SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE

V drugi projektni nalogi sem zajela dve lastni fotografiji in ju nato obdelala s pomočjo programa Adobe Photoshop 2021. Nato sem izdelala preprosto vektorsko grafiko s programom Adobe Ilustrator. Tema projektne naloge je varnost na spletu.

1. PRVA FOTOGRAFIJA

Fotografija pred obdelavo:

Varnost na spletu 1 by Pikapolonica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografija po obdelavi:

Varnost na spletu 1 by Pikapolonica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek izdelave:

Na začetku sem uporabila funkcijo Ellipse tool, s pomočjo katere sem ustvarila več elips, ki sem jih povezala, da sem dobila oblaček. Oblačku sem spremenila stroke in tako odebelila rob oblačka. Nato sem s funkcijo Horizontal type tool v oblaček vnesla besedilo, le tega sem nato s pomočjo Free Transform postavila v center oblačka, saj sem želela, da je besedilo na sredini oblačka. Oblaček sem z funkcijo Move tool premaknila v desni kot fotografije. Sledila je uporaba Free transform, s katerim sem oblaček povečala, saj sem želela, da je ta bolje viden. Na koncu sem uporabila Crop tool in tako obrezala sliko, da sem se znebila odvečnih robov, ki sem jih pri fotografiranju zajela. Sliko sem samo še shranila.

Varnost na spletu 1 by Pikapolonica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2. DRUGA FOTOGRAFIJA

Fotografija pred obdelavo:

Varnost na spletu 2 by Pikapolonica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Fotografija po obdelavi:

Varnost na spletu 2 by Pikapolonica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek izdelave:

Na začetku sem s pomočjo funkcije Polygon tool ustvarila en šestkotnik in ga nato podvojila. Prvi šeskotnik je bel in tako predstavlja obrobo stop znaka, drugi šestkotnik, ki predstavlja notranjost stop znaka, sem s Free transform nekoliko pomanjšala in ga premaknila na sredino prvega. Notranji šestkotnik sem obarvala z rdečo barvo, saj sem želela ustvariti imitacijo stop znaka, ki se uporablja v prometu. Uporabila sem Horizontal type tool in vnesla želeno besedilo v šestkotnik. Besedilu sem nato spremenila velikost in ga nekoliko premaknila v središče šestkotnika. Šestkotnik sem še malo pomanjšala s funkcijo Free transform. Uporabila sem Crop tool in obrezala robove slike. Na koncu sem šestkotnik še nekoliko pomanjšala in ga premaknila v desni kot fotografije. Uporabila sem funkcijo Line tool in debelino puščice nastavila na 20 px in spremenila širino in dolžino puščice ter jo nato narisala. Puščici sem spremenila barvo v belo in sliko shranila.

Varnost na spletu 2 by Pikapolonica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

3. VEKTORSKA GRAFIKA

Varnost na spletu 3 by Pikapolonica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek izdelave:

Na začetku sem uporabila funkcijo Rectangle tool in tako oblikovala pravokotnik in ga obarvala s črno barvo, ta predstavlja okvir prenosnika. Z enako funkcijo sem izdelal še en manjši pravokotnik modre barve, ki predstavlja ekran. Nato sem uporabila Elipse tool, s katerim sem izdelala elipso in jo premaknila na ekran prenosnika. Z Shape builder tool sem združila elipso in pravokotnik, ki predstavlja ekran. Potem sem črti, ki predstavljata zgornja dva kota ekrana zaoblila in tako dobila obliko, ki je že bolj podobna ekranu. Pod ekran sem dodala nov pravokotnik, ki služi kot spodnji del prenosnika. Temu pravokotniku sem tudi zaoblila spodnja dva kota. Potem sem na sredino spodnjega pravokotnika dodala manjši pravokotnik, ki predstavlja udrtino za dvig ekrana. Sledilo je oblikovanje pravokotnika, ki sem ga preoblikovala v pravokotni trapez. Slednjega sem obarvala z belo barvo in mu znižala transparentnost (ta predstavlja osvetlitev oz. sijaj na prenosniku).

Na sredini ekrana sem nato izdelala kvadrat (funkcija Rectangle tool). Temu sem zgornja dva kota zaoblila in tako ustvarila polkrog. Zaoblila sem tudi spodnja dva kota. Nato sem dodala še en manjši pravokotnik pod ustvarjeno strukturo. Pod pravokotnik sem dodala še en manjši kvadrat, kateremu sem spodnja dva kroga zaoblila. Slednji kvadrat sem dvakrat kopirala. Te tri kvadrate sem smiselno razvrstila tako, da tej predstavljajo okostnjakove zobe. Uporabila sem Elipse tool za oblikovanje oči. Nato sem s funkcijo Rectangle tool ustvarila še dva navpična pravokotnika, ki predstavljata nosnice. Na koncu sem dodala še obrobo okostnjakovi glavi s funkcijo Stroke in ga pomaknila pod sijajni layer.

Varnost na spletu 3 by Pikapolonica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

UPORABLJENI VIRI

REFLEKSIJA DELA IN SAMOVREDNOTENJE

  • Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu? V tem projektu sem dopolnila moje znanje o obdelovanju fotografij, ki sem ga prehodno nekaj že imela. Na novo pa sem se naučila izdelovati vektorsko grafiko in spoznala kaj so prednosti le-te.
  • Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … Če bi imela več časa, bi fotografije obdelala z več funkcijami. Prav tako bi izdelala bolj kompleksno vektorsko grafiko ali mogoče izdelala kaj bolj zapletenega.
  • Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj? Največ časa sem posvetila izdelavi vektorske grafike, saj na tem področju nisem imela veliko predznanja.
  • Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Svoje delo ocenjujem ustrezen glede na dan kriterij ocenjevanja, saj sem se držala vseh podanih navodil za izdelavo projektne naloge.
  • Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti? Pridobljeno znanje bom tekom študija uporabila pri izdelavi PowerPoint predstavitev in seminarskih nalog, kjer bom lahko vključevala slike, ki jih bom sama obdelala. Prav tako bom pridobljeno znanje lahko uporabila v svojem poklicu pri izdelavi raznovrstnih gradiv za otroke.
  • Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Najljubše mi je bilo pri projektu urejati rastrske fotografije, saj to zelo rada počnem. Najmanj ljubo mi je bilo pisati postopke izdelave.
  • Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši? V definiciji projekta ne bi spremenila ničesar, saj se mi ta zdi ustrezen, zanimiv in tudi zelo poučen.

Avtorica: Pikapolonica

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Študijska smer, predmet in letnik študija: razredni pouk, IKT, 1. letnik

Pripadnost univerzi in članici: Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Datum nastanka: 19. 03. 2021

Slikovno gradivo z uporabo rasterske in vektorske grafike by Pikapolonica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost