Kreiram splet – 1. projektna naloga

Pozdravljeni!

Sem Pika Demšar, študentka 1. letnika Pedagoške fakultete smer razredni pouk. Prihajam iz Žirov, majhnega mesta na koncu Poljanske doline. Od Ljubljane je oddaljeno 55 km, torej za vožnjo do fakultete potrebujem kar nekaj časa. Če se vozim z osebnim avtomobilom, mi pot vzame približno 1 uro časa (odvisno od zastojev na cesti), če pa uporabim javni promet, največkrat avtobus ali vlak, pa porabim 2 uri. Že nekaj časa pa čakam, da bom sprejeta v študentski dom, saj bi mi to olajšalo vsakodnevne probleme z vožnjo.

Sem prijazna, sproščena in razumljiva oseba, ki je vedno rada v družbi prijateljev, zato bi lahko rekla, da sem ekstraverten človek. Sem tudi dokaj zgovorna in socialna oseba, zato pogosto med pogovorom izgubim občutek za čas. Seveda pa je to tudi pozitivna lastnost, ki jo lahko izkoristim v svojem bodočem poklicu. Rada imam otroke in imam z njimi že kar nekaj izkušenj. 10 let sem bila tabornica v Žireh, kjer sem večkrat morala voditi skupine z mlajšimi otroki. Skupaj smo postavljali šotore, pekli nad ognjem, hodili na pohode, imeli orientacije itd. Vedno so me s svojo razigranostjo in zabavno energijo spravili v bolšjo voljo. Nekajkrat je prišlo tudi do manjših zapletov, ki pa sem jih z njihovo pomočjo hitro rešila. Tako lahko rečem, da sem se skozi leta naučila zelo veliko, kar se tiče dela z otroki.

V prostem času rada hodim v hribe, sploh v spremstvu dobre družbe. S prijatelji se pogosto odpravimo na kakšno bližjo vzpetino, naš cilj za poletje pa je doseči vrh Triglava. Ker je to za nas pravi zalogaj, bomo morali še nekaj časa nabirati kondicijo in obiskati čim več gora. Še rajši kot v hribe pa hodim na morje, sploh poleti. Obožujem namreč vročo klimo, plavanje, zabavo in občutek brezskrbnosti v času počitnic. Seveda se na morje odpravim tudi med letom, vendar nikoli ne uživam tako, kot v poletnih mesecih. Sončni zahod pa je stvar, ki je čisto nikoli ne zamudim, saj je to moj najljubši del dneva, sploh če sonce zahaja v vodo.

Sončni zahod na morju
This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Uporaba IKT tehnologije do danes

Z IKT tehnologijo sem se srečala že v osnovni šoli, predvsem z uporabo Power Pointa in Worda. Nekaj let pozneje sem spoznala socialna omrežja, kot so Gmail, Snapchat, Instagram, Facebook in ostala omrežja, ki jih uporabljam še zdaj. Več izkušenj pa z IKT tehnologijo do danes nimam, saj sem se z njo podrobneje srečala le v 1. letniku gimnazije. Tam smo imeli nekaj nalog, ki smo jih morali obvezno narediti, njihova kvaliteta pa se ni ravno preverjala, zato jih pogosto nisem naredila najboljše. Lansko leto pa sem bila zaradi pandemije prisiljena uporabiti več tehnologije, predvsem Webex, Zoom in MS Teams, prek katerih je potekal pouk. Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem se naučila kako se znajti z njimi, a mi je z izkušnjami le uspelo.

Pomen IKT tehnologije v bodočem poklicu

Skozi svoja leta šolanja sem srečala mnogo učiteljev in profesorjev, ki so imeli različne izkušnje z tehnologijo. Nekateri so bili v tem vešči in so IKT tehnologijo obvladali medtem ko drugi so z njo imeli kar nekaj problemov. Posameznim učiteljem smo morali učenci pomagati že z vklopom računalnika. Če sem čisto iskrena, se mi zdi, da takih učiteljev nisem nikoli mogla jemati resno, saj so se mi vedno zdeli malce zmedeni. Tiste, ki pa so se v teh vodah znašli, pa sem vedno spoštovala in jih občudovala. Tako sem si tudi sama zadala, da se bom o IKT tehnologiji in njeni uporabi naučila čim več.

Kot bodoči učiteljici se mi zdi, da je uporaba IKT tehnologije ključna za opravljanje tega poklica. Srečevali se bomo z vsem; od redovalnic (eAsistent), spletnih učilnic in spletnih strani do Youtube videov in zvočnih posnetkov. Po mojem mnenju mora vsak učitelj obvladati veščine v tehnologiji, saj ne samo, da delo olajša, naredi ga tudi zanimivejšega za otroke in tudi nas učitelje. Učenci tako pri pouku veliko lažje sledijo, si snov boljše in hitreje zapomnijo, hkrati pa učne ure popestrimo. To lahko storimo z raznimi kvizi, kot so Kahoot, Mentimeter

Image by StartupStockPhotos from Pixabay
This work is marked with CC0 1.0 

Refleksija in samovrednotenje

S kreiranjem te projektne naloge sem najprej poglobljeno razmislila o mojih izkušnjah z IKT tehnologijo in ugotovila, da me čaka še veliko dela. Seveda bom morala v to vložiti kar nekaj truda, potrpljenja in časa, vendar se mi zdi, da bo na koncu vse skupaj poplačano. Ker je IKT tehnologija dandanes tako razširjena in zaželena, je znanje na tem področju močna kompetenca. Zato komaj čakam, da se naučim čim več in bom lahko to znanje uporabila v svojem poklicu ter vsakdanjem življenju. S to nalogo sem spoznala kako deluje izdelava in uporaba licenc, vstavljanje slik in oznak. To je bilo zame nekaj novega, saj sem do sedaj slike v vse dokumente vstavljala precej površno. Nikoli se nisem pozanimala o avtorskih pravicah in sami zaščiti slike. Preprosto sem iz Googla sliko kopirala in jo prilepila v Word, PowerPoint, na plakat … Tako sem ugotovila, da sem kar nekaj let delala veliko napako in kršila pravila. Vesela sem, da sem se iz teh napak nekaj naučila in bom od zdaj naprej vedno takim nalogam posvetila več pozornosti.

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost