3. Multimedijska predstavitev

Projektne naloge, ki jih ustvarjam so med seboj povezane s skupno temo – spletni bonton. Obnašanje na spletu je vsekakor zelo podobno vsakodnevnemu komuniciranju v živo. Razlika je le v tem, da se morda na spletu ne zavedamo, kako zelo so nam ljudje blizu in da jih lahko še bolj prizadenemo kot s pogovorom v živo. Zato pazljivost in obzirnost vsekakor nista odveč. O tem, kako se obnašati v razredu, v muzeju, na koncertu, na igrišču, … nam je že zelo dobro znano, premalo pa smo obveščeni o pravilni in vljudni rabi spleta.

Prestavitev je namenjena vsem, ki bi se radi informirali o spletnem bontonu. Predvsem pa otrokom in njihovim staršem ter učiteljem, da bi “netiquette” (skovanka iz network etiquette) oz. bonton na spletu dobro spoznali in ga širili med uporabniki.

Cilj predstavitve je, da bi bralci izvedeli osnovna smernice bontona in se začeli bolj zavedati, kakšne sledi svojih sporočil puščajo na internetu.

Predstavitev o spletnem bontonu sem ustvarila v programu PowerPoint. V predstavitvi sem uporabila svoje slike rastrske in vektorske grafike, ostale sem si izposodila na strani Pixabay.

Predstavitev:

Uporabljeni programi in viri:

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Pri tem projektu sem utrdila uporabo PowerPointa. Naučila sem se, kako preko slike dodam povezavo do videoposnetka na YouTube. Prav tako sem utrdila zbiranje bistvenoh podatkov z različnih spletnih strani.

Če bi imela več časa, bi predstavitev še bolj dodelala z animacijami in dodala več slikovnega gradiva. Še enkrat bi preverila slovnične napake in razporeditev besedila in slike v prostoru drsnice. Dodala bi še kakšno zanimivo, a pomembno smernico bontona.

Največ časa mi je vzelo zbiranje bistvenih podatkov z različnih spletnih strani in krčenje besedila v krajša vprašanja in trditve. Zdelo se mi je pomembno, da se posvetim tistemu, kar želim sporočiti. Torej iz vse literature izluščiti bistvo in ga na kratek in zanimiv način predstaviti.

Svoje delo bi ocenila kot korektno opravljeno. Upoštevala sem dana navodila in uredila uporabno PowerPoint predstavitev.

Pridobljeno znanje mi bo že zdaj koristilo pri opravljanju obveznosti na spletu. Vsekakor bom precej bolj pozorna na to, kaj objavljam in kaj, s tem sporočam uporabnikom. Nedvomno pa je to ogromno uporabnega znanja, ki ga bom z veseljem delila s svojimi učenci pa tudi z vrstniki v vsakdanjem pogovoru.

Najljubši del mi je bilo urejanje predstavitve in izbira fotografij. Presenečena sem bila nad nekaterimi zanimivimi in praktičnimi pravili spletnega bontona. Najmanj v veselje mi je bilo iskanje in združevanje besedila.

Pri definiciji projekta ne bi spremenila ničesar. Navodila so postopna in jasno obrazložena.

Avtorica: Metulj

Mentorica: as. mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT)

Študijsko leto: 2019/20

Ljubljana, 17. 8. 2020

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 12 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost