Slikovno gradivo z uporabo rastarske in vektorske grafike

1. RASTARSKA GRAFIKA

FOTOGRAFIJA 1

Fotografija pred urejanjem

 Creative Commons License

Ločljivost: 3968 x 2976

Velikost: 2. 37 MB

Format: JPG

Fotografija po urejanju

 Creative Commons License

Ločljivost: 800 x 600
Velikost:  159 KB
Format: JPG

Za urejanje sem uporabila program PhotoScape in znotraj njegovih možnosti uporabila »Editor«. Editor ima na levi strani del, kjer izberemo željeno fotografijo, spodaj pa ima vse funkcije za predelavo. Ko željeno fotografijo izberemo, se nam pokaže na zaslonu.

 Creative Commons License

 Creative Commons License

 Creative Commons License

1. Najprej sem spremenila velikost slike. Kliknila sem na tipko “resize” in pojavilo se je okno, kjer sem kliknila na zmanjšanje velikosti na 800 px. Velikost slike zmanjšamo na takšno velikost kot sami želimo, vendar moramo paziti, da nam pri izbrani velikosti slika ne zapolne preveč prostora na pomnilniku.

 Creative Commons License

2. Nato sem želela izostriti sliko. Kliknila sem na okence, kjer je pisalo “sharpen”. Pojavilo se je večje okence, kjer sem izbrala izostritev št. 5.

 Creative Commons License

3. Urejanje sem nadeljevala z dodatkom filtra “Linear Gradient”, pri katerem se je pokazala svetla črta. Črto sem želela postaviti na levo stran slike, zato sem kliknila “Left”.

 Creative Commons License

4. Nato sem zameglila napis na puloverju in sicer tako, da sem kliknila na orodja, kjer sem izbrala “Efect brush” in največji čopič.

 Creative Commons License

5. Nato sem želela narisati križ čez mobilni telefon. Za to sem kliknila na “Objects”, kjer sem kliknila na ravno črto. Pod njo sta se pojaila še dva okenčka in v obeh okenčkih sem izbrala ravno črto brez puščice. Nato sem izbrala še debelino črte št. 4. in narisala 2 črti ter tako dobila križ.

 Creative Commons License

6. Nadaljevala sem s potemnitvijo same slike. Kliknila sem na “Darken”, potem pa se je pojavilo še eno okence, kjer sem kliknila “Middle”. Se pravi sem sliko srednje potemnila.

 Creative Commons License

7. Nazadnje pa sem sliki popravila še poglobitev na 43 %, Gamma svetlost na 0. 91, svetlost na 5 %, kontrast na 10, odtenek na -1 in nasičenost na 35. Vse te možnosti sem dobila, ko sem kliknila na “Bright, colour”.

 Creative Commons License

8. Končni izgled slike

Creative Commons License

 

FOTOGRAFIJA 2

Pred urejanjem

Creative Commons License

Licenca Creative Commons

Ločljivost: 3968 x 2976

Velikost: 2. 59 MB

Format: JPG

 

Po urejanju

Creative Commons License

Licenca Creative Commons

Ločljivost: 800 x 687

Velikost: 195 KB

Format: JPG

Za obdelavo druge slike sem prav tako uporabila program Photoscape in znotraj njegovih možnosti uporabila »Editor«. Editor ima na levi strani del, kjer izberemo željeno fotografijo, spodaj pa ima vse funkcije za predelavo. Ko željeno fotografijo izberemo, se nam pokaže na zaslonu.

 Creative Commons License

 Creative Commons License

1. Z obdelavo slike sem začela tako, da sem odrezala odvečni del slike. Kliknila sem na okence, kjer je pisalo “Obreži” in izbrala možnost “Crop freely”, zato da sem fotografijo lahko obrezala tako, kot sem si sama zamislila.

 Creative Commons License

 Creative Commons License

2. Nato sem nadaljevala z zmanjšanjem ločjivosti fotografije. Kliknila sem na “Resize”, kjer se mi je pokazalo več možnosti. Izbrala sem zmanjšanje velikosti na 800 px. Velikost slike zmanjšamo na takšno velikost kot sami želimo, vendar moramo paziti, da nam pri izbrani velikosti slika ne zapolne preveč prostora na pomnilniku.

 Creative Commons License

3. Urejanje sem nadaljevala z ureditvijo samega kontasta in svetlosti slike. Kliknila sem na okence, kjer je pisalo “Bright, colour” in pojavilo se je več možnosti, med katerimi sem popravila poglobitev slike na 50 %, svetlost na 31 % in potenitev na 49 %. Povečala sem še Gramma svetlost na 1.60, kontrast na 57, odtenek na 1 in nasičenost na 3.

  Creative Commons License Creative Commons License

4. Nazadnje pa sem dodala še 9 oblačkov z besedilom, ki sem jih razporedila okoli zaslona računalnika. Da sem dobila oblačke, sem kliknila na “Object” in izbrala oblaček. Pojavilo se je novo večje okence, kjer sem izbrala pisavo besedila “Tempus sans ITC” in motnost oblačka nastavila tako, da se skozi njih čisto malo vidi.

  Creative Commons License

 Creative Commons License

5. Končni izgled fotografije

 Creative Commons License

 

2. VEKTORSKA GRAFIKA

V nadaljevanju sem naredila še vektorsko grafiko z orodjem Inkscape.

1. Odprla sem program Inkscape, kjer se je na zaslonu pojavil prazen list. Ta list sem najprej povečala na 50 % (desno spodaj), zato da sem na njem lažje ustvarjala. Nato sem izbrala funkcijo ustvari pravokotnike in kvadrate in narisala pravokotnik. Ker pa sem želela dobiti še en pravokotnik sem označila prvi pravokotnik in kliknila na “ctrl D”, da sem ga podvojila in pomanjšala. Nato sem na levi strani kliknila na ikono “Zapolni zaključena območja (U)” in izbrala črno barvo, da sem dobila črni okvir. Notranji pravokotnik pa sem obarvala belo.

 Creative Commons License

 Creative Commons License

2. Nato sem na levi strani izbrala funkcijo “Riši kroge, elipse, kroge (E)” in narisala eno elipso, ki sem jo 4x podvojila tako, da sem stisnila “ctrl D”. Ko sem dobila 5 elips, sem jih obarvala modro. Ker sem videla, da imajo tako pravokotniki kot elipse zeleno obrobo, sem se odločila, da jo bom pobarvala na črno. Kliknila sem na samo obrobo vsakega lika posebej, in na desni strani v velikem okvirju spremenila barvo robu. Kliknila sem na zeleno barvo in puščico na njej premaknila skrajno levo. Tako sem dobila črne robove likov.

 Creative Commons License

 Creative Commons License

3. Nato sem v elipse želela dodati besedilo. Kliknila sem na ikono “Ustvari in urejaj besedilo (T)”, v zgornjem levem kotu pa se je pokazala tudi možnost same izbire pisave. Pisava v elipsah se je glasila “Britannic Bold”.  Nato sem dodala še en pravokotnik na zgornjo stran belega prakotnika, kjer sem uporabila pisavo “Brodway”. Ko sem prestavljala same like, sem uporabljala funkcijo “Izberi in preoblikuj predmete (S)” (črna puščica na levi strani), ko pa sem pisala in prestavljala besedilo pa sem uporabljala funkcijo “Ustvari in urejaj besedilo (T)”. Ko sem postavila in uredila vsa besedila v likih, sem elipsam še spremenila barvo v zeleno, s pomočjo ikone “Zapolni zakjučena območja (U)”.

 Creative Commons License

 Creative Commons License

 Creative Commons License

 Creative Commons License

 Creative Commons License

4. Nato sem se odločila da bom na desno stran lista napisala še opozorila. Ponovno sem uporabila funkcijo “Ustvari in urejaj besedilo (T)” in napisala še 4. opozorila. Uporabila pa sem pisavo “Britannic Bold”. Nato sem se lotila okrasitve praznega prostora. Kliknila sem na ikono “Riši zvezde in mnogokotnike (*)” in narisala 9 trikotnikov. Pobarvala pa sem jih s črno barvo tako, da sem večkrat kliknila na ikono “Zapolni zakjučena območja (U)”. Ko sem vse trikotnike pobarvala s črno in na sredini vseh pustila belo luknjico, sem vsakemu trikotniku za popestritev odstranila še srednji okvirček.

 Creative Commons License

 Creative Commons License

5. Na koncu pa sem s pomočjo funkcije “Zapolni zakjučena območja (U)” bele luknjice v trikotnikih obarvala zeleno in poleg tega zeleno obarvala še desni del črke o.

 Creative Commons License

6. Zaključen izgled vektorske grafike

 Creative Commons License

Uporabljena orodja pri rastarski in vektorski grafiki:

SAMOREFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

  • Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu?

Pri izdelavi rastarske in vektorske grafike sem pridobila novo znanje o programih Photoscape in Inkscape. Videla sem, da lahko slikam damo povsem novo vrednost in smisel.

  • Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a …

Če bi imela več časa bi izboljšala vektorsko sliko. Dodala bi ji več detajlov, saj Inkscape ponuja res veliko izbire.

  • Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj?

Veliko časa sem posvetila izdelavi vektorske slike, saj je pri Inkscape-u porebno res paziti kaj klikneš. V nasprotnem primeru mi je bilo kar težavno pridobiti nazaj tisto, kar sem prvotno imela. Prav tako pa sem veliko časa porabila tudi za pisanje samega postopka izdelave tako rastarske kot vektorske grafike.

  • Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja?

Menim, da moje delo zadostoje kriteriju ocenjevanja, saj sem sledila navodilom.

  • Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti?

Znanje bi lahko uporabila pri izdelavi seminarskih nalog, pri predstavitvah, itd. Kasneje pri poklicu pa bi z rastarsko in vektorsko grafiko lahko obogatila sama učna gradiva in predstavitve.

  • Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj?

Pri projektu mi je bila zelo zanimiva izdelava rastarske grafike, saj sem se ob tem zelo zabavala. Najmanj pa mi je bila všeč izdelava vektorske grafike, ker sem zanjo porabila ogromno časa, ker me je pri nekaterih stvareh nekaj zelo hecalo. Prav tako mi je bilo manj všeč pisanje postopka obeh grafik.

  • Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši?

Pri definiciji projekta ne bi spremenila ničesar, saj so navodila zelo jasno podana.

 

Ime in priimek: KINREB

Ime in priimek mentorjev: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec, mag.  Alenka Žerovnik

Študijska smer, predmet in letnik študija: Razredni pouk, Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju, 1. letnik

Fakulteta: Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Datum nastanka: 16. 6. 2020

 Licenca Creative Commons

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

 

 

 

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost