. Med pisanjem besedila sem lahko izbirala med različnimi pisavami, nato pa sem izbrala še željeno velikost pisave. To sem storila tako, da sem obarvala željen del besedila in nato izbrala slog pisave in  njeno velikost.

 Creative Commons License   Creative Commons License

6. Ko sem končala s pisanjem besedila, sem se odločila, da želim infogram popestriti. Izbrala sem ikono elementi, kjer sem imela na voljo veliko različnih elementov. Ker sem vedela, kaj točno iščem sem v prostor za iskanje vpisala iskani element (npr. denar, bančna kartica, …). Ko sem naša primeren element, sem ga s klikom nanj prestavila v infogram. Elementu sem zmanjšala velikost tako, da sem nanj kliknila in z miško premaknila robni krogec proti notranjosti.

 Creative Commons License       Creative Commons License

7. Tako sem končala s kreiranjem infograma. Shranila sem ga tako, da sem v desnem zgornjem kotu kliknila na ikono s puščico, ki pomeni prenesi. Pojavi se pravokotnik v katerem lahko izberemo med različnimi načini shranjevanja, jaz sem izbrala PDF, nato pa sem kliknila na moder pravokotnik z napisom prenesi.

Creative Commons License

Vir vsebine infograma: Varnost na spletu.

Refleksija in samovrednotenje

V tem projektu sem se predvsem naučila upravljati z orodjem Canva. Canvo sem uporabljala prvič, a mi delo ni povzročalo nobenih težav. Uporaba je preprosta, na voljo je veliko različnih pripomočkov s katerimi sem lahko uredila svoj izdelek.

Vzela sem si dovolj časa, da sem prebrala več različnih člankov na temo varnost na spletu. Nato sem si izbrala temo, ki se mi je zdela zanimiva in primerna za prikaz na infogramu. Za ustvarjanje infograma sem si prav tako vzela čas, saj sem spoznavale nove funkcije Canve tudi, če vseh nisem uporabila pri končnem izdelku.

Največ časa sem tako posvetila kreiranju infograma. Najprej sem povzela vsebino vira, nato pa sem se osredotočila na urejanje izdelka, saj sem želela, da je privlačno za bralca in tako vsebuje žive barve in prijetne kontraste, ter elemente oz. manjše sličice, ki se povezujemo s posameznimi podnaslovi. Še vedno pa sem želela, da je infogram vsebinsko bogat, kar tudi mislim, da mi je uspelo. Tukaj se lahko navežem na ocenjevanje svojega izdelka. Zdi se mi, da sem izpolnila vse kriterije ocenjevanja, izdelala sem privlačen infogram z zanimivo vsebino iz teme varnost na spletu. S končnim izdelkom sem zadovoljna in ne bi nič spremenila.

Projekt me je navdušil nad uporabo Canve. V prihodnosti jo bom sigurno pogosto uporabljana – tako za študijske name kot tudi za osebno rabo. Orodje se mi zdi zelo uporabno v učiteljskem poklicu, kjer je pogosto potrebno kreiranje raznih dokumentov in ravno s Canvo lahko le-te popestrimo in naredimo privlačne za ciljno publiko. Kot učiteljica bom po Canvi najpogosteje posegla, ko bom oblikovala razna vabila; na roditeljski sestanek, božični sejem, zaključno prireditev ipd. Zdi se mi tudi primerna za oblikovanje obravnave učne snovi pri pouku npr. izdelavo plakatov, infogramov, mogoče zanimivejših učnih listov.

Kot sem že napisala mi je bil najbolj všeč del kreiranja v Canvi. Zanimivo mi je bilo tudi iskanje vsebine in spreminjanje v primerno obliko. Nekaj časa mi je vzelo opisovanje postopka, za katerega upam, da je dovolj izčrpno. Definicija projekta mi je všeč, saj se lahko veliko naučim in vem, da mi bo vso to znanje koristilo v bodočem poklicu.

Avtor: Neža Jakelj

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: komunikacijsko-informacijske tehnologije

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1. letnik

Datum: 14. 5. 2020

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost